Reklama

Reklama

Španělská chřipka

(TV film)
  • Česko Španělská chřipka a 50 milionů obětí (více)

Obsahy(1)

Pandemie zabila více než 50 milionů lidí... Lidé v roce 1918 po celém světě oslavovali konec čtyři roky trvajícího ozbrojeného konfliktu. Ve stínu války se však rodila nová hrůza, světem se šířil smrtící virus. Vzácné a dosud nezveřejněné dopisy, deníky a paměti těch, kdo se s pandemií potýkali, nám umožní plně pochopit, co se tehdy dělo. Přiblíží nám hrdinskou snahu sester a lékařů i osudová rozhodnutí klíčových činitelů. Co zažívali nemocní a umírající? Osobní výpovědi ukrývají informace, z nichž můžeme těžit ještě dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Una111 

všechny recenze uživatele

Není to příjemná podívaná. Je lidská zkušenost skutečně nepřenosná, zkušenosti našich předků nesdělitelné a historie se tak musí neustále opakovat? Jsme opravdu tak nepoučitelní? Ta obdoba se současnou situací je až neuvěřitelná! A to ještě do dokumentu autoři nezahrnuli bouře a demonstrace proti hygienickým doporučením, zákazům a nařízením, které nejen v USA probíhaly. Jak známé mi to bohužel všechno připadá! Třeba ten vyčerpaný zdravotnický personál, za všechny uvedený londýnský lékař Basil Hood, který pandemii popsal jako nejsmutnější období svého profesního života! Nebo James Niven, lékař, který velmi pomohl k zvládnutí pandemie v Manchestru, věnoval této práci všechny své síly, což ho těžce poznamenalo. V pozdějších letech podléhal depresím a v r. 1925 spáchal sebevraždu. A poslední perlička: Dokument vznikl v r. 2018, takže opravdu nečerpá ze situace posledního roku, který nás přes všechna varování, která na konci filmu zaznívají, zaskočil tak nepřipravené!!! - - - Proč jen 4*? Nemám ráda tenhle - současný - typ dokumentu. Proč nemůže záznamy z deníků apod. číst "jen" komentátor? Proč tam musí vystupovat herci coby zničehožnic oživlé historické postavy? Vždyť je to hloupé a působí to nesmírně zmateně a nesmyslně! ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Když nám tu tak poletuje ten covídek a já zrovna četl článek kde je zmiňovaná španělská chřipka, řekl jsem si že toho o ní vlastně tolik nevim a bylo by fajn si v tomhle ohledu trochu rozšířit obzory. V dokumentu se hezky míchají dobové záběry s hranými úseky a komentáři, celý výklad je řekněmě stručnějšího rázu ale vše je dobře a jednoduš vysvětleno a základní představu o španělské chřipce si tak z tohohle dokumentu v pohodě uděláte. Závěr, kde se hovoří o pandemii jako v současnosti největší hrozbě pro lidstvo a komentuje se naše dnešní lékařská i systematická připravenost, je tak trochu smutnou předpovědí toho co tu dnes vidíme. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Teď jsem dokument dokoukal na čt2 a komentáře z roku 2018, kdy snímek vznikl, jsou více než mrazivé. Mimo jiné: "...kdyby se nakazila třetina obyvatel Velké Británie a zemřelo 1% z nich, šlo by o tragédii, ke které doufejme nikdy nedojde." Ne, 20 miliónů Britů se skutečně nenakazilo (zatím), dokonce ani těch 200tis. jich k dnešnímu dni nezemřelo, ale bohužel, ona smrtnost je přímo katastrofická, zemřelých je na ostrovech již 50.000, děs běs. Takto koncipovaný dokumentární počin, je ve světle dnešních dnů skutečným hororem, s čímž tvůrci sice tak trochu počítali, ale že k naplnění scénáře dojde defacto již za rok od natočení, to si asi připouštěl málokdo. Za 100% prognostické názory dávám plné hodnocení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument s dobovými zábermi a hranými scénkami. Našťastie vznikol ešte v roku 2018 a tak nie je zaťažený pandemickou propagandou typu covid. Žiaľ, niektorí jednoduchší jedinci to aj tu v komentároch pripodobňujú, hoci úmrtnosť na covid dosiahla mizivého percenta a priemerný vek obetí ďaleko cez 70. A ani tých obetí nebolo ani zďaleka toľko, hoci sa veľmi snažili a započítali do toho aj dopravné nehody. 4x očkovanému s rúškom a respirátorom ťažko vysvetliť, keď sa nedokáže poučiť ani na základe vlastnej empírie. Koľko detí a mladých ľudí zomrelo každému z nás v okolí? Nula? Jedine v médiách ukazovali také prípady, ale nestretol sa s ním osobne takmer nikto, keďže úmrtnosť v kategórii do 30-40 rokov je ďaleko za nulou a desatinnou čiarkou. U španielskej chrípky to bolo až 20% a každý poznal niekoho mladého, koho to zložilo a zdravotníci padali ako muchy. Toto porovnávať môže len zmagorený človek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hrané dokumentárne rekonštrukcie neobľubujem, tie tu tvorili asi tretinu obsahu, a naviac boli "ozvláštnené" priamou rečou hraných historických postáv do kamery. Keď som sa prispôsobil, bolo to nakoniec celkom zaujímavé, hoci konkrétnych informácií je poskromne. Čo je hlavné plus tohto dokumentu z roku 2018, je jeho vizionársky záver, ako je veľká celosvetová pandémia otázkou krátkeho času a vírus sa rozšíri mimoriadne rýchlo lietadlami. –––– Ze všech katastrof, které by mohly lidstvo postihnout, je pandemia ta nejpravděpodobnější. A ta pravděpodovnost stále roste. –––– Ale chřipka už se nebude přesouvat lodí. Jsou tu letadla a další dopravní prostředky. Nový virus by mohl obletět Zemi za 24 hodin. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama