Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších komediálních seriálů, který jsem měl tu možnost vidět na naších televizích. I když fakt je, že ho nelze přehlédnout. Dávají ho každou chvíli a musím se přiznat, že pokaždé se na to těším až se každý den setkám s Hawkeyem, B.J.em, Radarem nebo dalšími postavami, které mám tak rád a dokázali mě bavit tenkrát, ale i nyní. Sice je první série, nebo respektive prvních 20 dílů nic moc a i tvůrci se rozmýšleli jestli točit další díly. Výsledek nakonec vidíte sami. 255 dílů. 255 nezapomenutelných dílů, které do Korejské války dokázaly vlít trochu nadsázky a humoru, který zkombinovaný s vážností příběhu dokázal vytvořit seriál, který fungoval a dokázal se na úkor začátku stát úspěšným. 10/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co si myslím o tomhle seriálu je asi jasný už jen z toho, že ho mám nahranýho na třinácti VHS. Prostě to nejlepší z klasiky. A co se týká dabingu, jeden z posledních dobrých. Navíc tam není ten hloupej smích, kterej z toho v originále dělá jen další sitkom, ale bez něj to je i skutečně drama. MASH je jako dobré víno a kvalitní sýr. Čím starší je, čím větší zkušenost má, tím víc je chutnější a plnější a zanechává za sebou výraznější a nezapomenutelnější stopy. Dřív jsem oceňoval jen vysokou kvalitu a množství vtípků. Ale jak přeci jen stárnu a získávám nějakej ten cyničtější názor na svět, oceňuju tam hodně i tu dramatickou životní část. Navíc postavy, jedna jak druhá, jsou opravdoví lidé z masa a kostí (uznávám, že na to měli spoustu prostoru, ale vícerozměrnějšími lidmi jsou hrdinové už v první sérii) kteří se navíc i vyvíjejí. Nikdo tu není celý seriál stejným člověkem, mění se (nejvíc je to vidět na Hawkeyem a Margaret), někdy k lepšímu a jindy k horšímu (Frank). ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasika televizní zábavy. Sice si myslím, že po odchodu Franka Kuního Ksichta Burnse už to nebylo ono, ale bavil jsem se výborně. A nejenom bavil, leckteré díly poskytují i hodně dospěláckou podívanou k zamyšlení. Zvláštní poděkování si kromě dabérů zaslouží i překladatelé (což není až tak obvyklé). Věřili byste, že v originále je tam nahraný smích? ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená parta doktorů a sester, vojáků a nevojáků, mužů a žen ve vojenské mobilní nemocnici za války v Korei. Slavný seriál, který těží se skvělého a originálního situačního humoru a Alan Alda, jako Hawkey, je přímo famózní. M*A*S*H je kultovní, nadčasová podívaná, která nabízí divákům široké spektrum humoru, výborných hereckých výkonů, smíchu, sentimentu ale i závažnost a krutost války a osudy lidí s ní nešťastně spojených. A nic na tom nezmění ani kuní ksicht Frank Burns. P.S. Fantastický český dabing TV Nova (společně s Columbem její nejlepší dílo), kde doslova excelují pánové Trávníček, Brabec, Potměšil, Molčík či hlasák Lábus. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Inteligentní člověk by neměl být vojákem, neboť nedokáže tupě plnit nesmyslné rozkazy a radši bojuje humorem proti válce. Přesně takový je MUDr. Hawkey Pierce, kterého pouze sarkasmus, vtípky, chlast a svádění sestřiček dokázali udržet při zdravém rozumu, když jeho práci neustále ničily kulky rozmanitě si poletující po Koreji. Hawkeymu se sice měnili skvělí nahravači na smeč (Trapper, B. J.) i oběti vtípků (Frank, Charles) zmateného velitele Henryho vystřídal v průběhu války ironik Potter, ale na zábavě se to nijak neprojevilo. Korejci bojovali proti Korejcům a kverulanti Hawkeyova typu se prostě museli ptát, proč tento poloostrov navštívila US Army, nutí je řeznickým způsobem zachraňovat životní funkce uniformovaných pacientů a posílat je někam, kde budou mít lékaři čas na jejich celkovou opravu. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Radar (Gary Burghoff) počas celého seriálu nosí čiapku, dokonca aj v sprche, až na výnimky, keď je napríklad v posteli. Zložil ju iba v jednej jedinej epizóde, a to v časti Sbohem Radare (2), aby poukázal na svoju postupujúcu plešinu ako symbol dospelosti. (Piri)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama