Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (101)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Knihy ani původní film jsem neviděl, ale seriál mě zaujal už svým trailerem. Obsazení je slušné, v hlavní roli Dafne Keen, známa z Logana a kolem ní se pohybují skvělá Ruth Wilson či nepříliš využitý James McAvoy. Některé věci pro mě byly matoucí a přišly mi nedostatečně vysvětlené, takže třeba linka s vytřesenou matkou a synem mi přišla podivná. Naopak svět ve kterém se pohybovala Lyra a její deamon, byl zajímavý a hodně mě bavil, i když i tam jsem si musel počkat na některá vysvětlení. Efekty jsou fajn, temnější vyznění se podařilo, občas mě ale štvalo, že Lyra moc nepřemýšlela a některá rozhodnutí přišla jakoby z ničeho nic. 2. série Na druhou řadu jsem byl zvědavý a jsem docela rád za to, čeho jsem se v ní dočkal. Cestování mezi světy, jejich porovnání a představení úplně nového světa, k tomu zajímavá monstra a pokračující dobrodružství Lyry. Nechybí napínavé zakončení a emotivní rozloučení několika hrdinů. Jsem vážně zvědav na to, jak se to všechno ukončí. Takže si určitě počkám na poslední třetí řadu. Temné fantasy pohádky, jako je tahle se mi zamlouvají. 3. série Na poslední řadu se čekalo o něco déle, ale ve výsledku to nijak nevadilo. Uzavření celého příběhu se podařilo a příběh byl temnější než jsem očekával. Cesta Lyry a Willa stála za to a na seriál budu vzpomínat v dobrém. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Povídám takhle jednou svému chřipkovému dítěti: "Pojď na něco se spolu mrkneme!". A tak jsme tam pustili, co mi naservírovala nejmenovaná VOD platforma dle mých dlouhodobějších velmi řídkých fantasy preferencí, název mi nic neříkal, ale na plakátu byla malá holka a zvířátko, tak jsme do toho šli! V půlce druhého dílu se moje dítě už vcelku dost bálo, zatímco já jsem měla oči dokořán a bylo mi jasný, že to fakt dětskej seroš není, a navíc mi v hlavě docvaklo, že tohle jsem už kdysi v čajíčkové verzi shlédla (Zlatý kompas). Po všech třech sériích už vím, že jsem se zamilovala, a to nejen do seriálu, ale do celého fikčního Pullmanova světa, který je mojí nově objevenou knižní drogou. Seriál servíruje ponurý příběh o přerodu dětství do dospívání, zasazený do rámce antagonistického pojetí prvotního hříchu, je to svět, kde se to hemží charismatickými dospělými zmetky, s nesmírně zajímavými vedlejšími postavami a odhodlanou dvojicí dětských a následně pubertálních hrdinů. Díky za adaptaci, kde každý díl knižní trilogie má důstojných 7-8 seriálových epizod, a je tak dostatek prostoru pro vybruslení ze spletitosti knižního děje a skrumáže postav! ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že si původně natočenou filmovou adaptaci už moc nepamatuju, ale její casting ano, a v podstatě nikdo z obsazení seriálu bohužel filmovým předchůdcům nesahá po kotníky. Což nezmiňuju z důvodu nějakýho zbytečnýho srovnávání, ale spíš protože to demonstruje, že ani takhle skvělí herci nebyli docela schopní naplnit mou představu o postavách z knížky. Stopáž přes 7 hodin by měla dát seriálu víc prostoru nějak chytře představit svět Temných esencí divákovi, který předlohu třeba nečetl, soustředit se více na jednotlivé postavy a jejich význam v příběhu, ale místo toho to kvůli roztažení jedné knihy (a kousku druhé) do osmi dílů působí chvílemi dost nudně. Možná si za to můžu sám, když jsem měl předlohu v tak čerstvé paměti, takže se mnou jakékoliv zvraty a pokusy o cliffhangery nic nedělaly. Čeho jsem si ale všímal jako objektivního prohřešku, bylo utlumení některých témat a motivů oproti knížce, a to hlavně dæmonů – hned na začátku jsem si všímal, jak málo jich v záběrech je a jak jsou vidět skoro výhradně jen u hlavních postav, což je samo o sobě problém, když je v knížce zdůrazňováno, jak znepokojivě lidé bez dæmonů vypadají. Ale to se dá přehlédnout vzhledem k rozpočtu apod. V předloze je ale jeden moment, kdy si Lyra projde traumatickou zkušeností, po které se vrhne k Pantalaimonovi a pevně ho svírá a nekontrolovatelně brečí ještě snad hodinu poté. Když se to samé odehraje v seriálu, Lyra pouze věnuje jedné z ostatních postav velmi nakvašený pohled. Obávám se, že His Dark Materials od BBC propadly trendu temných fantasy ve stylu Hry o trůny a bohužel podřídily mnoho z původního materiálu (který je svým způsobem také velmi temný a drastický) tomuto posunu v atmosféře. Je to kompetentní seriál, vizuálně možná nenápaditý, zato hezký (za CGI jednička s hvězdičkou), ale má to zkrátka spoustu prostoru pro zlepšení. Na což se budu moc těšit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. Výborní démoni. 1) Na druhé straně je to ukecané, moc emocí a málo logiky._____ 2) Zlatý kompas byla docela příjemná podívaná. Seriál má výraznější atmosféru, lepší démony a je propracovanější. Ovšem očividně je třeba hodnocení odložit. Druhou řadu natáčeli společně s první, tedy je již hotova. Čekám, připouštím, s netrpělivostí._____ 3) 4.1.2021 - Druhá řada má kompaktnější děj a je srozumitelnější. Charismatická Lyřina matka se pěkně odkopává a divák si lebedí. Za druhou řadu 4*._____ 4) Třetí řada se bude natáčet v roce 2021. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama