Reklama

Reklama

Hrady - pevnosti moci

(TV film)
  • Německo Terra X: Mythos Burg (více)

Obsahy(1)

Nic jiného nesymbolizuje středověk tak dokonale jako hrady. Byla to hospodářská centra, opevněná obydlí a místa nesčetných bitev. Jak se však žilo v těchto baštách moci? 1. díl pojednává o jejich vývoji od jednoduchých dřevěných opevnění po nejpropracovanější tvrze a obydlí rytířů a vládců. Zavede nás do jejich ložnic, na latríny, do kuchyní a stájí. Archeologové a historici zároveň zpochybní mnohé mýty a legendy, které je doposud opřádají. 2. díl se pak zaměřuje na vojenskou funkci hradů od 11. do 16. století. Když byli nepřátelé u bran, musely hrady obstát útokům beranidel, katapultů a zapálené smoly. Obránci tak museli neustále přicházet s novými obrannými řešeními, dokud nebyla do hry zapojena velká děla, jež znamenala jejich konec. (Viasat)

(více)

Recenze (7)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo väčšina dokumentov mapuje britský ostrov a hrady, tu sa pozrieme do Európy. A skutočne je na čo pozerať. Veľmi pekná kamera, obzvlášť zábery s oblohy sú perfektné, niektoré hrady dodnes vyzerajú uchvatne a impozantne a obsahom je tento dokument tiež dobre spracovaný. 80% - 4* ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument! Jasně - 2 hodinové díly zřejmě nebudou schopny představit vše, co nabízí kastelologie. Přesto je zde patrná snaha o ucelenost, která podle mě vyšla na jedničku. Jsou zde představeny veškeré tendence pojící se s vývojem středověkých hradů a současně jsme seznámeni i s oblastmi současného výzkumu. K tomu je dokument vztažen na konkrétní příklady hradů, které vhodně ilustrují vytyčená témata. K tomu se setkáme i s několika nevšedními unikáty. Jsou zde přítomné i hmotové rekonstrukce hradů, které jsou velmi dobré, a také hrané pasáže. Ty mohly být podle mě ztvárněny poněkud lépe. Jsou zde takové blbůstky typu - mluvíme o románském hradu z 11. století, ale rekonstrukci souvisejícího děje natočíme na vrcholně gotické Kosti z konce 14. století. Ale OK.... Takže dokumentu nakonec uděluji 4 donjony z 5. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najšpičkovejší je na dokumente vizuál. Krásne pohľady na hrady z vrchu a že tie hrady, ktoré sú tu nasnímané stoja za to. To je tak, keď sa o to staráš ako Nemci, Angličania či Francúzi, nie u nás skoro všetko zrúcanina. Informačne tiež silné. História hradov, prečo a ako vznikli, čo sa v nich odohrávalo a kedy prestali plniť svoju funkciu. To všetko zasadené do dobových udalostí. Zaujímavosťou je, že podľa historika Joachima Zeune bolo v Nemecku medzi 11. a 14. storočím vybudovaných 30-40 000 hradov, ale ani jeden z nich nebol postavený len výlučne pre obranný vojenský účel, hrady sú väčšinou opradené mýtami s dôb, ktoré prišli po nich. Ako smutne dodáva:  "Bohužiaľ dodnes mnohí veria, že stredovek bol zaostalý, temný a extrémne vojnový a že hrady neboli nič iné ako mocné vojenské nástroje." ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšou časťou dokumentu je nepochybne tá ktorá opisuje prácu súčasných dobrovoľníkov, ktorý sa za pomoci technológii používaých v stredoveku postaviť menší hrad, ktorého výstavba by mala trvať skupine cca 75 ľudí viac ako 5 rokov. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama