Reklama

Reklama

Za horizontem

(festivalový název)
  • USA Behind the Curve

VOD (1)

Obsahy(1)

Představa o placaté zeměkouli podpírané posvátnými zvířaty byla už v antice nahrazena geocentrickým systémem s kulatou Zemí. Proč ale v současnosti přibývá lidí, pro něž je plochá Země krásná, přičemž nejde o čtenáře Terryho Pratchetta? Protagonista filmu Mark Sargent je prominentním členem společnosti lidí, kteří se s neutuchající vírou a stále novými experimenty snaží dokázat, že Země není glóbus. Mark natáčí videa na YouTube, chodí na porady, přijímá dárky od lidí, jimž změnil život, a pořádá první vědeckou konferenci o ploché Zemi. Za horizontem není primitivní úšklebek nad absurdní anomálií a životní tragédií postav. S nadhledem a vážnou tváří se film snaží přijít na to, kde se stala chyba. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (20)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ne že by smutná deziluze a budování srdečné komunity okolo nesmyslu nebyly zajímavé náměty, ale s flat earth už to je poněkud mlácení mrtvého koně a chtěl bych asi "něco víc". ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Sledovat "flatearthers" jak vlastními experimenty debunkují vlastní "fakta" a jak i tihleti lidé uprostřed své komunity, založené na konspirační teorii, vytváří další konspirační teorie... Zábava lepší jak kdejaká reality show. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2019) Je planeta Země kulatá či placatá? Člověk by si myslel, že tato debata patří dávné minulosti, nicméně opak je pravdou a i v dnešní době se najde velké množství lidí, kteří skálopevně věří, že je Země jedna velká placka. Bylo zajímavé a zároveň i do jisté míry děsivé sledovat, s jakým zápalem věřili zastánci "flat-earth" své pravdě, a nenechali se ani odradit neúspěšnými experimenty, které jejich přesvědčení vyvracely. Osobně si nedokážu představit, co se takovým lidem vlastně honí hlavou a jak se dívají na svět okolo sebe. Pro mě je zkrátka Země kulatá! ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Ľudská myseľ a spoločnosť je fascinujúca. Dokument veľmi neprezentuje argumenty ľudí, ktorí veria v plochú Zem, ani ich veľmi nevyvracia. Sústreďuje sa na samotných konšpirátorov, pri ktorých šokuje najviac to, akí sú normálni. Združujú sa do skupín, diskutujú, googlia a celkovo si formujú a upevňujú názory presne tak isto ako všetci ľudia. S tým rozdielom, že oni veria v neuveriteľne bizarnú teóriu (aj keď nie je každé náboženstvo neuveriteľne bizarná teória?). Nájde sa tu zopár veľmi zaujímavých myšlienok. 70% ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument, zameriava sa na hlavných predstaviteľov flat-earth scény. Dáva im priestor a priamo ich nezosmiešnuje. Zosmiešňujú sa však sami keď nedokážu prijať výsledky vlastných vedeckých pokusov a radšej si vymyslia ďalšiu konšpiráciu o realite. Vyvažujú to rozhovory so skutočnými vedcami a psychológom. Chcelo by to trochu skrátiť stopáž, odobrať niečo zo vzťahov a pridať viac experimentov. 90 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Teorie ploché Země je jedna z tří mých nejoblíbenějších konspiračních teorií. Především proto, že je tak ultimátně zbytečná. Spoustu jiných totiž dává alespoň trochu smysl, respektive existuje důvod (byť nepravděpodobný) proč je třeba zakrýt "pravdu" státem propagovanou "lží". Ovšem kdo by měl prospěch se zatajení faktu, že je Země plochá? Výrobci glóbusů určitě. Někdo další? ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Nejvíc tam asi pobavil fakt, že flat eartheři tu nedůvěru a paranoiu dotahují do takových konců, že nevěří ani sami sobě. O jedné ženské, která má tématický podcast, si část z nich myslí, že jí mezi ně z nějakýho důvodu nasadila CIA (důkaz je už v jejím jméně - PatriCIA :-))), má reptiliánský zelený oči a loví naivní plochomuže. Když se tam jeden z nich odvolával na "1984" tak mě napadlo "Chudák Orwell se asi musí otáčet v hrobě" :-). Jinak samozřejmě fascinující fenomén, líbilo se mi, že tam i řešili tu otázku jak se k takovým lidem chovat, jak s nimi komunikovat ("nebudeme se ubíjet argumenty, protože tam je vždy vítěz a poražený, pojďme pátrat společně." Samozřejmě za předpokladu, že na to někdo má nervy a nepovažuje to za ztrátu času). Dost z toho leze ten psychologickej a sociální aspekt, že tam možná ani nejde o tu teorii, ale o fakt, že ti lidi byli často neschopní navázat vztahy s okolím/společností. Tak si skrze tohle vybudovali svojí jedinečnou identitu, plus okruh přátel. Tím pádem tam platí stejná dynamika jako v sektách - čím déle jste uvnitř, tím méně se vám chce přiznat, že se mýlíte, protože tím příjdete o všechno. Další aspekt je, že jakmile člověk přestane věřit racionálním důkazům, tak má tendenci to bobtnat, takže do toho pak zamíchá antivax, 5G, Deep State, Qanon atd., až se dřív či později ocitne v kompletně paranoidním nepřátelském vesmíru, což asi není moc příjemnej pocit. Zajímalo by mě, nakolik je to globální (hihi) fenomén, mám trochu podezření, že hlavní ohnisko bude v USA. Což může souviset s všeobecnou tamní úrovní vzdělání/školního systému plus silné tradici nedůvěry vůči vládě, autoritám, vědcům atd. Nejlepší je ten konec, kdy pár flat earthers udělali experiment, ze kterého nebyli moc nadšení. ()

jasanka odpad!

všechny recenze uživatele

Nehodnotím názory jako takové, ale provedení. Když už podobný dokument vzniká, bylo by fajn uvádět "důkazy" obou stran, a ne jen vzájemné osočovani se a dělání ze sebe navzájem blbce. Další problém je zbytečná délka, zkrátila bych na polovinu. (Mimochodem, už vidím, jak astronaut dostáva navíc 5 dolarů na den...) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Není to o tom, jestli je Země placatá. Je to o lidech, kteří věří, že je Země placatá a o tomhle rostoucím fenoménu. Je to velmi svižný a zábavný dokument, plný humoru a přes absurdní tématiku pozitivní nálady – ačkoliv se občas ke svým subjektům chová nehezky blahosklonně –, ale taky emotivních momentů (které tedy obvykle pramení úplně odjinud než z Flat Earth) a s hořkosladkým vyústěním, kdy poukazuje nejenom na přehnaně dlouhé vedení ambasadorů tohohle hnutí, ale taky na potenciál, jaký spousta z těch lidí má, a jak jej nemohou naplnit, protože jejich realita se rozhodla jít šejdrem a společnost je nepostrčila na správnou kolej. Za mě rozhodně velmi poutavá a informativní věc. Ale já jsem nastrčený od CIA, takže si to budete muset ověřit sami. ()

Slava4 

všechny recenze uživatele

Mentálně slabší jedinec by si mohl myslet, že to tvůrci "dokumentu" mysleli vážně, ale jak v jednom rozhovoru sami přiznali, byl to v podstatě trolling těch, co si říkají "flateathers", a to docela povedený. Ta parodie z toho prostě jde cítit :)) ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Spočiatku zábavný a občas až absurdne vtipný dokument, z ktorého sa postupne vyvrbí strata času. Flatearthers sú komunita, ktorej nikto nerozumie, ako vôbec môžu existovať na základne nelogickej konšpiračnej teórie, čím sa tento kúsok viac-menej zaoberá. Zopár logických vsuviek od astronautov, fyzikov a vedcov tu jednoznačne celú teóriu vyvracia, ale to pre nich jednoducho nestačí. V podstate ide o vzorku amerických redneckov s nudným životom, ktorí však aspoň v tomto našli zmysel a niečo ako rodinu / priateľov. Inak nuda, nič nové. Koniec uspokojil a celkom pobavil. ()

BrianMorello 

všechny recenze uživatele

Nevidět teď nějaké ruské politické "debaty" na jejich prvním kanále, byl by tohle suveréně největší bizár co jsem kdy viděl.. Soudruzi ze Sovětského svazu jsou ale asi stále na prvním místě.. těsně :D ()

Mrazojr 

všechny recenze uživatele

Keď si to tak zhrniem tak bol dokument o tom ako sa ľudia venujú nejakej teorii a skorej ako vedci sú to len entuziasti a stretávajú sa a majú dobrú náladu a robia všelijaké akcie, kde si tľapkajú po pleci ako sa nenechajú oklamať. Nie je potreba mať zlosť na takýchto ľudí, ktorí veria tomu že zem je plochá. ()

Rooseman 

všechny recenze uživatele

Až skoro romanticky to společenství Flatearthers vypadá. Až na to, že vůbec. Věřím, že hlavní důvod shlukování těchto i jiných mentálně paralyzovaných konspirátorů je ten, že se prostě projednou v životě necítí sami. Že mají někoho, kdo jim naslouchá, sdílí s nimi život. Celá ta honba za faktem, že země může být placatá je vlastně jenom nějaký háv, póza a něco, co drží jinak neslučitelnou partičku lidí, kteří nemají nic společného, ale zároveň jsou si v něčem podobní a hlavně nikoho jiného nemají, pospolu. Prokázání toho, že země placka prostě fakt není, by je vyhnalo ze společnosti. Nehledají poznání, to spíš sociální kontakt. Musím uznat, že Behind the Curve mě donutilo se na celej problém podívat jinak a pootočit se za ním. Došlo mi, že nejde o anomálii, o bandu degenerátů, spíš pár zoufalejch, osamělejch jedinců, kterým chybí určitý nástroje pro pohyb ve společnosti. Je až bizardní, jak se pak tahle skupinka, která je sociálně slabá, vypořádává s vlastní konspirací ve skupině. Jak se obrací neobratitelné. Ale vlastně mě to nepřekvapuje. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

V podstatě docela nuda nějaké argumenty zde nezazní a tak maximálně sonda do jejich duší, ale žádná jejich motivace řečena není jen, že chtěli plochou zemi vyvrátit, ale nepodařilo se. Že mají/měli konferenci jsem netušil, ale vlastně mě to ani nepřekvapuje. V těch počtech, že jich po světě běhá tolik to si myslím silně nadhodnocoval, ale také to není nic neobvyklého. Pohled odborníků hlavně psychiatra byl přínosný pro někoho kdo tyto mechanismy nezná a je dobře, že to zde zaznělo. Konec (experiment) byl luxusní a pobavil mě tedy velmi! Sice se to pak snažili zakecat, ale to bylo jasné "posunutí branky", takže kdo by je pak bral vážně? Hodnocení: 51/100. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Dokument ako taký by nebol zlý, keby nevenoval zbytočnú pozornosť ľuďom, ktorí veria v takú absurditu. ()

phoebinka 

všechny recenze uživatele

Naprosto super dokument o lidech, kterym se nejdriv vysmivate a pak vam dojde ten presah u lidi, kteri uvazuji podobne v jinych vecech. ()

Majkowski 

všechny recenze uživatele

Dávám pořádných 5 hvězd. Ne kvůli tomu, že bych věřil, že je země placatá nebo proto, že bych se o tuhle tématiku nějak zajímal. Nejsem dost šílený na to, abych věřil, že země je placatá, a mám základní znalosti fyziky, takže je nemožné, abych si mohl myslet, že nežijeme na zeměkouli. Dávám tak vysoké hodnocení protože sledovat ty hloupé lidi a poslouchat jejich nelogické argumenty a všechny ty naprosto absurdní věci, kterým věří, je zkrátka extrémně zábavné, ba až k popukání. Ke maximální spokojenosti mi chybí jen to, aby Netflix tenhle "dokument" zařadil do kategorie Komedie. ()

Reklama

Reklama