Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-3* Tak se nám zase po 2 letech objevil závěrečný díl o Marii Terezii. Komentář následuje, ať to máme celistvý. Rok 2017 a první dva díly: tahle televizní rakousko-uherská koprodukce v mých očích nedopadla tak špatně jak ji mnozí popisují a beru ji jako vkusný vhled do dospívání a vladaření první císařovny Marie Terezie pro nejširší publikum. Tím pádem se bulváru vyhnout nešlo a nikdo snad nemohl čekat od dvoudílné dramatizace života bůhvíjakou životopisnou přesnost. Casting mi nijak zvlášť nevadil, dobová stylizace mi přišla velmi slušná a scénář normální. Druhá část mě bavila víc, protože v ní bylo mé oblíbené politikaření. Rok 2019 a II. série (3, a 4. díl): Tímto pokračuje životopisné dílo o slavné vládkyni (tedy v našich luzích a hájích). Třetím dílem jsem byl dost zklamán, protože některé postavy byly zahrány nevěrohodně k té době a působily doslova jako karikatury. Vesměs mě to unudilo a skoro jsem usnul. V posledním díle se to zlepšilo a nebo jsem si zvykl, ale rozhodně zobrazované události už byly zajímavější a udržely mou pozornost do konce. Rok 2021 a III (5. díl): Poslední díl nevybočuje z celého konceptu a změnila se jen herečka v hlavní roli, ale ostatní ani moc ne. Uzavírá kapitolu zejména rodinnými událostmi v císařské rodině - výchovou a přípravou dětí na vdavky a tím udržování dobrých vztahů se sousedy. Ve výsledku je stejně "tuctový" jako předešlé díly , ale koukatelné to je. Celý koncept bych nakonec ohodnotil slabšími 3 hvězdičkami a nevidím důvod se k tomu vracet a to raději si přečtu o ní nějakou knihu.  [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chápu výměnu hlavní představitelky, aby byla více věrná podobě Marie Terezie v pozdějších letech (dokážu i přehlédnout fakt, že tak "nakynula" zhruba po půl roce - vidět na Josefovi II.), ale proč se Steffi Reinsperger alespoň nepokusila jít ve stopách své předchůdkyně a nezkusila se zaměřit aspoň na mimiku, nebo něco, v čem by jí byla podobná, aby tam byla aspoň nějaká podoba/ návaznost. Toť promluvilo moje hnidopišství. Druhá představitelka MT mi taky nebyla nijak zvlášť sympatická a tady se to ve mně pere i v tom, že s ní jako postavou MT ve více věcech nesouhlasím (například vyčítá Františku Štěpánovi hazard - i když ví, že právě z něj jdou nemalé peníze na válku - jako nemorální a nevhodný, vzhledem k tomu, že se válčí - a pak pošle Trencka a bandu hrdlořezů do Bavorska, aby tam s jejím požehnáním plenili, protože je to prostě jednodušší, než shánět jinde a vyplácet žold). Vojta Kotek dostává mnohem více prostoru a je skvělý. Skvělá je i Zuzana Mauréry jako jeho matka. Jsem zvědavá na poslední díl. /// 5.1.2019 Tak to máme za sebou! Mně osobně tento díl fakt hnul žlučí (manžel by o tom mohl vyprávět, neb pizdy a blběny jen lítaly po pokoji). Aneb jak jedno zaskotačení dokáže člověka otočit o 180°. Scénáristka tu z MT udělala fakt blbku první třídy plus přidejte prohnilou církev, scény kdy je matka odloučena od dítěte, lidé masakrováni, znásilňování. Ne, tohle už nebylo odpočinkové. Nicméně pořád se jedná o moc hezký projekt (teď jsem někde četla, že další díly jsou pozastaveny, což je škoda), jen bych do toho tolik nepletla "angelikovské" manýry. Btw: Přes zprávu jsem byla upozorněna, že herečka, co hrála MT v prvních dvou dílech nebyla vyměněna, ale z projektu odešla sama. ()

Reklama

corona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíľami som si myslela, že sledujem konečne sfilmovanú Gričskú čarodejnicu a nie najnovší film o "pýche dynastie" Márii Terézii. Hadikovi vďačíme za termín "husársky kúsok" a nie za nemanželskú dcéru MT, ich spoločná aféra bola nedôstojná, zbytočná a hlavne vymyslená.. Pani Mirka nech už nepíše ďalšie pokračovanie, nedokážem si predstaviť, kam sa môže pri svojej tvorivej invencii dopracovať. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděla jsem všechny čtyři díly až teď, takže trochu šokující samozřejmě bylo, že v prvních dvou byla MT štíhlá rozverná dívenka, kterou jsme opustili, když konečně porodila tolik vytouženého synka Josefa a od třetího dílu, kdy byl následník stále ještě mimino (takže mohly uběhnout týdny, maximálně měsíce), se tvůrci docela násilně rozhodli a z představitelky Marie Terezie učinili regulérní velbloudici. A ještě k tomu hodně zapšklou a prudérní. To byl šílený obrat, ačkoliv člověk z různých dochovaných pramenů jaksi tuší, že druhé herečce se podobala víc. Naproti tomu Vojta Kotek v roli Františka Lotrinského opravdu zazářil. Navíc se Mirce Zlatníkové jeho role velice povedla, napsala ji prostě skvěle. Prvotní lehkost, která trochu koketovala s telenovelovským zjednodušováním až diblictvím, se nakonec ukázala dobrou cestou, protože série o Marii Terezii a její době, se tak stala přístupnou širokému publiku. A to přece jde nejvíc. Kožených a suchopárných opusů z historie jsme byli svědky už mnoha, ale i ty pojednávaly spíš o mužských historických postavách. Jako největší plus bych viděla, že byl scénář svěřen právě paní Mirce Zlatníkové, která umí nejen dobře a chytře psát, ale hlavně se nebála domýšlet situace a statečně je naroubovat na historické skutečnosti a události, které byly předem dané. A které bychom měli všichni znát. Proto také doufám, že se na pátý a šestý díl - které už na papíře existují - najdou potřebné finance a budou i natočeny. Výprava bude jistě drahá, ale když Česká televize upustí od svých obvyklých projektů - inscenací - které mají tak slabé scénáře, že jejich sledování si soudný člověk neobhájí ani sám před sebou při žehlení, tak se jistě najdou. Hlavně: na projekt tohoto typu by mělo bez debat přispět Ministerstvo kultury. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 3. díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • V české verzi mluví všichni čeští herci a herečky svými hlasy, kromě Oldřicha Bělky (herec ztvárňující pana Harpina), kterého nadaboval Jan Szymik. (funhouse)
  • V začátku filmu, kdy je František (Vojtěch Kotek) se svým spolupracovníkem na cestě do manufaktury, je na záběru z ptačí perspektivy vidět nezamaskované signální a varovné pásy dlažby v chodníku včetně části značení přechodu pro chodce na komunikaci, které jsou používány až na konci 20. století. (sinjakupre)

Reklama

Reklama