Reklama

Reklama

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

  • USA Gretel & Hansel
Trailer 2

VOD (1)

Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla. (Filmbox)

Recenze (182)

verbal 

všechny recenze uživatele

Z krátké pohádky o tom, jak fakani zabloudí v lese, ožerou ježibabě chajdu, bába je chce za to sežrat, ale nakonec ti malí zmrdi sežerou ji, se klasickou cestou moc uvařit nedá. A tak nyní odporná transgender Mařenka a mongoloidní Jeníček pohrdnou perníkem, protože se cestou už sjeli muscimolem z muchomůrek, načež následuje sice poměrně atmosférické, avšak veskrze otravné osmdesátiminutové haluškovité artistické vykrmování v břidlicové funkcionalistické Tugenchaloupce s narkofilosofickým přesahem a nepřekvapivým koncem. Už by taky, kurva, jednou mohlo zvítězit dobro a ta ubohá stařenka se pořádně nacpat dokřupava propečenýma frackama. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $15,347,654Tržby Celosvetovo $21,282,967Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Skôr vizuálne podmanivé než nejako zvlášť dejovo pútavé, taký dosť komorne podaný horor, ktorý to ale nejak zbytočne neprestrelí a zbytočne netlačí na pílu. Necháva diváka nasávať tú ponúknutú ponurú patinu. /60%/ ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nedivím sa, že film vyškrtli z našich kín, moderný mladý divák je totiž orientovaný na horory trochu iného razenia ako toto. Perkins doteraz nakrútil dva priemerné horory, v ktorých nádherne vybudoval atmosféru, akurát že sa potom nikam nepohol, a tak jeho filmy začali veľmi rýchlo nudiť. A ani v tomto prípade nedošlo k žiadnej veľkej zmene, hoci si myslím, že Gretel & Hansel je z nich najpodarenejší. Film je po atmosférickej stránke brilantný, meditatívny, pohlcujúci až hypnotický, ale súčasne dosť strnulý, prešľapuje na jednom mieste, a v konečnom dôsledku žiaľ neponúkne nič, čo by diváka dostatočne "nabudilo". Ani samotná striga sa vlastne poriadne neprejaví. Plus ešte ten debilný rating PG-13. Niekoho to možno pohltí a bude to považovať za dokonalé hororové umenie, niekoho totálne uspí. Za mňa veľmi porovnateľné povedzme s nórskym Skyggenes dal. Lesík, hudbu a atmosférku som si miestami celkom vychutnával, no napriek tomu som sa najmä v druhej polovici tešil na čím skorší koniec. Forma jednoznačne predčila obsah. Potenciál bol vyšší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Očekávaná hororová adaptace slavné pohádky je ve výsledku jen lepším průměrem, ale i přesto si myslím, že stojí za pozornost. Rozhodně se nejedná o guilty pleasure jízdu z roku 2013, tohle je hodně pomalejší a artovější vyprávění, které stojí především na snovém a atraktivním vizuálu ( pastelové barvy a les je nádhera) a solidní jsou i herecké výkony. Šikovná Sophia Lillis si získala sympatie už v It a Alice Krige v roli strigy je naprosto znepokojivě boží. Myslím, že filmu škodí i rating PG-13 a finále šlo podat atmosféričtěji ba i akčněji, ale nenudil jsem se a díky vymazlené formě se mi na film koukalo slušně. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí**. 6/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Som z toho zmätený. Rád by som dal 4*. A za istých okolností by to na ne s prižmúrenými očami azda i malo. Lenže dané okolnosti sa nakoniec skôr nedostavili, než dostavili. Už z trailerov a celkovej reklamnej kampane nebolo jasné, či to chcú tvorcovia poňať ako hororové spracovanie rozprávky, alebo ako trocha temnejšiu fantasy. Iste, každá správna rozprávka, samozrejme vrátane tých, ktoré nám rodičia čítali, keď sme boli malí, je čistý horor. Kanibali, vraždy, netvory, temné lesy, hrady plné netvorov. Skúste si prečítať Dobšinského a spol. dnes, keď ste dospelí. Každopádne, tento film je rovnaký, ako trailery a reklamná kampaň: nevie sa rozhodnúť, čím vlastne chce byť. Nuž a tak je občas fakt v dobrom hnusný, znepokojujúci, nepríjemný a desivý a hneď v ďalšej scéne sa atmosférou vráti k trochu temnejšej rozprávke. Zvláštnym oživením deja sú schopnosti Marienky, čo ma zaujalo, hoci ani X dní po dopozeraní neviem, či v dobrom alebo zlom. Kasting sa bez debaty vydaril, najviac pochopiteľne Alice Krige. Alice bola strašidelná už pred desaťročiami (Sleepwalkers, Star Trek: Prvý kontakt) a odvtedy mala more času na to, aby svoje hororové výkony ešte vylepšila. Takže jej dominantný výkon nikoho nemôže prekvapiť. Vizuálna stránka je rovnako rozporuplná, ako samotný žáner: chvíľu vidno, že do nej bolo investované a vyzerá fakt dobre, aby to hneď nato zničila nasledujúca scéna, ktorá vyzerá vizuálne chudobne a televízne. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Asi sem se taky sjela, kromě trávy, muchomůrkama, protože já sama vlastně nevim, co se mi na tom tak zvráceně líbilo. Každopádně, i když se to o mně dle mého hovnocení, moc neví, tak mám ártovky ráda a to i přes fuck, že se mi líbí tak dvě z deseti a u zblitku si říkám, "Že já píča to pouštěla". Každopádně zázrak se stal a kromě peckoidní práce s kamerou, která mi většinou bývá u prdele, sem tady musela obdivovat i herecký výron starý Ježibaby. Konečně tu zvrácenou, lidožravou kurvu někdo ztvárnil s noblesou a šarmem (pokud teda se dá stará vykopávka označit za šarmantní). Jeníček mi nevadil, páč mě přímo kolosálně sral celej film a tak sem doufala v hepyjend, kdy se Mařka nechá zviklat Ježibabou a toho spratka si spolu upečou, aby následně spokojeně pořádaly dětské menu ve dvou. Jestli sem se dočkala a Mařenka, trochu netradičně, změnila zažitou pohádku na jinej level, to Vám tentokrát bojlerovat nebudu. Každopádně pokud potkáte ženskou, co má černý prsty, nemusí to znamenat, že se drbe v prdeli, ale může to být čarodějnice. A to je dobrý vědět. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tohle je umělecký horror asi tak stejně jako byli bratři Grimmové negři. BTW, který pičus k tomu zas nasral ten thriller? Jděte s tím už do řiti, kreténi. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po úteku z domu sa Gretel (Sophia Lillis) so svojím bratom Hanselom (Samuel Leakey) túlajú po lesoch a snažia sa nájsť spôsob, ako zostať nažive. Po ceste narazia na osamelú chalupu uprostred lesov, a keď cez okná vidia stôl plný pochutín, rozhodnú sa doň vlámať a aspoň trochu sa nasýtiť. Majitelka (Alice Krige) ich pri tomto čine prichytí, ale na ich pekvapenie im namiesto trestu ponúkne jedlo a strechu nad hlavou. Prichýlenie dvoch bezbranných detí je ale len zámienkou pre jej temné plány. - Ako vždy výborná režijná práca pána Oza Perkinsa. To sa ale nedá povedať o scenári, ktorý je od úplného filmového začiatočníka (ten film s 11 hodnoteniami na IMDb za debut nepovažujem) a je to na výsledku velmi vidieť. Film má nádherné vizuály, ktoré mňa osobne zaujímali viac ako to, čo sa odohrávalo medzi postavami, takže preto píšem o zlom scenári. Herecky je to zvládnuté s prehladom a Sophia Lillis ukázala, že nepotrebuje byť v spoločnosti ďalších detí na to, aby dokázala utiahnuť celý film, čo sa podla mňa ukázalo byť výrazným problémom u detských hercov, ktorí sa preslávili v It a Stranger Things. Pozeratelná záležitosť, ale má to základy, na ktorých by sa dalo s kvalitnejšou výpravou vybudovať omnoho lepšie dielo. + herečka z It + herečka z Silent Hill ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pěkná kamera, výprava a atmosféra, ale všechna ta snaha o ponurost a znepokojivost na mě výrazněji neúčinkovala a docela mě to nudilo. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Perkins dokáže skrze geometrické kompozice, okultní symboliku a nepříjemné zvukové plochy navodit zlověstnou atmosféru pro tři herce, kteří jsou nejlepší, když chrochtají a do toho konzumují houbičky. Jakmile se ale začne všechno dovysvětlovat návodným voiceoverem, je zle. Ta nádherná chata v lesích najednou nemá moc místností k prozkoumání, což se projeví i v ošizeném finále. Eggersova Čarodějnice je úplně jinde. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Vizuálně by to chtělo patřit do světa Čarodějnice, zvukově zas hučí synťáky jak v Mandym nebo Maniakovi, ale Oz Perkins nedokáže strhnout tolik, jako tvůrci tří zmíněných kousků. Škoda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zazvonil zvonec, a rozprávke bolo koniec. Bratia Grimmovci sa musia z toho, ako podaktorí pseudo hororový nadšenci, zaobchádzajú z ich mystickými príbehmi, v hrobe obracať. "Hansel & Gretel: Witch Hunters" bola aspoň zábava. V tomto prípade sa tlačí na umeleckú nôtu, no jediné čo Perkins vyrobil, je elegantný rám na obraz. Všetko ostatné, ako obsah, no najmä forma spracovania, je vhodné akurát pre určitý okruh divákov, vyhľadávačov umenia, ktorí Vás po záverečných titulkách budú presviedčať, že to svetlo na konci tunela, nie je vlak, ale cesta do nebies. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Navzdory slibné atmosféře i nápadu vládla v tomhle lese hrůzy na můj vkus až příliš často nuda. Promarněný čas to sice nebyl, ale že bych si Mařenku a Jeníčka chtěl někdy pustit znovu a hledat v nich něco víc, jako mě k tomu před pár lety doslova nutila mnohem lepší Čarodějnice, to bohužel ne. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímaly statistiky, kolik dětí skončilo psychicky labilních poté, co ve sbírce jejich rodičů našly tenhle filmík, a pustily si jej s příslibem pohádky. Jako líbilo se mi, jak často mi to připomínalo milovanou VVitch. Bohužel to ale zdaleka tolik neděsí, a ani nedokáže udržet permanentní divákovu pozornost: několik těch atmosférou nacucaných scén je prostě až natolik hypnotických, že dokonale uspávaj. [Netflix] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Jeníčkovi a Mařence, tedy O perníkové chaloupce, je v některých variantách na pomezí hororu, nejinak tomu je i v této verzi. Matka vyžene své děti, protože....protože je prý neuživí. A když Mařenka odmítla dělat bohatému pánovi couru, tak šla i s bratrem z domu. Jedna z nejsilnějších scén tomuto předchází: matka vyzve Mařenku, aby si šli s bratrem vykopat hrobečky. A když už budou mít v ruce lopatky, tak ať ho vykopou i pro ni. Sourozenci po strastiplné cestě nakonec najdou chaloupku s čarodějnicí, ale zde se příběh začne odvíjet poněkud jinak. Forma samozřejmě vítězí nad obsahem, což ovšem neznamená, že by se zde nenašel příběh včetně několika zajímavých myšlenek. Po obrazové stránce jde o nádherný film plný pastelových tónů, kouřových barev i stínů temnoty. Nemalou roli v navození temné atmosféry hraje hudba. Tajemný les s černou chaloupkou jakoby vypadly z gotického románu. Jeden z těch filmů, který je vyprávěn obrazem, jak to mám osobně rád. A protože obrazy je třeba si vychutnávat, tak kamera nikam nespěchá. Kdo by však očekával čistokrevný horor s akcí a výživným gore, bude dozajista zklamán. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohádka na dobrou noc jako horor na dobrou noc. Dobrý nápad (který měl někdo dostat už dávno) v osobitém zpracování s důrazem na až surreálnou atmosféru a bezvýchodně temné prostředí. Škoda, že nezbyly odvaha ani peníze na místy kreativnější a údernější řešení a že to chvílemi působí lacině a zkratkovitě. Přesto nevšední zážitek s přesvědčivou Sophii Lillis a cílevědomou výpravou, který není kinům na ostudu. 60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Co asi tam může vzniknout z rasově vyvážené moderní adaptace nesmrtelné pohádky, když rejža ani neví co za žánr vlastně točí? Eintopf. A dokonce skutečně plný střev, uřezaných ručiček, srdíček a ledvinek. Viděl jsem z tohohle filmu pár záběrů (les a chapupa) a vypadalo to docela zajímavě. I porušil jsem své pravidlo, protože na filmové moderní adaptace klasických příběhů ne zrovna moc rád koukám. To co bylo tehdy vymyšleno bylo dobře vymyšleno. pokud se chce někdo předvést a ukázat co umí, ať si natočí vlastní kousek s originálním scénářem. Sebrat Jeníčka a Mařenku, poslat je do lesa a nechat bydlet u ježibaby a jen tomu dát moderní háv a tmavé filtry umí každý. Nezastírám, že kamera byla místy velmi zajímavá a třeba to moderní pojetí chaloupky bylo super. Ale tady mocně vyzuál převyšoval děj a někde před pečením Jeníčka (to není spoiler) jsem nelžu i klimbnul. To by se asi tvůrcům hororu stávat nemělo, že si divák u toho krapet dáchne... Je to stejné jako když se nesmějete u komedie, nebo u thrilleru co není napínavý začnete při sledování opravovat mixér, protože má spínač někde blbý kontakt. Škoda, že veškerá ta snaha o ponurost a temnost vyzněla na prázdno. Mařekna byla zajímavě obsazená, Jeníček též a fajn byla i ježibába. Možná si Oz Perkins dal moc perníku, ale ne toho z nějž je postavena naše česká perníková chaloupka.  Dávám tedy jen za dvě ztracené panenky. * * ()

Reklama

Reklama