Reklama

Reklama

Babylon

(seriál)
Trailer 1

Epizody(12)

Obsahy(1)

To, co začalo pro veřejného žalobce Zena Seizakiho jako obyčejné vyšetřování ilegálního vědeckého výzkumu a falšování výsledků testů spojených s uvedením nového léku na trh, se postupně značně zkomplikovalo. V zabavené evidenci se totiž objevil zvláštní papír se spoustou krve, kousky vlasů a kůže, který byl celý popsaný písmeny F. Tato stopa přivádí Seizakiho na stopu anesteziologa Shina Inaby, který ale spáchal velmi zvláštní sebevraždu. Tím se však případ teprve začíná zamotávat, zdá se, že do všeho jsou zapleteni nejvýše postavení muži zdejší politiky a také současní kandidáti na starostu. Politické spiknutí je rozsáhlé, mrtvých začíná přibývat a na pozadí všeho se objevuje tajemná a velice nebezpečná žena... (Jeoffrey)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (5)

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli tohle mohu považovat za shlédnuté nebo ne, protože jsem viděl 12 dílů a co jsem tak různě koukal, tak to má mít 13 dílů, tak jsem z toho zmaten jako z konce 12. dílu, který by potřeboval ještě ten 13. díl pro lepší uzavření, než ono domysli sám. Tím myslím především nevyzpytatelnost hlavní antihrdinky a i tohohle příběhu, kde je možné mnohé. Každopádně velice dobře zpracované detektivní téma trochu v jiném podání, kdy se zaměřuje na právnickou a politickou stránku věci, takže se vyskytujeme už na poli etiky a filosofie, přičemž tu velkou roli hraje i psychologická a sociologická stránka. Nebojí se to zajít do detailu v kontroverzních záležitostech a také trochu vyjít ze zažitých stigmat. Po příběhové stránce je to zezačátku trochu pomalé, ale každým dílem se napětí postupně přidavá, až to kompletně vyvrcholí v 12. díle, kdy už to nabírá nejvyšší obrátek - obzvláště ten poslední díl je nejpovedenější, který si sám za sebe zaslouží 5* (když pominu ty poslední záběry a to, co jsem zmiňoval na začátku). Animační stránka je velice povedená a po hudební stránce to je těžké popsat, protože samostatně by to propadlo, ale v rámci animace je to výborné pro dokreslení už tak husté atmosféry. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Pojďme si povídat o tom, co je dobré a co je špatné... Anime podle série novel od pána jménem Mado Nozaki, který je mimo jiné i autorem scénáře k anime Seikai suru Kado, je obdobně zajímavé a plné filozofie na té nejvyšší úrovni. A jak pěkně a nenápadně to začíná a pak nastoupí hutná atmosféra a tajemno, femme fatale vykreslená tak, až jde mráz po zádech a k tomu dramatické chvilky při kterých skoro až tuhne krev v žilách (minimálně jedna). Původně tajemný detektivní příběh se rozvine v složitý etický a filozofický konflikt, který se globálně řeší minimálně celé dva díly a vše se vyřeší tak, že to spoustu z vás zanechá s pocitem, co jsem to sakra viděl a tohle je opravdu konec? A mě při tom dává všechno docela smysl, když se nad tím zamyslím a potitulková scéna je jen takový bonus, který ale zase vlastně docela chápu, když se zamyslím nad tím, jaký byl hlavní hrdina. Samotného mě překvapuje, že asi ve svém zvráceném mozku chápu, proč Zen udělal to co udělal, nebo možná jen chci vidět logiku tam kde žádná není, ale pro mě tam pořád tak nějak je. Bez spoilerů se to rozebírá těžko, tedy se od toho oprostím a prostě jen uvedu, že mě to takhle vlastně docela vyhovuje. Svým morálním přesahem a dramatičností mi to trochu připomnělo film Sedm a nejde rozhodně i nezmínit anime Monster. Co mě štvalo byl fakt, že se ke konci filozofuje až příliš intenzivně a obšírně, tedy jsem měl trošku problém tok myšlenek stíhat a také že občas to má jisté logické díry a některé situace jsou i trochu přehnané, nebo spíš jsem si říkal, že takhle by to v reálu asi nefungovalo. Ale celkově velká spokojenost, hodně povedené drama i když vím, že to tak spousta lidí neuvidí. 9/10 ()

Reklama

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Dostala jsem anime, které mě svou hloubkou opravdu dostalo. Dostala jsem anime, při kterém jsem se cítila jako na horské dráze, která pořád stoupala a na konci prosvištěla dolů strašlivou rychlostí. Poslední díl byl jen třešnička na dortu. Co začalo jako solidní detektivka se nakonec ukázalo jako skvělé drama s filozofováním o životě a smrti. Je sebevražda dobrá? Je sebevražda špatná? Jaké pohnutky mají sebevrazi? Jak moc jsou těsně před smrtí blízko k tomu poslednímu rozhodnutí ti, kteří ještě váhají? Více těchto "uvažujících" anime.. ale je mi jasné, že to většina lidí odsoudí, protože se na anime dívají ne proto, aby nad ním uvažovali i později, ale čistě pro zábavu a (většinou) jednoduchost a přímočarost děje. 9/10 ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Babylon je svým politicko-právně-psychologickým přístupem nevídaný kousek v historii anime. I když se většinou času věnujeme komorní detektivní práci z pohledu zvláštního vyšetřovatele a zarputilého bojovníka Zena Seizakiho, seriál je vyloženě čistá úvaha nad kontroverzně třaskavým tématem eutanázie. Úmysly můžou být čistší co pověstná lilie, ale Babylon se spíš zaobírá těmi scénáři v globalním měřítku nejkatastrofičtějšími, protože proti hlavnímu hrdinovi stojí doslova démon z pekel nejhlubších. Režie prvních 7 dílů neúnavně bičuje žánr thrilleru na maximum a poslední z těchto dílů je v mých očích naprostá lahůdka v emocionální rovině, která mě rozložila úplně napadrť. Ústavičné používání temných barev špinavé šedi zasazuje naději jednu ránu za druhou a bylo krásně pesimistické mít jakýkoliv náznak výhry v nedohlednu. Pro mě, bohužel, po 7. díle seriál zařadí ze zuřivé pětky na letargickou dvojku a veme si do úst filosofické sousto, které by nezvládlo spolykat ani za 24 dílů. Nepochopitelně nám představí plejádu nových a vcelku nezajímavých postav, kteří si otevřely scénář z posledních dílů NGE a dětinsky se dumá nad tím, co je dobro a zlo. Anime mě začalo šíleně nudit a já zoufale klopýtal k opět adrenalinovému závěru, který sic pár dvěří zavřel, ale spoustu nechal úplně zbytečně otevřených. Mírný elektrický šok bodne, ale nesympatické vyhození snahy o rozřešení věci větších mně v kombinaci s nežázivnou druhou půlkou nechalo mírně nakvašeného. Celkově ale beru Babylon za neobyčejně milý pokus o politické drama a vyprávění o pravdách sakra nepohodlných. Škoda toho mírného závěrečného vykolejení, ale ty nejslabší 4* tomu dám. ()

q66 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že první epizoda Babylonu mě příliš nenadchla, protože to celé začíná jako vcelku standardní, narativně suchý a genericky "vážný" policejní thriller; v první den vyšly ale epizody hned tři - po té první jsem sice neměl nějak extra nutkání podívat se na ty dvě ostatní, ale po týdnu váhání jsem se do toho pustil a musím říct, že chyba to rozhodně nebyla. Už druhá epizoda přináší notnou dávku vizuálního a režijního stylu, který to celé potřebovalo jako sůl, ale až třetí epizoda to dává celé narativně dohromady a rekontextualizuje tak, že jako nejbližší srovnání mě napadá jen a pouze Paranoia Agent Satoshiho Kona, a z relativně základního procedurálu dělá momentálně nejlepší záležitost sezóny. Jen tak dál. Zatím 3EP 7+/10 ******** A pak jsem viděl ten zbytek... nakonec jde o něco úplně jiného, a nejsem si celkově jistý jak to popsat, každopádně je to zážitek a jedno z nejmíň předvídatelných anime, co jsem viděl - i když konec mohl být trochu lepší. Ani si nakonec nejsem jistý, co tomuhle dát, a zkoušet to nějak dál popsat by skoro určitě byl spoiler, takže... Babylon/10 (a nechám 4*). ()

Galerie (378)

Reklama

Reklama