Reklama

Reklama

Černobyl

  • Rusko Černobyl (více)

Obsahy(1)

Ruský velkofilm o následcích výbuchu v černobylské jaderné elektrárně, kdy stovky lidí obětovali své životy, aby uklidili místo katastrofy a úspěšně zabránili ještě větší katastrofě, která by mohla proměnit velkou část evropského kontinentu v neobyvatelnou zónu. Nečekaným hrdinou filmu je Alexej, hasič v elektrárně. Na nebezpečné misi ho doprovází inženýr Valerij a vojenský potápěč Boris. Jejich úlohou je vypustit vodu z nádrže pod hořícím reaktorem. Nemají čas na řádnou přípravu; voda v zatopených chodbách, kterou budou muset projít, je každou hodinu teplejší, protože roztavené jádro reaktoru prosakuje stále blíže. Tři muži, připraveni obětovat vlastní životy, aby zabránili ještě větší katastrofě, sestoupili do hlubin budovy reaktoru… (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (46)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film až na to, že rozhodnutia hlavej postavy som nie vždy pochopil. Páčilo sa mi spojenie romantickej či skôr vzťahovej roviny s udalosťou, ktorá menila svet. Katastrofu totiž zachraňovali obyčajní ľudia, ktorí žiaľ ostali v dejinách bezmenní, nikto ich nepozná, hoci oni šli položiť a niektorí aj položili vlastné životy. Film je fikciou, ale dobre znázorňuje veci, ktoré sa mohli stať. O Černobyľskej tragédii sa vlastne nedozvieme dokopy nič, ale ako romantický príbeh na pozadí pohromy to funguje celkom dobre. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Možná ode mne není úplně fér napsat, že jsem po dlouhé době zklamaný z ruského filmu, protože varovné anotace hovořily jasně: Je to fikce a nic než fikce, s fiktivními postavami a fiktivními příběhy. Odehrávající se sice v kulisách vybuchnuvšího Černobylu, ale realitu zobrazující jen rámcově. Prostě taková jednodílná melodramatická telenovela na pozadí černobylské havárie. Ale nemůžu si pomoct nebýt zklamaný, protože samozřejmě nemůžu nesrovnávat s pětihvězdovým seriálovým Černobylem americkým. A zamrzela mě i mizerná ruční kamera, na tu v ruských filmech zvyklý nejsem. Na druhou stranu moje zklamání je trochu vyváženo dobrou dobovou atmosférou, skvělými exteriéry (Kurčatov), zajímavými herci a hezkými herečkami (jako už v ruských filmech obvykle) a slušně atmosférickými scénami z černobylského podzemí, i když tedy fiktivními. Při závěrečné potápečské pantomimě jsem se sice cynicky pochechtával, ale výsledný dojem z filmu nakonec nemám vůbec negativní, tedy na to, že jsem z něho vlastně zklamaný. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý na ruskou verzi tohoto známého příběhu. Ale bylo to hrozné. Falešný heroismus, zmatený příběh, nesympatické hlavní postavy, malá pozornost historickým skutečnostem.  Čekal jsem více. A necítil jsem se příjemně, když jsem viděl ty fiktivní životy, které byly vytvořeny kolem skutečné katastrofy, která ovlivnila skutečné životy. Televizní známý seriál Černobyl byl více vzrušující a detailnější. Obyvatelé měli své vlastní sny, naděje a rodiny. Seriál byl srdceryvnější., protože jste věděli jaký je jejich osud. Zkoumal ve větší hloubce jak politické , tak lidské záležitosti, tento ruský film je trochu ironičtější ve stylu Hollywoodských katastrofických filmů. Je emocionálně laciný a manipulativní i předvídatelný. ()

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele

Po tom co vyšel fenomenální Černobyl, Rusko prohlásilo, že seriál dost přehání a že natočí vlastní “pravdivý” příběh jak to opravdu bylo. Místo toho naservírovali variaci ukrajinských “Motýlků” (tedy love story s pozadím událostí v Černobylu), která se ani nepřiblížila nejen zmíněnému fenomenálnímu seriálu, ale ani nepřekonala zmíněnou ukrajinskou pohádku. Tak moc špatné to je. Hasič (hlavní hrdina) se chová jako debil, Pripjať ze zobrazena sice dobově věrně, ale velmi odfláknutě (ani ironické ruské kolo které zná každý, se nesnažili napodobit věrně - na žluté kabinky s kulatou stříškou zapomeňte) a co je nejhorší, řeší se všechno možné jen ne samotná katastrofa (něco jako příčina nebo rozbor co se stalo? Zapomeňte). Neskutečná nuda a to i když na výbuch dojde po 30ti minutách (nejdebilnější scénou v historii filmů o Černobylu). Prakticky primárně se řeší postavy a o samotné katastrofě se nedozvíte prakticky nic. Asi největší vtip přišel zhruba v polovině filmu (o léčení ve Švýcarsku). Tohle byla urážka všeho co se stalo po všech stránkách. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Krátce před vlastní návštěvou Černobylu jsem se rozhodl podívat i na ruskou verzi a je to bohužel nuda. Sice k nehodě dojde poměrně brzy (a neopakuje se tak situace s filmem Bhopál - modlitba za déšť), a hlavní hrdina je superman (draslíkový muž), který stihl hasit prvotní požár, vypouštět vodu pod reaktorem a kdovíco ještě, aniž by na něm byly následky jakkoliv vidět, ale je to natočeno úplně nezáživně a výprava je na úrovni seriálu ČT. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama