Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videa (11)

Trailer

Recenze (238)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zatímco z Vikingů jsem viděl dva díly a přestaly mě bavit, tohle jsem si oblíbil hned. Možná to není tak výpravné jako třeba Hra o trůny, ale hlavní půdorys děje stojí na historických datech a postavách, které se navíc docela chovají tak, jak odpovídá jejich obrazu. Obraz středověké Anglie se vší tou chudobou, bídou a primitivním křesťanstvím je skvělý. Jedinou slabinou (nebo "slabinou"?) je pro mne hlavní hrdina Uhtred. Zatímco ostatní postavy jsou v zásadě docela historicky věrné, on to celé mnohem víc stahuje k hrdinské fantasy. Z produkce posledních let nicméně musím říct, že tohle je top. /// HODNOCENO PO KONCI PRVNÍ SÉRIE. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

The Last Kingdom s01e01 Docela pecka IMHO. Jasně pořád slabší, než Vikingové a tady mají taky podstatný part, ale tááááákhle lepší než Boring Executioner. A je tu taky Ragnar a taky řádný badass V BBC se vcelku pochlapili a v klidu by se to mohlo odehrávat ve stejném světě jako zmíněná pecka od History. Překvapení a prozatím palec nahoru, snad to bude povedené celé a ne jenom první epizoda, která byla docela našláplá dějem vzhledem k malé stopáži a to i ve srovnání s Vikingy, tak snad to teď nespadne do patosu a epizodnosti. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž... a podobné banality. Samostatně bych tomu čtyřku nedal, ve srovnání s Vikingy ale musím rozlišit. "The Last Kingdom" měl skromnější produkci, ale za to nemrhal penězi a soustředil se na tom nejdůležitějším - dobrém scénáři a hereckých výkonech. Bojové scény jsou úsporné, ale středověce brutální, kulisy skromné, ale autentické. Na nízký rozpočet doplácí jen CGI, které je někdy až rozkošně neohrabané, to se ale doufám časem spraví. Na druhou sérii se dost těším. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Last Kingdom ze začátků působí jako levný bratranec Vikings, který se chce na bratránkově popularitě svézt. První série je fajn, ale nemá to ten top moment, ani ty nejlepší postavy. S dalšími dvěma sériemi se však toto mění. Charaktery se zlepšují, boje jsou akčnější a atmosféra hustější. S přibývajícím počtem dílů roste napětí i nové zajímavé zápletky, z Uthreda se stává jeden z top televizních sympaťáků a celkově se jedná o jednu z nejlepších seriálových tvoreb posledních let, která pevně vzdoruje všem nástrahám natahovaných seriálů. Po čtvrté sérii konstatuji, že je to pořád top záležitost. Je zajímavé, že první série Last Kingdom vyšla v roce poslední dobré série Vikings. Skoro jako by bylo místo jen pro jeden dobrý vikinský seriál, a tak byla předána pochodeň. Letos (léta páně 2020) si Uthred a spol stále drží prvotřídní kvalitu a Vikings jsou ve smrtelné křeči. Těším se až se s Uhtredem budu moct znovu vydat na cestu ke získání vysněného Bebbanburgu! ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

První dva díly nebyly špatné, ale průměrné, od třetího se to rozjelo a Uhtreda jsem si maximálně oblíbila. A věřím, že se testosteronem vyfutrovaný Alexander Dreymon líbí spíš ženským než chlapům (ty závistivé narážky v komentářích na jeho "metrosexuální" zjev jsou vážně zábavné:), kteří na to koukají asi víc... krví se tam rozhodně nešetří. Kromě obdobných Vikingů to lehce připomíná i Hru o trůny, která je sice příběhově a scénáristicky o level výš, ale ani tenhle seriál neurazí a je velká šance, že si ho oblíbí stejné publikum. Navíc to není celé vymyšlené, vychází to z historických pramenů. Složité téma křesťané kontra pohané, je tam podáno srozumitelně právě skrze postavu vzpurného Uhtreda - a to že sám mnohdy neví, kam patří, je na tom nejzajímavější. ()

Galerie (1 487)

Zajímavosti (4)

  • Seriál je inspirován knižní sérií Bernarda Cornwella „The Saxon Stories“ („Saské kroniky“). „The Last Kingdom“ („Poslední království“) je první kniha ze série. (Doomcourier)
  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)
  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama