Reklama

Reklama

Vlci na hranicích

  • angličtina Wolves at the Borders (více)
Trailer
Česko, 2020, 78 min

Režie:

Martin Páv

Scénář:

Martin Páv

Kamera:

Petr Racek

Hudba:

Jiří Trtík
(další profese)

Obsahy(1)

Vlci na hranicích vypráví příběh o návratu vlků do české krajiny a obecněji také o našem rozpolceném vztahu k přírodě. Na Broumovsku byly tyto šelmy vyhubeny před více než dvěma sty lety a začaly se postupně vracet až v poslední době.  V kraji, pro nějž je chov ovcí a dalších hospodářských zvířat tak typický, vyvolává jejich návrat mnoho emocí. Sledujeme tak příběhy konkrétních lidí – ekologické farmářky, starosty jedné z obcí, či velkochovatele ovcí, kterým všem do života zasáhli vlci. Veřejnost je rozdělená – na jedné straně stojí statkáři a další obyvatelé, kteří se cítí ohroženi a chtějí se vlků zase zbavit. Na druhé straně jsou ti, kdo je považují za přirozené predátory nutné pro znovunastolení rovnováhy v přírodě. Podle nich by se lidé měli vzdát absolutní nadvlády nad životním prostředím a měli by změnit svůj způsob přemýšlení o lidské bezpečnosti a majetku. Dokážeme a chceme vlky opět přijmout? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela ukázkově zpracovaný dokument, výborným způsobem natočený, sestříhaný i hudebně doprovozený. Jasně představí své téma, názorové tábory a nechá na Tobě, jak s tím naložíš, mě tedy chladným a mlčenlivým nenechal. Osud vlků vidím jako jeden ze symbolů lidské roztahovačnosti a toho našeho nabubřelého, falešného práva přivlastňovat si veškeré přírodní zdroje. Kácíme, těžíme, zastavujeme, střílíme, chováme a následně zabíjíme, aby nakonec vše bylo vyhozeno jako nepotřebný odpad. O možném způsobu života v současné době, také o tom je tento skvělý dokument. Jeden se večer místo na televizi dívá do krbu a rozmlouvá s dětmi (paní farmářka Lenka Štíhlová a její rodina je určitě velká inspirace, nejen co se řešení této situace týče), druhý k životu zase potřebuje několik tisíc ovcí, které chová jen proto, aby byly dříve či později naloženy na kamion směr jatka. A když mu cokoliv tento kšeft s živým tvorem, tedy výrobním produktem, narušuje, bere prachy, je potřeba nahlas a tvrdě hájit svá podnikatelská práva. Třeba o sobě prohlásit "Jsem magor" a ekonaivkám vyhrožovat sadistickým vrahem...vlastně jen nadávat hlavně na to, co si člověk sám zvolil. Každopádně střet s tímto ohraničeným myšlením je možná horší, než potkat vlka. Jako v jiných případech i zde jde hlavně o lidský přístup k nastalé situaci, vše tedy skvěle funguje i jako sociologická sonda do českých luhů a hájů, jak píše Psice. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nečakal by som, že v dnešných časoch sa musia riešiť takéto problémy. Ale vlastne, čo sa čudujem, veď u nás starý eštebák vedie ministerstvo životného prostredia a kvôli ochrane nám medvede voľne chodia po uliciach. Zvieratá prednejšie ako človek. Inak dokument mal byť o polovicu kratší. Nejaké dedinské zábavy tam boli úplne zbytočné a často tu boli aj hluché miesta. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Perfektne nestranný dokument o zdanlivo marginálnej téme, pre väčšinu ľudí zaujímavosť z regiónu, pre domácich kolbište s rastúcim významom aj vášňami, ktorá však za hranicami okresu rýchlo stráca pálčivosť. Problematika je tu zobrazená prehľadne a v lokálnych súvislostiach. Jednotlivé strany sú predstavené a konfrontované vzácne vyrovnaným neutrálnym prístupom. Poctivý dokumentárny časozber ukazuje vývoj od lokálneho problému, zaujímavosti, rarity k vyhroteniu na zákonodarnej úrovni. Obidve strany sú rovnako zapálené a argumentačne schopné, mimo tohoto problému sú pritom ich členovia navzájom známi a susedia z malej komunity na Broumovsku. Čo môže naopak chýbať, je akýsi dokumentaristov osobný vklad, neprítomnosť širšieho kontextu, kde chýbajú názory odborníkov, širšie európske súvislosti, ktoré sa pritom zmieňujú, "tvrdé" fakty a čísla alebo aj že poriadne nevysvetlili tú argumentáciu o súvislosti medzi prítomnosťou vlka, teda vyššou biodiverzitou a zadržiavaním vody v krajine. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem argumenty, ale dočkal jsem se ekvivalentu filmového záznamu hospodské hádky. Já si myslím, že chránit tu vlka jako vrcholového predátora je krátkozraké. Chtělo by to ještě medvědy, ať se také vlci někoho bojí. My se pak ohradíme ve městech a přírodu necháme proměnit v jeden velký park. Sakra, nemám se přihlásit do Greenpeace? ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený dokument, který nestranně pohlíží na dva tábory, jeden je pro zachování vlků a návrat zpět na naše území a druhý je zásadně proti. Neskutečně mě iritoval plešatej chlápek, kterej blábolil neskutečný žvásty a choval se jak totální buran. Vlastně on to buran byl, i když chápu jeho starosti o svoje stádo, ale neuvážit ani jeden argument druhé strany a jen mlet pořád to svoje dokola, to zavání tupou a idiotskou arogancí. Každopádně je dokument velmi přínosný a musím pochválit i krásné záběry přírody, podmanivě doplněné smyčcovou hudbou. Krásná práce. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Námětem k natočení filmu se režiséru Martinu Pávovi staly protesty farmářů proti návratu vlků, které se v roce 2016 odehrály v Broumově. [Zdroj: Reflex.cz] (Duoscop)

Související novinky

EKOFILM začíná ve středu 20. října

EKOFILM začíná ve středu 20. října

18.10.2021

Už tuto středu 20. října začíná 47. ročník festivalu environmentálních filmů EKOFILM. Nabídne celkem 25 soutěžních snímků ze 14 zemí, které se utkají v soutěžních sekcích Krásy přírody,… (více)

Reklama

Reklama