Reklama

Reklama

Ročně se na území České republiky zabije 130 milionů zvířat kvůli produkci masa, mléka a vajec. Toto číslo je tak obrovské, že si ho možná ani neumíme představit. A dokážeme si představit, kde a jak takové množství zvířat žije? Dokument Svědectví odhaluje pravdu, jíž živočišný průmysl záměrně tají. Pomocí záběrů ze skrytých kamer proniká za ostnaté ploty a vysoké zdi českých velkochovů, malochovů, ale také domácích chovů, aby ukázal skutečný život zvířat, která jsou degradována na pouhé zboží. Ukazuje konkrétní jedince ukryté za úhlednými balíčky v obchodech a představuje je jako jedinečné bytosti bojující o život do posledního dechu. (Vinca)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (15)

vitorek 

všechny recenze uživatele

Kazdy, kdo si v supermarketu kupuje hezky zabalene, ocistene, nakrajene, nasvicene ruzove masicko zbavene veskerych necistot by si mel dokument zhlednout. Bylo mi zle po 1. dvaceni minutach ale po 30 letech jezeni masa mi prijde jako povinnost se na dokument podivat v cele delce a udelat si na vec vlastni nazor. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Instantní depka, ze které se chce střídavě zvracet a střídavě ronit slzy. Ačkoli jsem měl trochu pocit, že jsem se zde příliš nového nedozvěděl - jednak jsem o skutečné povaze velkochovů nikdy moc iluzí neměl a jednak jsem v poslední době podobné produkce viděl víc (Rotten, Seaspiracy ad.) a téma mě zajímá dlouhodobě, proto se zcela ztotožňuji s perspektivou Vachlerova komentáře slovo od slova (je mi však jasné, že spoustě zaslepených lidí bude bohužel připadat tendenční, viz každý, kdo tento dokument hodnotí jako odpad) - přesto považuji Svědectví za naprosto zásadní počin, obdivuji odvahu, kterou to muselo stát natočit, a přál bych si, abych se to dostalo k co nejvíc lidem a dostatečně to jimi otřáslo, aby se aspoň trochu něco změnilo. V tomto ohledu mě vlastně vznik toho projektu potěšil a podnítil můj odvěký optimismus, že se na velkochovy (a podmínky chovu hospodářských zvířat obecně) bude jednou pohlížet stejně, jako na koncentrační tábory za 2. světové války. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je pusobivy v detailech jako treba "certve vylihla kurata jsiu v milionech zaziva rozemleta".Rozumej ta neekonomicka, urcena do plynove komory. "Kurata jsou nahazena jeste ziva do popelnic a pozdeji jsou zplynovana", rika vypravec. Mechanismus je totiz podobny, jako v nacistickych koncentracnich taborech.Dle nacistu nebyli Zide lide,ale podrasa.Zvirata take nejsou lide. Zvlast krute ke zviratum jsou asijske kultury. Dokument prinasi nadeji, ze klecovy chov bude u nas zakazan. Ale v jihovychodni asii, arabskem svete a v Africe se hodne soulozi a je potreba vic potravy. Dokument v zaveru nabizi reseni vegetarianstvi a veganstvi, ktere pusobi jako agitka. Slepice pak nebudou zit vubec zadne.  Jake budou nezamyslene dusledky? Uvolni se velke mnozstvi pudu, ktera bude zastavena.Nebo se vytvori nove narodni parky?O tom v pripade tvora hono economicus pochybuji. Doporuceni dokumentu vetsiho soucitu se mi zda sympatictejsi. Zmena se vzdy udeje  teprve az vsichni statne prejdou na nove paradigma mysleni.Jedinec nic nezmuze. Kazdopadne dokument ma poselstvi, ze v koncentraku musite hlavne vypadat zdrave. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Je celkem úsměvné, že se lidé chtějí strašně množit, mít 20 dětí a skokově zvyšovat populaci Země, ale když má dojít na jejich uživení, které je klasicky v souladu s evolučním řetězcem, tak se cítí všichni strašně dotčeni. Na jednu stranu oceňuju skryté kamery a mrazivé záběry týrání zvířat na jatkách, protože o některých praktikách jsem neměl ani nejmenší tušení a tyhle stroje na (někdy až extrémně násilné) zabíjení zvířat by si zasloužili smrt. Na druhou stranu musím podotknout, že stopáž 140 minut je doslova úmorná a vyzobrazování každého jediného zvířecího druhu, jeho života a chovu je zbytečně konkrétní a podrobné a bohatě by stačila nějaká obecná sumace chovu se zachováním výše zmíněných záběrů, které by obecenstvo mělo vidět - tímto způsobem by si divák řekl, jaké hovada někteří lidi jsou a dokument by v něm zanechal nějakou stopu. Ovšem neustálé omílání stejných faktů ("zvířata jsou těžká a pod jejich tíhou se jim lámou nohy - to jsem slyšel v dokumentu asi 6x...), na sílu odříkávány wannabe filozofické myšlenky, jak jsou zvířata citlivé bytosti a v poslední dvacetiminutovce rádoby propagace vegan sportovců a jejich kecy, jak jsou silnější, nezatěžují si metabolismus a že jíst maso je zlé, to už mi přijde extrémistické a trapné. Kdyby se film držel u myšlenky odhalit lidem skutečnost, která se denně děje na jatkách, jásal bych, ale tahle zbytečná vegan-friendly propaganda a nesmysly degradujou celý dokument o dva levly níže... ()

vecnevysmata 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že se jedná o první podobný snímek z českého prostředí, tajně jsem doufala, že též budeme mít své české Earthlings nebo Dominion. Nicméně z pohledu profi zpracování má snímek hodně co dohánět, zápal pro věc nestačí, ostatně i sami autoři přiznávají, že spolupracovníky si vybírali hlavně na základě veganství, a je to leckde poznat. Chtělo by to mnohem lepší dramaturgii a dost možná i výrazné zkrácení. Jednotlivá témata byla podle mě za sebou řazena chaoticky a leckde nenavazovala. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama