Reklama

Reklama

Krupiér

  • Francie Croupier (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou celou dobu hledal. Jack Manfred shání práci a životní uplatnění. Vrátil se z jižní Afriky, kde pracoval v jednom z provinčních kasín a jediné, co ví je, že krupiérem už rozhodně být nechce. Stal by se raději spisovatelem. Nedostatek hotovosti ho ale nakonec přeci jen přinutí nastoupit do kasína U Zlatého lva. Návrat do domu závislých je mnohem lehčí, než si Jack myslel. Tentokrát ale chce mít vše pod kontrolou on. Nemíní se nechat nekončící mašínérií vydělávání a prohrávání peněz sešrotovat, vyždímat a vyvrhnout. Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou Jack celou dobu hledal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Modus 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení s velmi dobrým scénářem a příběhem, který má neuvěřitelně podivnou atmosférou...Děj je zajímavý a výborně zachycuje postupnou proměnu hlavní, respektive obou hlavních postav, a jejich vliv na osoby jim blízké...Pomalé, místy až hypnotické tempo udává vnitřní monolog hrdiny a kamera si často pohrává s detailem jeho tváře, to vše působí opravdu velmi podmanivě...Docela zajímavá je i hra s čísly a kurzy, která filmu dodává šmrnc a také kapku originality...A v neposlední řadě je vynikající Clive Owen, který na mě působil překvapivě odpudivím dojmem, což mě docela překvapilo...Bylo zajímavé sledovat Cliva v jedné z jeho prvních rolí, měl zajímavou mimiku v obličeji, snad ve všech filmech se tvaří jako boreček bez emocí a citů, i zde to chvilkama praktikoval ale byla tam vidět jeho filmová nevyzrálost...Myslím si že kdo tento film uvidí bude mile překvapen... ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Dielko, ktoré spočiatku sľubovalo veľa, aby napokon skončilo iba ako mierne nadštandardná jednohubka v pažeráku zabudnuteľných filmov. Rozohraté motívy a očakávania v druhej polovici zväčša končia v slepých uličkách a záver akoby pricupital z nejakého iného filmu. Ale Clive Owen je fakt "pohodář" a keď už nie celý film, aspoň zopár "životných múdier" sa človeku votrie pod kožu. Ideálne by bolo hodnotenie 3 a 1/2. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krupiér tři nesporné přednosti, které z něj dělají film vybočující nad průměr: Cliva Owena, pro kterého je to vedle Potomků lidí zatím nejvýraznější role a dokonale jsem si ho dokázal s hlavním hrdinou ztotožnit, výbornou znalost prostředí a atmosféru bizardního světa hráčů podléhajících hazardní vášni. Pomalé, místy až hypnotické tempo udává vnitřní monolog hrdiny a kamera si často pohrává s detailem. Zvláštní snímek bez výrazných efektů, který se mi ale vstřebal " pod kůži ". Celkový dojem 90 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krupiér je povolání, které se k hercovi takového formátu jako je Clive Owen nesmírně hodí, ale v té době by to řekl málokdo. Právě role rázného krupiéra, který se řídí přísnými pravidly a stojí si za tím co napočítá jako první, objevila pro Hollywood a nejen pro něj novou sympatickou hvězdu a to až v jeho 34 letech. Ze začátku se zdá, že to bude nudný a nezáživný příběh, přitom je to opravdu slušně ubíhající thriller plný zajímavých filozofických parafrází onoho krupiéra, který krom toho, že pracuje v kasíně se snaží napsat knihu prakticky o sobě a během celého příběhu to vypráví formou rad a zajímavých mouder, kterých by se správný krupiér u stolu s blackjackem nebo ruletou měl rozhodně držet. Jasné je, že právě Krupiér C. Owenovi odstartoval možnou hvězdnou kariéru. Film Potomci lidí to jen potvrzují a doufám, že mu to nadále vydrží, jako krupiér prošel na jedničku minimálně dvakrát podtrženou. --- Musím jít za Habibem - Za Habibem? - Terorista! Napsal fantastickej životopis. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování mě to naprosto strhlo a nepochyboval jsem, že tomu dám plný počet hvězdiček. Pak ale přišel ten konec...a bylo to v zadeli. Tohle perfektní kino fakt zabily 2 nesmyslný minuty. Tedy v mých očích. Jakeovi- hlavnímu hrdinovi volá z jižní Afriky jeho kámoška hazardní hráčka. Působí dojmem, že je v naprosté pohodičce, přitom ji měla vytrhnout trn z prdele akce, která nedopadla. Jak se to teda stalo, že je najednou v takovým klídku, když to jí naplánované přepadení herny skončilo fiaskem? Krupiér Jake taky v rámci tohoto telefonátu pochopí, že hráčku na něj nasměroval jeho vlastní táta. Čímž mu táta dokáže, že nad ním má ještě pořád i na neskutečnou vzdálenost (jiný kontinent) vrch. Jakeovi se z tátových schopností podlomí kolena a hodí do placu výraz "ten můj táta je stejně velkej frajer". Nepozorný divák by na to určitě rád přistoupil, působí to vtipně. Pozorný divák ale nějak nechápe, jak může Jake o tátovi smýšlet dobře, když se patrně postaral o zabití jeho přítelkyně..? To je trochu silná káva, tohle se přece neodpouští ani tatínkům..? Takže tenhle konec neberu! Tohle je podle mě MOC zjevný lapsus. A zpochybnil bych i jinou věc: hráčka má mega dluhy. Věřitelé přistoupili na to, že jí je odmáznou, když jim připraví půdu pro vykradení kasína. Chtěl bych vidět věřitele, kterej by kvůli dlužníkovi podstupoval takovýhle riziko..? Jasně, lidi se nemusí vždycky nutně chovat stejně, ale model "zaplať, nebo tě odkráglujeme a tip na vykradení kasína si strč do prdele" mi přijde daleko víc ze života. Komentář nadstandardní délky svědčí o tom, že mě ten film mimořádně zaujal. Byl totiž perfektní. Fakt škoda toho konce. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Snímek se dočkal uvedení až dva roky po svém dokončení. (oje)
  • Film byl vyloučen z Academy Awards krátce potom, co byl uveden v nizozemské televizi. (becki_tu)
  • Všichni herci, kteří hrají ve filmu krupiéry, tedy i včetně Clive Owena nebo Katie Hardie, byli proškoleni profesionálními krupiéry. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama