Reklama

Reklama

Lajko - Cikán ve vesmíru

  • Česko Lajko: Cigán ve vesmíru (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V Sovětském svazu se sice říká, že Cigáni do vesmíru nelétají, vy se ale díky černé maďarské komedii Lajko přesvědčíte o opaku. Prvním živým tvorem ve vesmíru totiž nebyl pes Lajka, ale pilot práškovacího letadla Lajos Serbán. Už jako dítěti se mu podaří zkonstruovat raketu z polní kadibudky, kde jako palivo využije nahromaděné fekálie. Bohužel, funkční raketa vystřelí do nebeských výšin i s jeho matkou. A od té doby se Lajko snaží podívat do vesmíru, aby se s ní setkal. Umožní mu to komunistický aparát, nikoliv ale proto, že by tolik stáli o Cigána ve vesmíru, ale protože potřebují otestovat techniku. Přece nepošlou Gagarina do neznáma! (Future Gate)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (38)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Satira z Maďarska, zachytávajúca realizáciu myšlienky poslať človeka rómskeho pôvodu do vesmíru. Vo mne celý film vyvolal trošku zmiešané pocity. Na jednej strane celkom vierohodne zachytáva „kom. myšlienky“, na druhej však stráca dych pri silnejších a lepších scénach. P.S.: Z hľadiska vedľajších postáv Lajkov otec berie všetky pozornosti. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S maďarskou filmovou tvorbou mám povětšinou velmi dobrou zkušenost a nezklamal mě ani maďarský vesmírný program. Sice se tady pohybuje pouze v modrých číslech, já si ale nemůžu stěžovat; často je mi vyčítáno, že mám smysl až pro příliš černý humor, takže když výsledek jednoho z prvních Lajkových dětských pokusů zarazil i mě, musel jsem to ocenit. Nápad byl skvělý, provedení sice místy pokulhávalo, ale ve výsledku jsem byl velmi spokojen, protože jsem se skvěle bavil. 4*+ ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Divím se, že jisté naše etnikum nevyskakuje proti výrazu cikán v názvu filmu. Co si budeme povídat, tohle je nehorázná volovina a velké a milé překvapení od Maďarů. Krásně se hodící do dnešní blbé a uspěchané doby. Takový výplach mozkových závitů je potřeba. Postavy jsou bláznivé a zároveň sympatické. Některé hláškují o stošest. Škoda, že Lajko měl po celou dobu, co jsem film sledovala pořád ten samý výraz ve tváři. Příběh Helgy Mengele neměl chybu a Lajkův tatík taky neměl chybu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Maďarská kinematografie mne zatím docela míjí a možná je to špatně. Poslední socialistická retro blbůstka Soudruh drákulič totiž byla zajímavá a tady už tomu k dokonalosti chyběl jen kousek. Opět velmi kouzelné retro, ve kterém si Maďaři zhusta vyřizují své účty se Sověty. Na rozdíl od jiných filmů se jim celkem dobře podařilo udělat kulisy Bajkonuru a probíhajícího kosmického programu. Příjezdem generálního tajemníka ÚV KSS získává tahle komedie další rozměr. Škoda toho závěru, úplně jsem ten smíchopláč nepochopil. Tohle bylo celkem milé překvapení a proto opět zase něco přihodím navíc a dám do mixéru 4 pirohy. * * * * ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Tak konečně znám pravdu o tom, jaká byla historie ruského kosmického programu :) a taky jak to doopravdy bylo s Gagarinem a Lajkou (či snad Lajkem?) :) A jak hodnotím film samotný? Dle traileru jsem čekal úlet podobný balkánským počinům Emira Kušturici (tím pádem byla laťka hodně vysoko, ač jsem rozhodně nedoufal, že by toto dílko dosáhlo takových kvalit), ale částečně jsem ho opravdu i dostal. Úvodní část z hrdinova dětství byla skvělá, včetně prvních úspěchů, nebo spíše neúspěchů (posuďte sami) na poli raketového pohonu :) Celkově je film jednou velkou satirou, dělá si legraci z historických faktů, postav i symboliky, sází na absurdnost a na květnatý maďarský jazyk, ve kterém si zejména otec hlavního hrdiny rozhodně nebere servítky a přemýšlím, zda vůbec za celý film vypustil z pusy nějakou nevulgární větu. Ale to neznamená, že by šlo vždy jen o nějaký přisprostlý laciný humor (ano, i ten tam je). Jeho hlášky vždy padly jako ulité, byl pro mě nejcharizmatičtější postavou a zatápěl pod kotlem pokaždé, když děj začínal uvadat. Lajko pro mě není žádným veledílem, vlastně ani moc sci-fi filmem, jen takovou milou malou a dost ulítlou hořkosladkou komedií, která zaručeně potěší maďarské vlastence :) ()

Galerie (24)

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama