Reklama

Reklama

Leaving Neverland

Trailer
USA, 2019, 236 min (Televizní verze: 2x116 min)

Režie:

Dan Reed

Kamera:

Dan Reed

Hrají:

Michael Jackson (a.z.), Wade Robson, Jimmy Safechuck, Stevie Wonder (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), princezna Diana (a.z.), Karel III. (a.z.) (více)
(další profese)

Na samém vrcholu své slávy navázal Michael Jackson dlouholeté přátelství se dvěma chlapci ve věku 7 a 10 let. Tito dnes již třicátníci vyprávějí svůj příběh o tom, jak je Jackson sexuálně zneužíval, a jak se s tím po letech vyrovnali... Michael Jackson, jedna z nejslavnějších ikon na světě, představuje pro mnoho lidí mnoho věcí - popovou hvězdu, filantropa, zbožňovaného idola. Když byl v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých dětí, mnozí nedokázali uvěřit tomu, že by se Král popu mohl dopustit tak ohavných činů. V paralelních příbězích, které jsou si navzájem podobné jako vejce vejci, se Jackson údajně sblížil se dvěma chlapci a pozval je do svého úžasného a výjimečného světa. Obě rodiny, uchvácené přátelstvím svých synků se zpěvákem a zaslepené jeho pohádkovým životem, neviděly manipulaci a zneužívání, jimž byly jejich děti nakonec vystaveny. Dokument Leaving Neverland vytváří prostřednictvím rozhovorů, které svírají žaludek, přesvědčivý portrét soustavného využívání a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctívané osobnosti proniknout do života hvězdami posedlých dětí a jejich rodičů. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (201)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Značně vyčerpávající a velmi interesantní zpovědi dvou rodin, které samy sebe rozhodně nešetří, přesto překvapivě nachází vlídná slova pro Jacksona, ač je to zpětným pohledem až šokující, ale zároveň i dobrý ukazatel, že se nesnaží o prvoplánovou dehonestaci, ale naopak být co nejvíce upřímné. Po filmařské stránce se jedná spíše o průměr a má to daleko do současné dokumentární špičky. Tento projekt ale patrně neměl ambice rozsekávat diváka chytlavým audiovizuálem, nýbrž ryze obsahovým sdělením a je nutné k tomu tak dopředu přistupovat. Pár fanatických fanoušků je evidentně stále pod vlivem kultu osobnosti deset let mrtvé celebrity a nedokáže přijmout realitu, takže až extrémně podhodnocuje, ale ujasněme si pár faktů, které byly známé už v devadesátkách. Michael Jackson byl pedofil, který se rád obklopoval dětmi na veřejnosti, v profesním životě a dokonce i v soukromí za zdmi svých paláců, a neobklopoval se nějakými random skupinkami, ale vždy vybranými "pohlednými" chlapci, kteří zastávali funkce jeho dočasných osobních favoritů. Rád tyto chlapce zval k sobě domů, rád chlapce navštěvoval u nich doma a sdílel s nimi svůj veškerý volný čas a dokonce i ložnici. On sexuální aspekt takových vztahů vždy popíral a tvrdil, že prostě jen miluje děti, kterým by nikdy neublížil, ale takto skutečně nejedná zdravý heterosexuální nebo homosexuální jedinec, který si občas zahraje nějakou hru s prcky nebo přispěje na dětskou charitu. Tak jedná čistokrevný pedofil, pro kterého není dítě dítětem, ale rovnocenným partnerem a objektem romantické nebo sexuální touhy. Jistě, být pedofilní ještě nutně neznamená být i sexuální násilník na dětech, ale vzhledem k okolnostem člověk skutečně nepotřebuje být Hercule Poirot, aby se dopracoval k pravdě, i kdyby těm dvěma v dokumentu nevěřil ani slovo... Na celém příběhu mě asi nejvíce fascinuje ten (bohužel přirozený) projev lidské slabosti, ať od členů středostavovských rodin, kterým pozornost světové superhvězdy a pohádková říše blahobytu zatemnily mozky a prostě nechali své děti spát s cizím dospělým člověkem v jedné místnosti klidně i týden v kuse a nepřišlo jim na tom nic riskantního, protože co by se asi tak mohlo stát, že? Král popu a pedofil? Určitě... Tak přístup nekritických fanoušků MJ, kteří projevují identické uvažování jako právě ty rodiny a zcela evidentní berou jako zákeřný útok na jejich mrtvého idola. 75 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kritici dokumentu vyčítají emoční manipulativnost a jednostrannost. Je každopádně velmi emotivní. Byl konec osmdesátých let a úspěch desky Bad v roce 1988 zpečetil Jacksonovo panování nad světem popu. Pro kluky, které si jejich idol pozve na pohádkový ranč, to musel být zážitek z jiného světa. Později si ale veřejnost díky kampaním typu #MeToo, které dávají hlas obětem sexuálního násilí, navykla vnímat podobné případy citlivě. Nicméně proti odvysílání dokumentu vystoupila rodina a správci pozůstalosti Michaela Jacksona. Za poškozování dobrého jména hodlají Jacksonovi advokáti vysoudit sto milionů dolarů. „Michael Jackson je nevinný. Tečka. V roce 2005 byl podroben soudnímu procesu, v němž byly aplikovány zákony a právo důkazů před nezávislým soudcem a porotou a byly vyslechnuty obě strany, a byl ospravedlněn inteligentní porotou,“ stojí v prohlášení. „Deset let po jeho smrti jsou tu stále lidé, kteří se snaží vydělávat na jeho obrovském celosvětovém úspěchu a využívat jeho excentričnosti. Michael je snadný cíl, protože tu už není, aby se mohl bránit, a zákon nechrání zesnulé před pomluvou a očerňováním, je jedno, jak extrémní ty lži jsou.“ ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Mahownym. Všetci, ktorí tu dávajú odpad a snažia sa obhajovať Jacksona nie ako speváka, ale ako pedofila, sú tiež pedofili a malo by si na nich posvietiť mravnostné. Normálnemu človeku sa obracia z tej kreatúry žalúdok. Pekné pesničky, super tanec a ďalšie veci predsa nemajú nič spoločné s tým, či je niekto zvrhlík alebo nie. Naopak, skôr si myslím, že tie spevácke a herecké hviezdy majú väčšiu tendenciu k perverzii, ale fanatickí ľudia si ich idealizujú ako ikony a nasledujú ich zvrátený príklad. Človek ako Jackson sa už za života musel brániť obvineniam tu prezentovaným a koľkokrát to riešil mimosúdne vyplatením miliónov dolárov? Na čo by to asi tak robil, keď bol v poriadku? Bolo by dobré, keby Culkin tiež už toľko nefetoval a konečne priznal jak hulil brko zrúde. Dokument sám o sebe je dlhý, príliš dlhý, ale kvôli výpovednej hodnote musím napáliť plný počet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Michael Jackson byl pro mě vždycky takovej patvar, kterej ale dělal natolik dobrou muziku, že je pro mnohé tématem i v dnešní době. Pro mnohé je ale tématem i z jiné perspektivy, než z jaké by fanoušci Michaela zřejmě chtěli. Dokument Leaving Neverland, za kterým stojí HBO, a u kterého tedy díky tomu nemám obavy, že by byl výmyslem, představuje stinnou stránku Majkla, o které všichni ví, ale nikdy se o ní explicitně nijak zvlášť nemluvilo. Takhle zprostředkovaně od lidí, které zneužíval, je to ale síla. Čtyři hodiny jsou na dokument dlouhá doba, ale má to smysl. Určitě nezměním názor na jeho muziku, ale definitivně jsem na něj změnil názor jako na člověka... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv intuitivně předpokládám Jacksonovu vinu, tenhle dokument u mně klesá níž a níž tím víc, čím víc o něm přemýšlím. Nevadilo by mi, že se o něm nedá bavit jako o "důkazním materiálu" a veškerá jeho hodnota je výlučně emocionální - osobně mě irituje lpění na právních termínech typu "presumpce neviny" v reálném světě, kde jsou naprosto nepoužitelné. Přijímám, že se filmaři rozhodli předložit výpověď dvou mužů a jejich rodin a jejich pravdomluvnost předpokládají. Mají na to právo. Problém spatřuju v tom, že v takovém případě jsou autenticita a věrohodnost jedinými devizami, které ten film má - a svou neschopností je podrývá, seč může. Směšně nepatřičné vkládání leteckých záběrů a maskování rozhovorů vznikajících po dobu několik dní tak, aby vypadaly, že vznikly na jedno posezení, vytrhávají z dojmu přesvědčivosti - ten film úplně zbytečně "lže" svou formou, což je v tuhle konkrétní chvíli velmi problematické. Nedivím se konspirátorům, že když pečlivým rozborem odhalují diskontinuitu záběrů vydávaných za kontinuální výpověď, je to pro ně diskreditující. Máme tu čtyři hodiny videa, které stojí výhradně na důvěryhodnosti respondentů, a přitom režií a střihem onu důvěryhodnost zcela ztrácí. (Proč věřit upřímnosti scény, která je kompilací nejlepších záběrů, co se na několik jetí podařilo nabrat? Proč věřit výpovědi, která byla zjevně sestříhána do podoby gradujícího příběhu, kde informace s odhalením nesmyslně čekají na vhodnou chvíli?) Nic z toho není důkazem, že ti dva lžou, nicméně vzhledem k tomu, že nepředkládají jediný důkaz, že mluví pravdu, tak jsme tu v dost slepé uličce. Myslím, že nešťastným vyvozením po sledování tohoto filmu bude, že pravda je v takových chvílích nepoznatelná a nedá se o ní usilovat - ale jsem přesvědčený, že to je jen důsledek nekvality tohohle konkrétního filmu, který se naprosto nedá srovnat s jinými áčkovými dokusériemi poslední doby, které pojaly své téma komplexně a plnohodnotně a tím dokázaly, že mainstream snese víc, než se možná ještě dřív čekalo. Tenhle film nabízí málo a ještě to nabízí špatně. Jeho hodnota je čistě nekonkrétní - jde to vnímat jako zajímavý popis života oběti. Problém je, když přemýšlíme nejen o působivém narativu, ale o jeho vztahu s realitou. A nemyslím výlučně na rovině "co říkají, je pravda", ale "filmaři dokážou pořízený materiál prezentovat jako pravdivý." A jestli se nakonec ukáže, že jeden z těch dvou lhal, tak to bude rána téhle tematice mnohem větší, než je ta natolik chválená otevřená diskuze. Kterou beztak nepovažuju za moc produktivní vzhledem k tomu, do jaké iracionality ten film tlačí svou nekvalitou své příznivce a znehodnocuje už samotnou výchozí pozici toho, kdo chce jeho prostřednictvím upozorňovat na problém zneužívání slabých mocnými. Na tomhle filmu se nedá nic stavět. Je jen ilustrací a naložit na něj jakoukoliv argumentační váhu je nebezpečný a nezodpovědný omyl. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Jednoho z distributorů filmu televisní společnost HBO zažalovali správci pozůstalosti Michaela Jacksona, protože podle nich porušila smlouvu z počátku 90. let 20. století, v níž se zavázala, že ho nikdy nebude kompromitovat. Způsobenou škodu odhadli na 100 miliónů amerických dolarů. (JoranProvenzano)
  • Jacksona v roce 2003 obvinil třináctiletý Gavin Arvizo z pohlavního zneužívání. V roce 2005 byl zpěvák zažalován a obviněn v sedmi bodech z pohlavního zneužívání dítěte a ve dvou bodech z podávání omamných látek nezletilému. Obvinění byl nakonec po mediálně sledovaném procesu zproštěn. Ihned poté se z USA odstěhoval do Bahrajnu. [Zdroj: iDnes.cz] (swn)
  • Pokud oběti zneužívání vypovídaly pravdu, pak měl Michael Jackson se svým fiktivním idolem Petrem Panem společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Dle výpovědí stejně jako Petr Pan i Michael Jackson odváděl děti od jejich rodičů do své Země Nezemě (Neverland, Jacksonův ranč, kde se odehrávala valná část zneužívání), s tím rozdílem, že Petr Pan si se svými kamarády v příběhu pouze hrál, kdežto Jackson si se svými dětskými obdivovateli hrál sexuálně. V tomto duchu i samotný název Neverland dostává zvrácenější význam, než je ten pohádkový. (Nick321)

Související novinky

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama