Reklama

Reklama

The Prisoner

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
Velká Británie, (1967–1968), 14 h 10 min (Minutáž: 50 min)

Tvůrci:

Patrick McGoohan

Hrají:

Patrick McGoohan, Fenella Fielding, Leo McKern, Paul Eddington, Jiří Pravda, Nadia Gray, Finlay Currie, Donald Sinden, George Coulouris, Guy Doleman (více)
(další profese)

Epizody(17)

Recenze (18)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Seriál zcela jistě inspirovaný filmy jako James Bond či jinými dobrodružnými fantaziemi o agentech té doby. Hodně se zde čerpá z probíhající studené války = pokusy na lidech, nové vědy, atomová hrozba, tajné spolky atd. Hlavní hrdina je uvězněn na tajném ostrově a nedá se uniknout. Musí hrát roli občana č.6 a žít ostrovními pravidly. Vůdci ostrova se ho snaží zlomit a zjistit, proč vlastně dal výpověď jako tajný agent v minulosti. Každý díl na něj nastraží lest, ale on se nenechá napálit. Občanům ostrova se nedá věřit, protože se chtějí vždy zalíbit vedení. Někdy ani nepoznáte, co je realita a co skutečnost. Poslední díl je naprostá fantasmagória = nepochopitelné, nevysvětlitelné, nejednoznačné. Bohužel se na seriálu a rekvizitách podepsal čas - ve většině interiérech je všechno viditelně falešné, umělé, papírové. Nemohu seriálu upřít jeho originalitu a odvahu. Řekl bych, že i dnes nevídané seriálové dílo. V roce 2009 Britové vytvořili remake, v hlavní roli s herci: James Caviezel, Ian McKellen. Možná ho časem také ochutnám a posoudím, jak dokázali seriál vylepšit nejen trikově. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

PRISONER rozhodne nie je dokonalý. Ale absolutórium si zaslúži už len z historického významu. Spolu s KOLCHAKom totiž tvorí piliere mystery žánru, ktorého vrchol pre mňa zatiaľ predstavujú THE X FILES. Pátral som či PRISONER niekedy nebol uvedený v našich končinách, zatiaľ sa mi to ale nepodarilo preukázateľne potvrdiť. Ako píše kneekal PATRICK McGOOHAN (skvelý predstaviteľ riaditeľa z ESCAPE FROM ALCATRAZ, a častý protivník poručíka COLUMBOa) stvárňuje agenta, ktorý sa z neznámych dôvodov rozhodne vykašľať na služby pre JEJ VELIČENSTVO no nakoľko (ako si to myslia ONI) vie priveľa, je "presídlený" do VILLAGE, akejsi luxusnej ostrovnej osady pre nepohodlných prominentov. To čo tu prežíva nie je jednoduchý lineárne plynúci príbeh, ale viacmenej psychedelický trip plný fyzicko-psychologického teroru a bizarných halucinačných obrazov. Navyše si autor série uzmyslel parodovať JAMESa BONDa. A ako to po 17 epizódach skončí ? Chcelo by to spoiler ale poviem to takto: Vy všetci, ktorí napäto sledujete LOST, INVASION či 4400, fakt ste takí naivní a čakáte nejaké schopné (a nie trápne) rozuzlenie ? Kdeže ... ani autori sami netušia ako svoj koncept zakončiť či vypointovať. Cesta je totiž cieľ a nakoniec zostane iba nedokonalý OPEN END :-). Ale veľmi - VEĽMI rád by som sa mýlil. Technická poznámka: Autori PRISONERA takmer nič nevysvetľujú a neflashbackujú. PRISONER by totiž mal nadväzovať na predchádzajúcu GOOHANOVu sériu DANGER MAN. Autori toto spojenie nikdy nepotvrdili ani nevyvrátili. O tom, že odkaz PRISONERa je silný aj dnes, svedčí napríklad jedna z epizód THE INVISIBLE MAN v ktorej sa HOBBES dostane do podobnej VILLAGE. (16.5.2006) SIMPSONOVCI: XII. sezóna, 6. epizóda - Muž, který věděl příliš mnoho (18.9.2007) ()

Reklama

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Tahle šílenost Patricka McGoohana mě během sledování doslova pohltila. Každý pokus čísla 2 vymámit tajnou informaci od 6 (McGoohan) jsem si vysloveně užíval. Je sice pravda, že se epizody točí stále okolo podobného schématu, ale každá je podaná velmi originálně. Za to může i fakt, že postava čísla 2 se stále mění a každý herec se k této postavě postavil po svém. Osobně jsem si oblíbil "dvojky" v podání Derrena Nesbitta, Lea McKerna a Patricka Cargilla. Vlastní kapitolou pro sebe je finále celého seriálu, při kterém budete vážně uvažovat o psychickém zdraví scénáristy (autorem je samotný McGoohan, který ji napsal kvůli časové tísni za pár hodin). Je to sice zakončení seriálu jako takového, ale doporučuji si po této epizodě vyhradit celé odpoledne k přečtení internetových teorií a pochopení toho, co jste to vlastně vůbec viděli (popřípadě co vám uniklo). Stojí to rozhodně za to. Prisoner je jeden z nejoriginálnějších seriálů, co jsem měl možnost vidět, s myšlenkami, které mají co říct i dnes. Oblíbené epizody: 12 - Hammer Into Anvil, 16 - Once Upon a Time , 17 - Fall Out ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Dokonalost! Seriál se zcela zřetelně inspiroval prvními Bondovkami, ale to vůbec není na škodu. McGoohan je cool a při jeho putování po Vesnici na vás často dýchne mysteriózno a tísnivá atmosféra. Akorát jsem se musel smát bílému nafukovacímu balónu - zabijákovi ... ono vraždící gymnastický míč se jen tak nevidí... ()

kneekal 

všechny recenze uživatele

Anglický seriál o agentovi, který se z nějakého důvodu rozhodl, že rezignuje a v důsledku této skutečnosti je unesen na dokonalý Ostrov s harmonickou společností, kde se z něj snaží dostat informace.. a o co jiného by se hlavní hrdina měl pokoušet než o útěk? A co na to velcí kulatí bílí hlídači ? A kdo je vlastně číslo 1? Škoda, že v naší krajině, tak málo známý seriál. Vřele doporučuji... Ještě dodám, že jeden díl Simpsonů paroduje tento seriál, ted si nevzpomínám, která je to série, ale Homer začne psát na internetu vymyšlené zprávy jako pan X a poté ho odvezou na ostrov. A běhá tam taková chichotající se koala s plynovými tryskami místo očí :) ()

Zajímavosti (18)

  • Epizoda "The Girl Who Was Death" byla původně napsána jako dvojepizoda. Nakonec se rozhodlo, že vznikne pouze jedna epizoda a oba scénáře byly sloučeny do jednoho na požadovanou 50 minutovou délku. (PanCitron)
  • Patrick McGoohan se nikdy nelíbal před kamerou. Dle svých vlastních slov proto, že by se večer nemohl podívat své ženě do očí. (PanCitron)
  • Název epizody "Do Not Forsake Me, Oh My Darling" byl původně pracovní název westernové epizody "Living in Harmony". Ten odkazoval na slavnou píseň z filmu V pravé poledne (1952). (PanCitron)

Související novinky

Vládní agent číslo 6

Vládní agent číslo 6

11.08.2006

Producenti z Universalu jsou na nejlepší cestě zlanařit pro svůj nový projekt jednoho z nejpopulárnějších režisérů současnosti. Tím není nikdo jiný než Christopher Nolan, jenž loni vdechl život… (více)

Reklama

Reklama