Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong'o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (497)

castor 

všechny recenze uživatele

Můžu, respektive mám na to dva pohledy: druhý snímek (zbytečně) opěvovaného tvůrce můžu vnímat jako solidní filmařinu, která je kupříkladu v prvních minutách a ještě na několika místech skutečně působivá, ale to musím vypnout mozek a neřešit tu neuvěřitelnou nevěrohodnost. A tím se dostáváme k druhému pohledu, kdy jde dle mého o nabubřelé a ambiciózní nic, respektive něco, což ovšem při bližším zkoumání absolutně nedává smysl. A odkrytí karet žádné trumfy nenabízí. Malá dívenka navštíví s rodiči zábavní park v kalifornském Santa Cruz, zaujme ji jedna z atrakcí a cosi ji tam bez přítomnosti rodičů vyděsí k smrti. Až z toho nějakou dobu nemluví. Nyní je dospělá, sama má rodinu a vrací se na stejné místo zrelaxovat. Ač je patrné, že se na chatu vrací nerada. V noci se pak na příjezdové cestě k objektu objeví rodinka oděná do červených mundúrů. Postupně se dozvídáme, co se v zrcadlové atrakci odehrálo. Po slibném úvodu platí to, co u Peeleova debutu. Není to o vyskakování bubáků ze dveří, je to o mísení žánrů a slušných hereckých výkonech. Něco tady nehraje, má to velmi dobrou atmosféru, je to fajn v detailech a diváka jednoduše zajímá, co nabídnou další minuty. Jenže zatímco tehdy u Get Out to ještě slušně fungovalo, tady si tvůrci ukousli příliš velké sousto. Můžeme konstruovat nejrůznější scénáře, možná v tom filmoví všeználci vidí intelektuální podobenství, já ale něco zcela jiného. Cosi jako krizi identity. Výsledek má být asi něco ve stylu „zase si za to můžeme sami“, jenže tenhle sociální komentář rovněž nefunguje. Žertíky otce, který se jinak ukazuje spíš jako strašpytel, také. Vůbec ne silné tři hvězdy. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele je jistě velký talent a jeho počiny mají originální námět. U Get Out a vlastně i u novinky Us je survive tématika hlavní devizou. Problém se objevuje v momentě, kdy divák začne přemýšlet nad logikou scénáře. Get Out oproti Us jednoduše drží více pohromadě, je komornější, ne tolik velkohubý a hlavně zjevných nelogičností je v něm mnohem méně. Tady jsem jich napočítal tolik, že by mi nestačily obě ruce ani nohy. Je to velká škoda, potenciál to mělo velký. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele a jeho scénáře. To je přímo přírodní úkaz. Stejně jako u Get Out si nedovolím říct, že se jedná o horror, i když Us k němu má dle mého názoru mnohem blíže. Film celou dobu dobře hraje na znepokojivou notu a s vlezlou arogancí se vám dostává pod kůži. Navíc v něm dost zajímavě funguje humor, který v mnohých situacích sází na dost absurdní látku. Dával jsem si po přečtení místních komentářů pozor na to, jestli vtipně působí i scény, které tak původně být neměly. Musím však konstatovat, že po celou dobu mi přišlo, že herci i Peele moc dobře vědí, co zrovna dělají. Ve své podstatě jde o hodně ujetou záležitost, která je ale hodně kvalitně natočená. Největším problémem pak je, že závěrečný twist sice dává smysl a vysvětluje hlavní poslání filmu, jenže ve chvíli, kdy se dvě zásadní věci rozklíčují, přestává dávat smysl většina dialogů a jiných situací. Chci věřit tomu, že to bylo směrem od tvůrců takto opravdu zamýšlené. Neubráním se ale dojmu, že kvůli 5-ti minutám se celý scénář zhroutil jako domeček z karet... Za všechno ostatní ale nejsem schopný dát méně, než čtyři hvězdy. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Uživatelé čsfd značně podhodnotili tento film dle mého názoru. Ostatní stránky mají u filmu Us minimálně o 10% lepší hodnocení. Nicméně na sledování jsem byl v kině a musím říci, že film překonal všechna má očekávání. Zatím se jedná o jeden z nejlepších filmů tohoto typu. Celým příběhem nás provází výborná temná atmosféra a skvělé herecké výkony. Příběh byl velice dobře zvolený a to i přes pár děr které vyvolávají spoustu otázek, když se nad nimi člověk zamyslí. Nebyl to zrovna nejstrašidelnější snímek, ale napětí zde bylo bezchybné s několika dobře zvolenými vtipy které nenarušovali hladký průběh filmu. Také jsem ocenil, že zde nebylo moc zbytečných lekaček založených na nečekaném hlasitém zvuku. Jsem zvědavý, zda bude pokračování, ale pochybuji. 89% PS: Finální scéna v podzemí a ostatně i celý  podzemí systém mohly být propracován lépe. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy + čtvrtá za nečekanou vtipnost (přičemž jde o menší a šikovně umístěné fórky, které fungují naprosto bezchybně). Jinak se k tomuhle kočkopsovi neumím moc dobře postavit. Pokud ho člověk bere vážně (což by neměl), pak je samozřejmě celý děj enormně stupidní. Na poli metafor/satiry/alegorie/kdovíčeho mi zjevně něco částečně unikalo, což bez boje přiznávám. Výhodou je, že i díky tomu je celý film dost nevyzpytatelnou, napínavou a zábavnou podívanou, zvlášť pokud máte slabost pro mindfucky, jež se vás snaží přechcat. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Slova „Get Out“ lze zahlédnout vyrytá u vchodu do zrcadlového bludiště. Get Out (2017) je také název prvního filmu režiséra Jordana Peela. (NiWi)
  • Pro hlas dvojnice Red se Lupita Nyong'o inspirovala hlasem Roberta F. Kennedyho Jr., který trpí spastickou dysfonií. (hansel97)
  • Při natáčení na Santa Cruz Beach Boardwalk na všech atrakcích seděly figuríny a později tam byli hýbající se lidé doplněni skrze vizuální efekty. (hansel97)

Související novinky

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

01.05.2019

Magazín Variety vydal čerstvě článek o platech hollywoodských herců a jak se tak zdá, fanoušci streamovacích služeb nejsou jediní, komu dělá Netflix radost. Streamovací gigant totiž razantně navyšuje… (více)

Horor My je obří hit

Horor My je obří hit

24.03.2019

Režisér Jordan Peele (Uteč) se po dvou letech vrací do kin se svým teprve druhým celovečerním filmem a už teď je jasné, že z toho bude další obří hit. Snímek My má totiž po víkendové premiéře v… (více)

Reklama

Reklama