Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 2

Recenze (767)

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpočet $1,5milióna na epizódu║ __Jedným slovom- "Famózne!" Tento seriál my učaril od samého začiatku, aj keď ďalšie série počnúc od dvojky už nedosahovali úrovne nastavenej prvou sériou, bolo stále na čo pozerať a hlavne si lámať hlavu čo by z toho mohla byť aj pravda. Fox Mulder pre Davida Duchovny a Diana Scully pre Gillian Anderson sa stali ich životnými úlohami. Pri tomto seriály sa vystriedalo mnoho režisérov ale hlavným ťahúňom bol vždy Chris Carter, okrem neho z tých známejších sa na nom podieľali aj James Wong(Nezvratný osud) - Dwight H. Little - Rob Bowman(Akty X : Film). ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně našláplý seriál. Některé díly možná pokulhávají, ale některé jsou prostě nezapomenutelné sci-fi/ fantasy/horory. Nejlepší jsou díly zabývající se UFO a konspirací vlády. Naopak slabší jsou ty zabývající se folklórními mýty jakými jsou vlkodlaci, upíři atd. Ale jako celek je to skvost. První dvě série jsou bezkonkurečně nejlepší. Tak 90% z nich patří k tomu nejlepšímu co kdy seriály nabídly. Ve 3. až 5. sérii už procento klesá, alevydařené díly silou dojmu převáží většinu těch špatných. 6. sérii považuje část fandů za nejlepší, nechápu proč, mě tedy dost zklamala. Převládají zde nevydařené komediální díly. 7. a 8. je na tom podobně, vydařených dílů je málo, ale ty povedené pořád stojí za to. A to dokonce i když v nich není Mulder. Duchovny není zrovna nejlepší herec, což ukazuje ve emotivních pasážích. Sice měl spíš možná dělat manekýna, nicméně Mulder mu sedne. Gillian Anderson hrát umí. V průběhu let navíc zrála a krásněla, takže v posledmích sériích vypadá nejlíp. Klišé jsou scény s baterkama potmě, proč si někdy radši nerozsvítí, neměli by to jednodušší? Jednotlivé série sice časem ztrácejí drasticky na kvalitě, ale já hodnotím Akta X jako fenomén. A ten pro mě představují první dvě série a všechny ty dobré díly až po devátou. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Miluju rtěnky Dany Scullyové. Obdivuju ji, jak umí krásně a rychle běhat v botách na podpatku. Závidím jí její krásné vlasy a přítomnost Muldera :-) Při opakovaném sledování jejich (nejen vědeckého) hašteření jsem spokojená asi jako holčička, které se právě na písečku podařila udělat krásná bábovička... :-) ()

k212 

všechny recenze uživatele

Co dodat ... kult mého pubertálního mládí. První čtyři série jsou prostě neodolatelné. Hláškující Mulder v ujetých kravatách, skeptická Sculyová v oblečení, které je o dvě čísla větší než ona. Hustý baloňáky, mrtě typů Fordů (v ničem jiným fakt agenti FBI nejspíš nejezdí), ujetý mutanti, upíři, vlkodlaci, duchové, mimozemšťani, vládní konspirace. Teď si uvědomuju, že tahle směsa hraje na komedii až parodii. Jo těžký devadesátky, na jednu stranu depresivní, na druhou stranu zábavný a hlavně tak často zdrojem inspirace pro novodobější televizní produkci. Jenže tohle duo u mě asi zůstane nepřekonáno, ani po všech 9 sériích. 100% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Snow: 1. Introitus: Praeceps Transito Spatium [1:51] ,2. Materia Primoris: The X-Files Theme (Main Title) [3:22] ,3. Raptus [3:16] ,4. Adflatus [3:36] ,5. Deverbero [1:28] ,6. Cantus Excio [4:42] ,7. Mercutura [3:23] ,8. Lamenta [1:47] ,9. Insequi [1:37] ,10. Otium [1:43] ,11. Dubitatio [2:49] ,12. Iter [1:20] ,13. Progigno De Axis [1:35] ,14. Carmen Amatorium Ex Arcanum [2:38] ,15. Facetus Malum [2:42] ,16. Memoria [2:01] ,17. Mitis Lumen [2:41] ,18. Fides Fragilis [1:35] ,19. Exoptare Ex Veritas [1:30] ,20. Kyrie [2:57] ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)
  • Ke konci epizody si můžeme všimnout, že hodiny u Scullyové (Gillian Anderson) přeskočí z 11:21 na 11:22. Prvotní čas odkazuje na datum narození Dori Pierson (21. 11. 1948), manželky Chrise Cartera. (Kubaaa97)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama