Reklama

Reklama

The Looming Tower

(seriál)
  • Velká Británie The Looming Tower
Trailer
USA, 2018, 8 h 13 min (Minutáž: 46–51 min)

Předloha:

Lawrence Wright (kniha)

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Jeff Daniels, Ken Arnold, Alec Baldwin, Samer Bisharat, Bill Camp, Louis Cancelmi, Bijan Daneshmand, Jennifer Dundas, Eugene Khumbanyiwa, Virginia Kull (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Nový seriál streamovací služby Hulu nás zavádí mezi bezpečnostní a zpravodajské služby USA, konkrétně FBI a CIA. Sledujeme boj těchto organizací proti teroristické organizaci Al-Kajdá, který na konci devadesátých let nabývá na intenzitě úměrně tomu, jak roste počet útoků proti USA, zatím mimo americkou půdu. Problémem je špatná kooperace těchto organizací, jež v důsledku vede k událostem z 11. září 2001, kterým se možná dalo zabránit. Seriál je adaptací knihy Lawrence Wrighta, který za ni získal Pulitzerovu cenu. (frenkie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama zpracovávající obecně nepříliš známé skutečnosti, které vedly k teroristickým útokům z 11. září 2001. Velmi zajímavý pohled na rozkoly mezi CIA a FBI a zatajování důležitých informací, na základě kterých možná bylo možné útokům předejít. Nezájem politiků byl už jen vyústěním celé byrokratické mašinérie, v níž vítězila lidská ega a následky všichni známe. Vskutku povedená "rekonstrukce" událostí vedoucích k útokům, okořeněná skvělými hereckými výkony v čele s Jeffem Danielsem. Sice se děj v některých dílech maličko táhne, ale rozhodně to výsledný dojem nijak nekazí. 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ono se k tomu moc nedá co říci. Já hold měl smůlu, že jsem narazil na dva dost podobné seriály v jeden moment a upřímně mě ani jeden z nich jinak neoslovil. A už se to vezlo. Nedá se to asi hodnotit negativně. Jen mi to nesedí do mého stylu. i když by dost mohlo. Lidi se tady otáčejí nějakou propagandou, což teda nechápu ani za boha. Na jednu stranu je zde spousta konspiračních teorií jak to vlastně bylo, ale pravda zatím zůstává pouze jedna. S tím se asi nedá nic dělat. Takže jo, můžete být zastáncem nějaké hypotézy, ale asi je zbytečné tím kazit hodnocení seriálu, který ani žádné propagandistické sklony neměl. To je prostě hloupé a dětinské. Já jednoduše hodnotil formu. A to vypadala ze začátku nadějně, ale poté se hold zvrtla. To se nedá nic dělat. Věčná škoda, ale tak už to hold bývá. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Poměrně rozsáhlá rekonstrukce událostí, které vedly k 11. září. Námět na mě působí o trochu atraktivnějším dojmem, než jaké to nakonec bylo. Což ale není nutně špatně. Je naopak fajn, že se seriál snaží držet reálných událostí, což v zásadě znamená tři věci - špionáž, politiku a propletené osobní vztahy. Místy to trochu připomíná Homeland (smutná radikalizace malého nevinného kluka), místy se to možná až příliš táhne a minimálně dvě epizody věnující se osobním vztahům mi přišly skoro až zbytečné. Zpracováním je to ale quality TV s parádními hereckými výkony a promakanou výpravou. Dost to i osvětlí tehdejší jak vnější vztahy - mezi blízkým východem a Spojenými státy, tak vnitřní - rivalitu mezi FBI a CIA. Tvůrci kopou do vlastních řad, na patos a americké hrdinství se tu nehraje. Jen je nutno se připravit na fakt, že to není vždycky úplně mainstreamově divácké a ty "nejatraktivnější" momenty, tedy např. samotné 9/11, jsou dost upozaděny. Kdo se ale zajímá více do hloubky, láká ho další pohled na známé události a nechce jen akční senzaci, nedá se The Looming Tower nedoporučit. Zejména proto, že seriál není tendenční, ale dívá se na problematiku skoro až chladným analytickým okem. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co předcházelo 9/11 ve velmi kvalitním TV podání. Útoky na ambasády a USS Cole, vzájemná rivalita, nevraživost a zadržování informací mezi CIA a FBI, alláhovský brainwash, úspěšná snaha vyprovokovat USA k válce a tím pádem přílivu dalších radikálů. Extrémně konzistentní (4* každý samostatný díl), chytře poskládané (užití archivních záběrů, časová rovina vyšetřování) a deviza #1: postavy a herci. Primárně šarmantní, morálně pružný Daniels, charakterní uhrančivý Rahim, kancelářský šmejd Sarsgaard, ale také zbytek obsazení - předloha, tvůrčí tým a právě tohle byl klíč k úspěchu celé série. Je v ní krásně vidět, co se posralo. "Wherever you are, death will overtake you, though you are in lofty towers in the sky." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ODPOVĚĎ NA VAŠE POSELSTVÍ BUDE PSANÁ ŘEČÍ, KTERÉ POROZUMÍTE A BUDE DORUČENA AŽ K VÁM DOMŮ...“ /// Politikaření uvnitř služeb USA, Džihád, Jeff Daniels, Tahar Rahim, vyšetřování útoků 11/9, politika a způsob vedení války s teroristy, kterej se moc neosvědčil. Spojené státy před rokem 2001 – to je spousta hrabošení na vlastním písečku, rochtání se ve spermatu Clintona (ze šatů Lewinské) a víra ve vlastní neohroženost a velikost. Postupně je to víc a víc o těch frajerech, co se nemuseli učit s letadlem přistávat a velkým zjištění, že „MY NEVÍME, PROTI ČEMU STOJÍME!“ Politicko – dramatickej seroš připomíná události a hlavně upozorňuje na TO, proti čemu stále stojíme. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11“, kterou v roce 2016 napsal Lawrence Wright, neznám. 2.) Bůh mi dláždí cestu. 3.) Thx za titule „gongis, Umpalumpa3, Lucifrid a KevSpa“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (217)

Zajímavosti (3)

  • V úvodnej scéne môžeme vidieť amerických pohraničiarov v zelených uniformách US Customs and Border Protection. Táto jednotka má však v skutočnosti modré uniformy (zelené má US Border Patrol). Navyše v roku 1999 ani neexistovala, pretože bola zriadená až v roku 2003 ako súčasť US Department of Homeland Security. (uncle_sam01)
  • Časť tejto epizódy sa venuje útoku na americkú loď USS Cole. V seriáli sú na útočiacej lodi traja pasažieri, avšak v skutočnosti na nej boli iba dvaja. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama