Reklama

Reklama

Švýcarák

(festivalový název)
  • USA Swiss Army Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Hank (Paul Dano), muž vysazený na ostrově, najde na pláži ležící mužské tělo (Daniel Radcliffe). Rozhodne se použít jej jako „pomůcku" při plavbě na pevninu. Když se ale ukáže, že dotyčný muž není zcela mrtev, Hank mu pomůže a spřátelí se s ním. Jeho prostřednictvím se opět seznamuje se světem, jenž na něj čeká... (mac000)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (400)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Pro mě jasný TOP za letošní 51. ročník Karlovarských filmových radovánek! Už samotný proslov autorů před projekcí, který nezapomněl svoji rozcvičkou "Setřes to!" oživit celý kinosál, dával tušit, že půjde o bláznovinu. Ano, opravdu si všichni stoupli a provedli tu jejich "koninu". Spočívala v zatřesení pravé ruky čtyřikrát, to samé levé, následně pravé nohy a logicky levé. Nu a poté třikrát, dvakrát a jednou s každým údem to samé. Myslím, že si to dovedete představit, ale teď k věci. Švýcarák je v první řadě opravdu velmi ztřeštěný příběh plný podobenství a metaforického vyjádření. Nejedná se ale o žádnou nabubřelou snobskou "filosofárnu", ale o přímý odraz svérázného a zábavného dua The Daniels. Náhoda? Nemyslím si, protože mají oba dva stejné křestní jména! Touto prvotinou předvádějí opravdu originální a nevšedně pojatý koktejl, který se opírá o vážné téma, ale vykresluje ho naprosto bizarně a fantasmagoricky. Nevybavuji si podobně laděný snímek překypující paletou šíleností, které by mě ani nenapadly. Daniel Radcliffe už dávno není Potterovský otloukánek a zde hraje jakousi mrtvolu, kterou hlavní hrdina rozmluví, učí ho sociální praktiky a tahá ho na zádech křížem krážem lesnatou krajinou. Jejich první střet následuje hned po nepovedeném sebe oběšení hlavního hrdiny, který tak znovu objeví svůj ztracený smysl života. No, netřeba dalších slov, to se zkrátka musí vidět, pokud vás pobaví hned první "prdící" scéna (tudíž neodradí)! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

To, že je nějaký film alternativní ještě neznamená, že je automaticky i zajímavý, natož pak myšlenkově obsažný. Například tenhle je prázdný jako Radcliffův prd. A že se snaží tvářit jakoby nenápadně hlubokomyslně, je mu prd platné. Možná, že kdyby mi bylo okolo dvaceti a nikdy bych žádný jiný alernativní film neviděl, budu si myslet, že na něm asi přece jenom něco bude a budu ho rozpitvávat a zkoumat a hledat v něm nějaké poselství, nebo aspoň existenciální a myšlenkovou hloubku. Mně už ale dvacet dávno bylo, a tak si z něj odnáším jen pocit znechucení, zbytečnosti a nudy, protože byl nechutný, zbytečný a nudný. Ale na odpad! to není, tak hodnotím jen filmy, které mě nejen nebaví, ale i rozčilují. Tenhle mě nerozčiloval, protože prázdnota mě nemůže rozčilovat, jen mě vůbec, ale vůbec nebavil a většinu jeho druhé poloviny jsem otráveně proklikal. A už teď na něj skoro zapomínám... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Poeticky Robinson Crusoe, ktory v poslednej tretine ziska aj hlbsi vyznam, ktory ukaze, ze to nebola samoucelna blbina. Len skoda poslednych par sekund, ktore hlbsiu pointu zase zhodia. Jak Paul Dano, tak aj Daniel Radcliffe podavaju fantasticke vykony. Vyuzitie schopnosti Radcliffovej postavy je neraz zabavne. Ale od polovice mi to uz zacalo pripadat trochu monotonne a film znova nakoplo az poslednych par minut. Film za jedno pozretie rozhodne stoji, ale druhykrat si ho uz asi nepustim. 6/10. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Film, který toho chce tolik říci, ale naneštěstí je až příliš vynalézavý, hravý a experimentální, jakkoli bych si v životě nepomyslel že právě tyto přívlastky někdy nazvu zápory. Ale ono to vlastně ani moc nevadí, zábavné je to totiž kupodivu pořád. Prdění už nikdy nebude jako dřív a jízda autobusem je najednou povznášející činností! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak takto osamelo sa cíti dnes obrovské množstvo mladých a nielen mladých ľudí. Každý si vytvára svoj vlastný, opustený ostrov so svojim iluzórnym svetom a je mu v ňom dobre. A keď je ten človek pre ostatných divný, čo je vlastne dnes každý voči každému, máme tu takých neviditeľných ostrovov miliardy. A ešte je to aj o sile priateľstva, pretože sám sa existovať nedá. Dvojica "divných" režisérov nám pohľad na dnešný svet neukazuje prostredníctvom realistickej drámy, ale cez vysoko metaforický fikčný svet, ktorý nevyžaduje exaktné pochopenie jeho pravidiel. Pretože naše vnútra sa tiež nedajú plne pochopiť a vysvetliť ostatným. Občas trochu patetické, sentimentálne a tak povediac cez čiaru, ale aj to je súčasťou tej bizarnosti. Škoda, že v kolonke hrajú je viacero mien, považujem to za spoiler čiastočne ničiaci zážitok z filmu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Dan Kwan se přiznal, že nenávidí humor s prděním, acapelu a písničku "Cotton Eye Joe". Na otázku, proč tedy natočil film zrovna o těchto věcech, odpověděl, že pokud chcete zfilmovat něco, co nenávidíte, určitě to uděláte dobře. (John2y92)
  • Na festivalu nezávislých filmů Sundance v Utahu, vyvolal tento film takové pozdvižení, že někteří diváci se s nechutí zvedali a odcházeli pryč v průběhu filmu. (TheMozeg)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama