Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Poláci se teda zas vytáhli a hned s velmi ožehavým, černoprdelnickým tématem. Režisér velmi odvážný muž. Pěkně zacloumal nábožensky založeným Polskem. A všem pěkně ukázal, jak se káže voda a ne pije, ale chlemtá víno. Reálně, syrově, bez příkras ve stylu Dogma. Římskokatolická lůza páchá jeden smrtelný hřích za druhým a ani se nezačervená, natož, aby se kála ze svých hříchů. Ze začátku jsem se smála, ale smích mě brzo přešel a pak už jsem jen zírala v němém úžasu a styděla se místo těch zvrácených kreatur. Velmi silná výpověď o slavné církvi a náboženství, jako celku. Tohle se zřejmě děje skoro všude, ale tutlá se to neuvěřitelným způsobem. Každopádně kdo vybral ty ksichty do hlavních rolí, byl génius. To se jen tak nevidí. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Smarzowski napsal a natočil obstojný politický a sociálně kritický thriller. Vyjádřil tím jakýsi názor, ale hodí se podtrhnout, že příběh je fiktivní! --- Pokud jde o všelijaké to čachrování, nejsem na pochybách, že takhle nějak to probíhá. Polská společnost je zkorumpovaná (podobně jako naše), a mocní hráči hrají podle toho. V Polsku mezi ně patří i církev, a předpokládám, že není o nic lepší nebo horší než ostatní. Například politické strany, že? --- Totéž se týká chlastu. Poláci chlastají, a jistě chlastají i polští preláti. Jasná věc. --- Pokud jde ale o hříchy sexuální, tam bych byl opatrnější. Ve světě mají lidé různé motivace k "pěstování" pedofilních skandálů církevních činovníků. V Americe je v pozadí až hysterická obrana dětí a odpor převážně protestantské společnosti proti katolicismu. V Polsku nejde o útok na víru jako takovou, leč na její "falešné proroky". Což ostatně výslovně zmiňuje motto k filmu. Pouze u nás, v bezbožném Česku, je to protináboženský argument. --- Položme si otázku: Dopustí-li se sexuálního deliktu učitel (či třeba šéf pěveckého sboru), může za to jeho povolání? Nebo snad jeho členství v nějaké politické straně? --- Je známá věc, že v kriminálech a podobných zařízeních omezujících osobní svobodu, sodomie a sexuální násilí kvete. Jistě se to týká i seminářů a různých kasárensky vedených internátů a sirotčinců; a deviantní jedinci v nich vyhledávají místa "bachařů". Ale není opodstatněné předpokládat, že mezi seminaristy či sirotky se urodí nadprůměrné procento pedofilů. --- Faráři měli odjakživa levobočky s farskými kuchařkami, takový hřích je totiž normální. Ale není žádný důvod, aby dětská oběť pedofilie v dospělosti páchala na jiných dětech totéž. Pokud by totiž platil opak, pak oběti pedofilních útoků by v dospělosti už nebyly hodny lítosti, nýbrž dozoru! --- Zkrátka, nevěřím tomu, že mezi preláty je víc sexuálních deviantů, než mezi učiteli a dalšími profesionály pracujícími s dětmi. Jestli je církev pedofilií prolezlá stvůra, pak základní školy a zájmové kroužky pro mládež taky. --- Takže, milí neznabozi, u nás je církev vyřízená. Zaměříte se teď na učitele? ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jojo, to už si fakt nikdo nebere servítky, když zhanobí národní poklad, což v Polsku víra bezpochyby je! Kler sleduje příběh dvou zkrachovanců a jednoho vyvoleného, probíjející se denní rutinou dle Pána, která se povětšinou skládá z vodky, srážení chodců a znásilňování ministrantů. Vrcholem byl bezpochyby biskup vezoucí své pozadí v Bentley Continental v kůži z bezvěrců. 86 % ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Sledujeme príbeh troch kamarátov, katolíckych kňazov a ich na prvý pohľad obyčajné životy. Pod zovňajškom vyrovnaných, duchovných mužov sú to však ľudia s pokriveným charakterom, mnohými chybami a nedostatkami. Nie, že by to nebol tradične kvalitne technicky spracovaný, dobre zahraný poľský film... ale pozerať sa viac ako dve hodiny na skorumpovaných, pedofilných batmanov, naviac v pomalom tempe a len s malým množstvom silných scén, nie je nič extra zábavné. Tento snímok veru nenechal na cirkvi a jej predstaviteľoch nitku suchú. Alkoholizmus, korupcia, pedofília a mnohé iné neduhy vyobrazujú poľskú katolícku cirkev ako poriadne pokrivenú organizáciu. Od 5*, ktoré sú tu tak často udeľované je však Kler na míle vzdialený. Stopáž je pridlhá a v určitých momentoch to už začínalo byť príliš pomalé a nudné. Ale našlo sa zopár extrémne dobrých scén: pokus o lynč, vatra, úvodná alkoholická hra, vypočúvanie zneužívaného muža pred arcibiskupom a zopár ďalších... Lepší priemer... 60 %!! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle si polská katolická církev za rámeček nedá. Nepřikrášlené vršení církevních prohřešků až zločinů se opírá o dobré herecké výkony, realisticky snímaný obraz a skvělé zpodobnění principů církevní mafie dělá z filmu vykřičník i otazník zároveň. Obžalobu i apel na zdravý rozum a lidskost, které by měly být automaticky v církvi přítomny, ale zdaleka vždy nejsou. Když se ke kladným postavám filmu dá nakonec počítat i kněz, který chlastá první ligu, posílá ženu na potrat a okrádá věřící, tak je jasné, že adorace církve se tady nedočkáme. SHRNUTÍ: Bořit modly, kterým stále věříme, je vždycky nejtěžší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Na LFŠ 2019 režisér Smarzowski prohlásil, že považuje polskou katolickou církev za organizaci mafiánského typu. (klukluka)
  • Sdružení katolických novinářů prohlásilo, že za filmem stojí nepřátelé Polska, a dodalo: „Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním! (JoranProvenzano)
  • Mimo jiné se natáčelo v katolickém kostele v Orlové. (JoranProvenzano)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama