Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (494)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdcovka a jeden z nejsympatičtějších zástupců žánru české crazy komedie, který vtipně paroduje západní gangsterky. Díky hereckému obsazení, kdy režisér Lipský využil přirozeného komediálního talentu Bohdalové a Janžurové i typově dokonalého Lubomíra Lipského v roli naivně důvěřivého George vznikla taškařice, která mi ani s přibývajícími léty a zvyšujícím se počtem repríz nezevšedněla. V poslední třetině sice už filmu poněkud dochází dech, ale i tak výsledný dojem stačí na plnou palbu a 90 % celkového dojmu. Jak pro mě hlášky nejsou měřítkem kvality nebo oblíbenosti filmu, tady si je vyloženě užívám. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zase jsem viděl tuto nesmrtelnou komedii a znovu tvrdím, že je geniální. Už ta plejáda hereckých legend: osmělující se podezřelý masový vrah Lipský, tupý policajt Libíček, cholerický velitel Filipovský, starostlivá paní domácí Rosůlková, Janžurová coby šéfka gangu v převleku za pastora, šišlající gangster Kemr, nebo Hlinomaz alias Gogo. Klasické hlášky - dej sfem ten sfek sfem řek; fifty fifty; ručník končí, mýdlo končí... Svérázný jazz v podání gangsterů... Použití kreslených komiksů - že by se tady inspiroval Tarantino při točení Kill Billa? :)... Reklamní vsuvky coby nahrážky kapitalistických reklam v komerčních televizích... A hlavně - příběh má šmrnc a humor od A do Z. ()

Reklama

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Film, ktery mysli na hluche lidi tim, ze ma "nakreslene" zvuky .Hluchy lidi taky mivaji potiz s tim, si nakreslene zvuky vybavit (nemuseli je totiz vubec kdy slyset) a taky tomu napomaha jejich pokriveni a animace ______ UVAHA ______ Slepy lidi at si naserou (ani jich neni tolik aby mohli cokoli zmenit), jich se film (stejne) netyka. Mozna bychom se meli zacit bat protoze ty svine vi jak se trefit do cernyho. Na druhou stranu mozna by se meli zacit bat cerny. ______ Co takhle je zavrit do nejake velke budovy, slepe a cerne (slepe cerne ne, ti by meli prilis velkou vyhodu, pripadne by se stali z nich stali kamikaze) ? Ale vzhledem k tomu jak se cerny trefujou do ostatnich lidi lip nez bily (kteri to poskrovnu cvici akorat v africe na ...) http://www.google.cz/search?q=race+criminality , by to slepi nemuseli ustat. Proc? Protoze by slepi, nahodne zakopavajici o hromady mrtvol, mohli zpusobit, ze cerni trefi i sami sebe. Navic si nejsem jisty ze by cerni videli ve tme, prestoze jsou pro "nocni lov" nalezite vybaveni http://images.google.cz/images?q=black+jaguar . ______ Podobne uvahy se odehravaji v myslich ctenaru komiksu opilych kokakolou, jak je ve filmu nazorne predvedeno. A pro takoveto predsudky nezkalene uvahy, ktere si s predsudky hraji mam komiks rad. (I kdyz jsem cetl akorat zetri Crwe) ______ POZNAMKA ______ Komiksove bubliny, panely a "zvuky" se dostaly i do videoher http://www.mobygames.com/game/xiii/screenshots . ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době další komedie, u které jsem díky záchvatu smíchu dokonce ztratil nit. Oldřich Lipský se s českou parodií na šestákovou literaturu vypořádal nad má očekávání, a to především díky skvělému Macourkově scénáří (tento tvůrce se mi čím dál více líbí), ultimátním hereckým výkonům (životní role Lubomíra Lipského, Iva Janžurová v nejzápornější poloze, vedle nich ještě excelují Bohdalová, Filipovský, Rosůlková, Kemr či Libíček) a nádherným kresbám Karla Saudka, které jednak dotvářejí atmosféru a dále dokáží i pobavit - především reklama na cigarety Morituri (trefně zvolený název). Jinak si myslím, že závěrečné vyvrcholení je natočeno tak dobře, že by se neztratilo ani v nějaké americké žánrovce. "Jeho předkové byli..." - "Taliáni?" - "Ne, Italové." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je brutálně krejzy. Několikrát jsem se skutečně zasmál. Sešlo se nám i mnoho pěkných hlášek. Nicméně, že bych z toho byl nějakým způsobem odvařený, tak to ani omylem. Dost mi film připomínal tu volovinku o Adélce, která se zapomněla navečeřet. Ovšem tenhle film je o kapánek lepší a mnohem vtipnější. Stejně se moje výsledné hodnocení k těm 3 * nevyšplhá. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Když pan Camel (Lubomír Lipský) s panem Gogo (Josef Hlinomaz) pátrají po hu-hu koktejlu, navštíví společně bar Kochba. Název baru je etymologický žert. Šim’on bar Kochba, v překladu syn hvězdy, byl vůdce protiřímského povstání Židů v letech 132 až 135. Tuto událost poté roku 1897 zachytil v dramatické básni s názvem "Bar Kochba" Jaroslav Vrchlický, později ji v roce 1905 do operního žánru převedl Stanislav Suda. (Komiks)
  • Lubomír Lipský st. (Georg Camel) vzpomínal, že pro scénu, kdy jsou po flámu v posteli se Stellou Zázvorkovou (Peggy), se „vylepšili“ lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)
  • Pro herce Zdeňka Kryzánka, který nezapomenutelně ztvárnil hromotluckého člena zločineckého gangu Billa, to byla první filmová role poté, co byl propuštěn z vězení. „Komunistické zřízení ho obvinilo z činnosti neslučující se s postoji socialistického člověka. Dostal tři roky,“ prozradil filmový historik Jan Matějíček. (alonsanfan)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama