Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o rodinné dovolené v malebné beskydské chalupě, kde se tři přátelé starají o šest malých dětí. Muži jsou přesvědčeni, že právě jejich výchovné metody jsou mnohem lepší než pedagogické působení matek. Když ale manželky přijedou „na kontrolu“, dojde v rodinách na čas k vážným sporům... (Bontonfilm)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (860)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V roce 1982 vyfárala madam Poledňáková můj český kinematografický kryptonit. Zkousnu popové halekání zasloužilé Helenky, dětinský humor ala „přiskříp sem si bimbulu“, od kterého mám ještě teď modřiny na kolenou, jak jsem se do nich plácal či na sílu tlačené „groteskní“ momenty, ale ta ideologie nezodpovědných dementních tatínků dostávajících lekci od katalogových maminek mně přijde úplně blboučká. I s ohledem na následující tvorbu autorky mám pocit, že se vypisovala z nějakého osobního komplexu a ten humorný obal jen alibisticky obrušuje hrany. Takže zase za rok na Ydykseb, Marie! Až se bude rozhodovat, jestli Matýsek skončí na infekčním, nebo sociálce a já si těch 80 minut budu užívat jak šťourání smrkové větve v řitním otvoru.. ()

Xeelee odpad!

všechny recenze uživatele

Zalézt pod lopuch, klapky na oči a ucpávky do uší. Tohle je naprostej vrchol nevkusu. Nad amorálností a bezskrupulózním chováním postav opravdu zůstává rozum stát a takové jsou prý všechny filmy paní Poledňákové. Doufám, že to byl její první a poslední film, kterej se mi poštěstilo vidět. Normalizace? Ne, děkuji. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som po očku odsledoval "najlepšiu komédiu storočia" a opäť som si potvrdil, že väčšinový vkus má svoje zákonitosti. Pani Poledňáková ich poznala a namiešala podľa nich niečo, čo nemohlo nemať úspech. Sympatické postavy, epizódy blízke prežitým, množstvo vtipných situácií a hlášok, ktoré majú šancu zľudovieť, chytľavá melódia ústrednej piesne - čo viac si priať? A ani konkurencia nebola v tých rokoch bohvieaká. Lenže viaceré reprízy a roky, ktoré od premiéry uplynuli odhalili namiesto talentu a nápadu iba remeslo a kalkuláciu. Ale aj tak dobre, že bol nakrútený. Potešil mnohých a niektorých aj opakovane. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Toto je myslím klasika, ktorú v určitých smeroch ohlodal zub času. Možno je to tým, že som ju až teraz videl po prvý krát, zato mám ale výhodu väčšieho nadhľadu nad vecou. Poledňáková skvele pracujem s dynamikou filmu, keď sa stále niečo deje a môže zato okrem scenára skvelá práca s deťmi. Lenže, ako sa tu určite veľakrát píše, ak je niečo prehlásené za komédiu storočia, tak jeden úprimný smiech nahlas je trochu málo. Z tohoto sa moja vianočná kalsika nikdy nestane, ale nebol som ani zďaleka tak sklamaný, ako som sa v najhorších obavách bál. Má to srdce a dušu, čo sa o dnešných českých kalkuloch (nevynímajúc Poledňákovú) prehlásiť ani zďaleka nedá. Ale vlastne si to možno o rok pozriem ešte raz a zvýšim hodnotenie. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečně provařené (což ovšem není chyba snímku samotného), z některých scén mi jde docela mráz po zádech (Sladké mámení apod.), no a hmmm... nejlepší česká komedie století? To snad oprvadu ne. Na druhou stranu je to nenáročná, oddechová záležitost s několika slušně vypointovanými gagy a mužské herecké výkony jsou hodně slušné (Postránecký zvlášť). 60% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (73)

  • Jedna z prvních kritik po premiéře filmu chválila Satinského (Albert) filmovou češtinu. Její autor, nevěda, že Satinský skutečně jazyk plynně ovládá, jásal, že režisérka vhodně zvolila, stejně jako v případě Zdeny Studénkové (Gábina), předabování, kterého se dle něj výborně ujal Miloš Kopecký. Satinského to pobavilo a od té doby vždy tvrdil, že česky neumí ani slovo, pouze umí výborně imitovat Kopeckého. (cundak)
  • Film videlo v kinách dva a pol milióna divákov. (Raccoon.city)
  • Jana Šulcová o natáčení s dětmi uvedla: „Nebylo to vůbec pro mne lehké. Měla jsem tehdy dvě malé dcery, byla jsem nonstop v zápřahu práce. To víte, děti, a tak jsem si chodila do práce od dětí odpočinout. Děti samozřejmě občas zlobily. Ale pamatuji si, že právě Jula si s nimi stále hrál, něco pro ně vymýšlel – sám tehdy ještě děti neměl. Když zlobily, řešil to Jula. Ale asi jsem nebyla k nim tak strašná, když na mě dodnes hezky vzpomínají a stále se rádi vidíme.“ (SONY_)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Reklama

Reklama