Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (928)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle jsem sto (resp. 17) let za opicemi, ale tahle hra, v níž Bill Murray musí projít všechny levely od začátku, aby se dostal tam, kde včera skončil, evidentně nestárne. Samotné téma proměny arogantního egoisty k lidumilnému gentlemanovi by v jiném aranžmá působilo nechutně didakticky, ale situační vtípky, škodolibý humor a neodolatelný Murray snažící se vyprostit z časové smyčky to zachraňují. Když se nemůže pohnout z místa a času, musí se pohnout vnitřně. A navíc to divákovi pokládá zrádnou otázku: co byste dělali, kdyby vaše rozhodnutí neměla konsekvence a každý den začínal stejně jako ten předchozí? Škoda, že to nelze provést ve velkém měřítku jako vědecký experiment. To by totiž v dostatečně reprezentativním vzorku odhalilo mnoho tajemství o lidské nátuře. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Nemáte déjà vu?" - "Podívám se do kuchyně." Stoprocentně milý film s naprosto úžasným Billem Murraym. Jeho reportér Phil je sice jeden velký chodící sarkasmus, ale je to sympaťák a naštěstí pro něj a pro diváky i dost inteligentní člověk, který velmi dobře pochopí, jaké výhody všeho druhu mu hromnicová časová smyčka přináší, a okamžitě je začne objevovat a využívat. A je radost se na to dívat. O trochu menší radost je sledovat, jak si naopak Phila vyhledávají nevýhody smyčky a jak jeho počáteční cynický údiv a málem klukovské řádění pomalu střídá deprese a odevzdanost - ovšem pozor, i to je pořád vtipné! Takže nezbývá než mu držet palce, držet palce a držet palce, no a ačkoliv je moralizování pravděpodobně to poslední, oč téhle komedii jde, stejně si z ní nakonec můžete leccos užitečného odnést. Stačí chtít. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem u téhle záležitosti měl o stupínek nižší hodnocení, ale cca. po tisícovce hodnocení jsem zjistil, že o mnoho lepších (čistokrevných!) komedií jsem moc neviděl. Bill Murray v ní doslova kraluje, a hlavně díky němu neomrzí ani na několikáté zhlédnutí. Navíc může fungovat i jako humorné ohlédnutí za životem. Schválně, přiznejte se, kdo jste ani na chvilku po Philově handicapu nezatoužil? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá romantická komedie, jedna z nejlepších z období 90. let, která se může pochlubit výborným scénářem, nepostrádajícím vtip, originalitu a absurditu. Režisér Ramis zároveň obsadil do hlavních rolí ideální dvojku - předního charakterního herce a komika Billa Murraye a půvabnou a sympatickou Andie MacDowell, pro níž byl film patrně vyvrcholením kariéry. Náročnější byla pochopitelně role Murraye a ten se jí díky dlouholetým zkušenostem zhostil se ctí. Jeho Phill je cynický, sebestředný, unuděný a životem unavený profesionál, který je přesvědčený, že ho už nic nemůže překvapit...Jeho postava pak prochází vývojem a na konci je někdo jiný. Díky zápletce postavené na práci s časovým paradoxem je možné film považovat i za komediální sci fi. Celkový dojem 80 %. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bude v pohode.“ Toto som kedysi hodnotil aj komentoval, ale potom oboje za záhadných okolností zmizlo, ako sa mi na čsfd v minulosti už viackrát stalo ("asi" tu má niekto väčšie práva, než na aké má morálne predpoklady). Tak teraz to tu už snáď zostane, zakomplexovaný bráško. Páči sa mi štýl Billa Murraya. Nie je to srdcovka, ale oceňujem jeho suchý, akoby až britský humor s vážnou tvárou, obsahujúci v neposlednom rade (a v nemalej miere) cynizmus, sarkazmus a neskutočne hlboký a precítený životný smútok. A tento scenár mu fakt sadol. Neviem, či je lepší Billov výkon, alebo práve šikovný scenár vychádzajúci zo skvelej zápletky (ktorú v priebehu snímky zaujímavými spôsobmi inovuje). Jasné, základ je dosť klišé. Polepšený bastard. To už sme videli miliónkrát, nie? Lenže práve vďaka Billovmu výkonu je to uveriteľné a presne také dojemné, aké to malo byť. K tomu atraktívne prostredie zaspatého mestečka s jedným megaslávnym sysľom, rozkošná Andie McDowell a plno skvelých vedľajších figúrok. Ku koncu možno aj nejaká tá slzička kvapla. Kto nájde bez pomoci mladého Michaela Shannona, má u mňa túlavú mačku s besnotou. „Zima nie je o teplote vzduchu, ale o rozosmiatych tvárach šťastných detí.“ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (58)

  • Ve scéně, kdy přijede trojice reportérů do Punxsutawney, vystoupí Rita (Andie MacDowell) a Larry (Chris Elliott) před hotelem, ve kterém Phil (Bill Murray) odmítá bydlet. Následně Phil nasedá do dodávky na místo spolujezdce a odjíždí, přičemž Larry (jako dosavadní řidič) v autě není, tudíž řídí někdo čtvrtý, kdo tam vlastně není. (bohhous22)
  • Režisér Harold Ramis byl velmi překvapen, že si film získal pozornost několika náboženských skupin, guru léčitelů a skupin zajímajících se o metafyziku. (Alfréda)
  • Francouzskou báseň, kterou Phil (Bill Murray) recituje v restauraci, napsal Danny Rubin – inspirací mu byla píseň „Bachelor's Dance“ od Jacquese Brela. Báseň se dá přeložit jako: Dívka, kterou chci milovat / je jako jemné víno / které je každé ráno lepší a lepší. (HellFire)

Související novinky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

31.08.2019

Čas od času se začne chystat film, který má tak bizarní námět, že jej zkrátka nelze ignorovat. Zatím nepojmenovaný snímek od studia Blumhouse je přesně tím případem. Film bude vyprávět příběh… (více)

Na Hromnice o pár projektilů více

Na Hromnice o pár projektilů více

03.06.2012

Joemu Carnahanovi se sice nepovedlo rozběhnout úspěšnou sérii s A-Teamem, ale letošním Mezi vlky dokázal, že jako filmař má co říct a ví, jak to říct. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s… (více)

Reklama

Reklama