Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (54)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Řemeslné zpracování snad po všech stránkách od hudby přes kulisy po herce. S každým přibývajícím dílem je to ale víc a víc neustálá recyklace vlastního příběhu, která se začíná podobat kdejaké telenovele, kde se neřeší nic jiného, než kdo s kým a genialita se vytrácí z hrdinek už s nástupem puberty. Takže ve výsledku mám pocit, že sleduji něco, co se snaží schovat svou dějovou lacinost za umění. Třetí série už můj zájem nebudí a s velkou pravděpodobností si ji nechám utéct. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jedna furt čumí jak vyvoraná myš, druhá jako nasupená kobra …. Je ale fakt, že představitelky toho moc co hrát nemají. Seriál je spíše zfilmovanou esejí na téma, jak muži určují svět žen, jak je formují a podřizují si je, aniž by jim jakkoliv naslouchali nebo je vnímali. Moc dobrý pocit série (ostatně stejně jako romány) nevyvolává, zejména, když jste divačka. Sága dobře rozehrává italské reálie měnící se časem, i jak celospolečenské pnutí a postoje ovlivňují i dosud uzavřený mikrosvět jednoho periferního sídliště. Ale jde z toho na člověka tíseň. 3. řada ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem ze všech stran slyšel jen chválu a tak nebylo těžké se odhodlat ke sledování a přesvědčit se na vlastní oči. Pravdou je, že chvála je rozhodně zasloužená, má to však své ale. Výprava, prostředí, hudba, herci a dokonce i italština - to vše je beze sporu na jedničku. Jenže mě tam něco chybí, chybí mi tam zajímavější příběh. Ano, je to o přátelství dvou dívek a to mi bohužel nestačí. Některé záběry jsou dost natahované a to časem začne nudit, protože to nikam neposouvá děj. A jsem snad jediný, kdo má kompletní zmatek v tom, kolik by těm postavám mělo být let? Hlavně těm mužským. 70 % ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dva díly jsem odtrpěla - tolik prostých zlých a násilných lidí, včetně odporných až nelaskavých maminek... Tupé biflování kontra naprostá nevědomost o nejzákladnějších věcech. Když kámošky vyrostly, bylo to trochu snesitelnější a už jsem si na ten jejich málem nelidský dvorek zvykla. Lila mě jako postava ale bavila, úžasné stvoření. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj komentář by se podobal tomu, co zde už napsali uživatelé Malarkey a Aky. Navíc mně děvčata místy psychicky svým chováním deptaly. Například Elena, která byla věčně uslzená, zírající nekonečně dlouho do bodu "A" a nedokázala se při své inteligenci rozhodovat. Nutně k tomu potřebovala kámošku, rebelku, která si zase věděla rady skoro ve všem, zkrátka ta byla geniální. No nevím, druhou sérii sice dám, tam se snad dá Elena trochu do kupy, ale tohle bylo pro mě velké zklamání...…... ()

Galerie (143)

Zajímavosti (8)

  • Autorka Elena Ferrante píše pod pseudonymom a jej osoba zostáva v utajení. Aj napriek tomu, že patrí medzi najúspešnejších súčasných autorov Talianska, jej identitu nepoznal ani režisér seriálu Saverio Costanzo. Spisovateľka sa aktívne podieľala na TV spracovaní knihy, ale s režisérom komunikovala výhradne prostredníctvom emailu a mobilných správ. Ich komunikácia trvala približne 2,5 roka a výrazne dopomohla k autenticite a atmosfére seriálu. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • V seriáli účinkuje približne 150 hercov a 5 000 komparzistov. Tvorcovia hľadali hlavné hrdinky v detskom aj tínedžerskom veku. Výber trval viac ako 8 mesiacov a zúčastnilo sa na ňom takmer 9 000 detí. Predstaviteľky Eleny a Lily potom čakala náročná príprava. Ako neherečky museli absolvovať kurzy herectva a zároveň sa učili rozprávať neapolským dialektom. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • Celú štvrť, v ktorej sa odohráva príbeh, postavili filmári v priestoroch opustenej továrne 35 km severne od Neapolu. Filmovacia plocha zaberala 20 000 metrov štvorcových. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)

Reklama

Reklama