Reklama

Reklama

VOD (1)

Neohrožený žoldák se pouští do nejnebezpečnější mise kariéry. Má zločineckému bossovi zachránit uneseného syna. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (720)

Radko 

všechny recenze uživatele

Psychoanalytický rozbor snov pokladá zbraň za symbol mužského pohlavného údu a strieľanie za striekanie. Z tohto pohľadu ide o ejakulačné porno gigantických rozmerov. Nezachráni to ani čiernovláska s prenosným raketometom. Hlúpy scenár korunuje morálne poučenie: život syna mafiánskeho bossa stojí za likvidáciu ozbrojených síl štátu Bangladéš. Hviezdičku za exotické lokácie a náhľady do úzkych uličiek a príbytkov pulzujúcej ázijskej metropoly. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborná akce v blbém filmu. Dalo se to čekat a klaplo to. Mnohokrát viděná story, kterak dosud „bezcitný“ a na cíl zaměřený jedinec (s traumatem z minulosti, které nás nedojme) poruší v polorozsekaném stavu mnohé ze svých žoldáckých zásad a pokusí se z bangladéšských uliček vytáhnout kluka, nad kterým visí jasný ortel smrti. Po krku mu jdou zabijáci, kterým je tak nějak jedno, zda se dožijí dalšího rána. Prostě béčko jak vyšité. Ovšem místy áčkově prošívané. Za kameru se totiž posadil (a myslím, že moc neposeděl) choreograf akčních scén většiny velkých marvelovek Sam Hargrave. A akce mu jde parádně. Třeba v první půli (škoda, že vrchol je tak brzy) přichází honičkopřestřelkobitka v jednom, náš hrdina se na dlouhé minuty nezastaví, likvidace protivníků je intenzivní a velmi výživná. A velmi surová. A divák má mít pocit, že je natočená na jeden záběr. Není, ovšem kamera je demolition manovi neustále v patách, vypadává s ním z okna, uhýbá kulkám, odolává pěstím i nárazům aut. Prostě poctivé kaskadérské řemeslo plné silných detailů. Jenže následně hodně zvolníme, dějově to jde ještě víc do kopru, postava Davida Harboura je úplně navíc, nad prostinkými motivy jednání dalších postav je lepší se nezamýšlet, a tak nějak doklopýtáme do (poměrně slušného) finále. Chris Hemsworth je urputný gladiátor se zlomenou duší, zrušená ruka nebo kulka někde v těle ho nezastaví a sype to dál a dál. A protivníci mu skáčou do cesty/do rány, jak kdyby jejich centrální nervový systém jel na neutrál. Velmi dobré řemeslo, příběh bych už nechal bez komentáře. 70% ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

V rámci pandemie COVID-19 se oči upřeli na streamovací služby a hlavním blockbusterem jara se kvůli zavření kin stal akčňák od Netflixu- Vyproštění. Za scénářem filmu stojí Joe Russo, spolurežisér marvelovek Captain America: Návrat prvního Avengera a Občanská válka a Avengers: Infinity War a Endgame a režisérem se poté stal debutant Sam Hargrave, který na place marvelovek od Russoa působil jako kaskadér. Původně měl sice režírovat kaskadér Chad Stahelski, ten měl ale plné ruce práce s trilogií Johna Wicka a šanci tak na Stahelskiho doporučení dostal právě Hargrave, který tak dostal podobnou šanci jakou kdysi dostal Stahelski s comebackem Keanu Reevese. Třetí hvězdou od Marvelu, která se k projektu Extraction dostala poté byl Chris Hemsworth, který je fanouškům Marvelu známý jako Thor. Tvůrčí marvelácké trio se tak stalo pro Netflix strůjcem akčňáku za 65 míčů a i když za filmem stojí Netflix, neznamená to, že by přeci jen nedorazila solidní akční jednohubka, která reálně neurazí a ve finále i předvede v rámci možností dost muziky. V rámci akce je Vyproštění skutečně povedená věc. Akčních scén sice ve finále není tolik jak by divák čekal a většina peněz se utratí na jediné z nich načež si tvůrci musí vystačit jen s fyzickými souboji, rozhodně to ale stojí za to. Především ony souboje jsou parádní, zvláště v případě kdy se jich mezi dvěma stejnými osobami odehraje víc a vzniká mezi nimi silnější a zajímavější fyzická nesnášenlivost a vzájemná úcta. Stěžovat si na akční film, který spadá do žánrových klišé už je možná jako kolovrátek, přece jenom by se to ale nemělo odpustit. Stejně se to dá říct o předvídatelnosti zápletky, sluší se ale dodat, že se to hodně snadno odpustí. Sice mě už taky unavovalo když film sázel většinou jen na talentované kaskadéry, především díky charizmatu Chrise Hemswortha je to ale snadné. Chris Hemsworth možná není pan herec, jeho Tyler Rake je ale solidní akční protagonista a další klasické akční nadávání na to, že toho vydrží až podezřele most je mi v tomhle případě volné. Rake má traumatickou minulost a v Ovim Jr. nalézá v jisté formě ztraceného syna. Jen bych možná více bral důraz na herecký talent Chrise Hemswortha (tenhle typ scén by úplně v pohodě uhrál) než sázet na rozmazané flashbacky, které nám ve finále řeknou méně než Rake v náznacích. Skutečně povedená akční jednohubka, která sice sází na bollywoodské kulisy a hodně rozpočtu vyhodila za jedinou akční honičku, přesto má ale Hemswortha, který táhne film nahoru a dodává solidní oddechovou zábavu, kterou můžeme hodně vzdáleně přirovnat k Johnu Wickovi. Co si myslím o konci a chci dvojku? Co se týče druhé otázky- Nebránil bych se ale nepotřebuji. Co se týče té první- Nechal bych to otevřené a ať si každý myslí svoje. V rámci Netflixu solidní řemeslo, které neurazí a pobaví, do análů akčního žánru se ale přece jen nezapíše...... ()

movie 

všechny recenze uživatele

75% Solidní průnik mezi hollywoodským přístupem k akčnímu filmu, asijskou tělesnou akcí (RAID a nekonečný příval těl k likvidaci je evidentní inspirací) a videoherním stylem (rychlé a soustředěné střílečky a lá COUNTER STRIKE). Mě tenhle poměr vyhovuje. Záporná sekce v podobě indické drogové mafie je fajn osvěžení a jsem rád, že inspirace asijskou školou se tu odráží spíš v rychlé fyzické akci a ne v přehroceném ultra násilí, které je pro mě často over the top. Chris Hemsworth je tu hodně za spiritual ninju, ale celkem brzo si mě získal, i když tenhle postpunk účes mu úplně neštimuje. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V strede sa nachádza neuveriteľná akčná scéna, ktorá trvá dlhšie, ako dve-tri finále v iných akčných filmoch. K tomu uveriteľný tvrďák Chris Hemsworth a fajn obeť, ktorú musí chrániť. Hoci podľa mňa medzi sebou on a Hemsworth nemali žiadnu chémiu, čo je škoda, ale dalo sa to prežiť, lebo veľa dialógov nemali. Šlo skôr o neustály boj, počas ktorého logicky nebol dostatok času na psychológiu (čo je niekedy dobre). K tomu plno hnusných záporáckych ksichtov, ktorým prajete najhoršie, a originálne, dynamické prostredie. Po „tej“ šialenej akčnej scéne sa tempo (nevyhnutne?) spomalí, čo nie je bohviečo, ale našťastie to netrvá dlho a nasleduje ("prekvapivo") akčné finále, ktoré nie je až také epické, ako „tá“ scéna, ale aj ono je zvládnuté perfektne. Každopádne áno: toto je prípad akčného filmu, kedy vyvrcholenie prišlo o 40 minút skôr, občas sa také filmy objavia. Herecky sa mi každopádne najviac páčil nezastaviteľný Terminátor Randeep Hooda. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Příjmení hlavního hrdiny Rake (Chris Hemsworth) znamená v češtině hrábě. Paradoxně právě ty patřily mezi jeden z nástrojů, které byly použity k likvidaci protivníků. (NiWi)
  • Tyler (Chris Hemsworth) povie, že keď jeho syn zomieral, dobrovoľne sa ako vojak vydal do Afganistanu, pretože sa na trpiaceho syna nemohol pozerať. Chris Hemsworth si v roku 2018 zahral vo filme 12 hrdinov postavu vojaka, ktorý sa spolu so svojím týmom dobrovoľne prihlásil na bojovú akciu v Afganistane. (ČSFD)
  • Film se stal v době svého uvedení nejsledovanější premiérou Netflixu za dobu jeho existence. Rekord do té doby držel snímek 6 underground: Tajné operace (2019). (Duoscop)

Související novinky

Třetí Vyproštění na Netflixu potvrzeno

Třetí Vyproštění na Netflixu potvrzeno

18.06.2023

V pátek 16. června si na Netflixu odbylo premiéru dlouho očekávané pokračování akčního snímku Vyproštění z roku 2020 v režii zkušeného kaskadéra a akčního koordinátora Sama Hargrava. První film se na… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Furiosa dorazí až v roce 2024

Furiosa dorazí až v roce 2024

11.09.2021

A je to oficiální. Furiosa, prequel Šíleného Maxe z roku 2015, dorazí místo roku 2023 až v roce 2024. Austrálie si totiž v těchto dnech prochází něčím, čemu se kupodivu jako jedna z mála zemí na… (více)

Reklama

Reklama