Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (89)

Klajnik

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo jako favoritka, určitě bych to dokoukal, ale tohle za ten čas nestojí. Nebyl bych proti, kdyby tvůrci seriálu překroutili historii kvůli kvalitám samotného díla. Tarantinovo překrucování mě přivádí v úžas, špičkově baví a konkrétně v Tenkrát v Hollywoodu to dává i smysl, protože takhle by všichni Američani chtěli, aby se to stalo. The Great by však byla lepší, kdyby se držela více historie, protože by ten příběh mohl být zajímavý. Trocha satiričnosti by do toho padla, ale humor vyžaduje cit, kterého je jak šafránu. Vtip Veliké je založený na stylu celého projektu, kterému se ve svém chování podřizují jednotlivé postavy. Někdo píše, že je to vylouhované, ale já bych to rád rozvedl. Celé je to protkáno jakousi rokokovou nedramatičností. Nic se tu nebere vážně. Celé se to nese v takovém "haha" dojmu, ale je to spíše nudné a otravné. Postavy tu na sebe můžou být vrcholně hnusné, ale nikdo si z ničeho nic nedělá. Je to samoúčelně nadsazené pro účel vtipného vyznění, které se však nedostavuje? Asi tak. Veliká svůj humor zakládá na bezohlednosti cara Petra III. (jenž je zde vylíčen jako rozmazlený a neschopný egomaniak, ačkoliv takový ve skutečnosti nebyl) jehož činy mají sloužit jeho vlastnímu pobavení i přes ponížení druhých. Car šouštá manželku nějakého svého pobočníka prakticky vedle něj a on si to nechává líbit - přijímá to, protože carovi se musí vyhovět. Naivní carovna očekává cara v loži o svatební noci a povídá služce, jaké moře rozkoše očekává (o čemž básní asi 30 vteřin a divákovi je jasné, že to dopadne k jejímu zklamání). Car jí během minuty napustí, zatímco se baví se svým pobočníkem o rybách. Carovna pak jen pronese, že byla trochu naivní a jede se dál. Tyhle situace mají být vtipné, ale nejsou. Celému tomu pak chybí uvěřitelnost a drama, protože všechny postavy jsou tak nerealisticky nadnesené svojí volností ke všeho dění. Nic z toho, co se během prvních tří dílu dělo, nemělo sílu. Je to fakt strašně vyprázděné. Dál se na to dívat nebudu, protože nevěřím v kvalitativní nárůst. Ztráta času. 1/5. Anglicky mluvící ruská šlechta taky nepůsobí dobře. Má mluvit francouzky! Rusky ne - Ruština byla jazykem pro plebs. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Občas pravdivá historie, je ještě velmi nadsazené "tvrzení", ostatně stejně jako děj. Veliká by se ve skutečnosti měla odehrávat ve fiktivní zemi a vlastně i časech, do kterých se nějakým nedopatřením dostalo několik skutečných jmen. Příběhové přepálení je mi ale sympatické, některým hercům doslova padne (samozřejmě Nicholas Hoult), přesto si ho tvůrci mohli alespoň občas odpustit. Dramatické scény totiž především díky němu nepůsobí tak silně, jak mohly, ono když je každá nakonec svým způsobem zlehčena, je rázem po dramatu. To je vzhledem k hlavnímu tématu série velká škoda, přeci jen například takové rozdávání zákusků a mnohé další. Patrné je to především v druhé polovině, kde humor částečně ustupuje a vyprávění díky tomu slábne. Naopak velkým kladem je obsazení a samozřejmě prostor pro vedlejší postavy, který například Adam Godley, či Douglas Hodge využili na výbornou. Jako velké překvapení vnímám i zde výbornou Elle Fanning, v této roli jsem si ji dovedl představit snad nejméně a právě sem mi nakonec sedla nejlépe! Otázkou je, jak tomu bude v další sérii, ve které její Kateřina jistě projde velkou změnou. Ovšem celá série stojí a padá (takže v tomto směru nepadá) s famózním Nicholasem Houltem! Pokud tvůrci hodlají Petra zabít, budou mít do budoucna hodně velký problém. Taková oslava na počest raněných vojáků, otrava, či procházka po paláci v císařových nových šatech, to jsou vyloženě jeho scény a podobných je tu mnohem více. Z větší části díky němu mi tato extrémně alternativní historie sedla, doufám, že nebude příliš těch, kteří si ji budou vykládat jako tu jedinou pravdivou. 75% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Žít v přítomnosti člověka s absolutní mocí, který nemá ani špetku sebereflexe musí být horor. Koukat na to jako divák je ale docela sranda. Geniální Nicolas Hoult se o to postará. Střídá rozmary s kadencí kulometu a napadají ho nejšílenější věci, proto není tak jednoduché ho do něčeho vmanipulovat, protože jednoduše nevíte, jak si to přebere. Ta jeho postava je skvělá a ještě jednou on to hraje prostě bohově. Veškeré dění se vlastně točí kolem něho. Buď jak se mu dostat do přízně, nebo jak ho k něčemu přinutit aniž by si toho byl vědom. Na druhou stranu má i vývoj a postupně se trochu polidšťuje, což je fajn. Elle Fanning je jako Kateřina perfektní a Houltovi zdatně sekunduje. Fakt jí ta role hrozně sedla. Chápu, že styl seriálu nesedne každému, ale mě to fakt bavilo. Je to o dost chytřejší, než se zdá na první pohled, že se tupí a prostopášní lidé chovají hloupě. Co se historických nepřesností týče, tak to alespoň může lidi ponouknout juknout na wikipedii a něco se přiučit. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Zajíček a mírně pohublé prasátko v ústředních rolích historické potřeštěné komedie. Takže klasické synonymum pro HBO "Krev a kozy" je překonáno termínem "Lascivní a oplzlé". To je zřejmě momentální filmařský trend. V bizarním panoptiku obsazených afroameričanů v napudrovaných parukách, Indů, Číňanů a indiánů na dvoře Petra Malého chybí už jen Věrka Mikulcová, přesto je to chvílemi i zábavné. S historií to má pramálo společného a jelikož zastávám názor, že obsazovací výstřelky dávno překročily racionální mez, kdy i liberálně smýšlející tolerant non plus ultra vytočeně špačkuje nad černochy mezi zasněženými břízami, protože intuitivně cítí, že tento způsob rádoby zábavné provokace fakt nasere už i úplného salámistu, čili výsledkem nebude, že si lidi zvyknou, nýbrž příkop se prohlubuje a za to tedy velký palec dolů. Už jsme to tady měli v Louskáčkovi, v Bídnících, prostě do háje. V záležitosti o Kateřině Veliké, byť je to komediální přemrštěná šaráda by se tohle dít nemělo. Pakliže by se tam někdy nějaký ebenovec vyskytl, byl by s obojkem na krku vedle medvěda v kleci, určitě by nehrál dvorní dámu. Taková to byla příšerná doba. No a samozřejmě vykreslení mladé Káči je taky kapitola na elaborát, ale pal to čert. Pokud je to bráno jako satira, budiž, je však zoufale laciná. Kostýmy, výprava ujdou, i ta Ella vcelku hraje. Hlodavec si naposledy zahrál ve svetru s duhou, tam to lepší nebude, za tři, ale to jsem laskavost sama. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Je to drze neurvalé, až groteskně přepálené a roztomile zábavné. A zároveň to má pod zdánlivě povrchním pozlátkem ukrytý docela chytrý scénář a velmi osvěžující herecké výkony - v čele hlavní dvojící Fanning-Hoult, která si skvěle sedla a je radost ji sledovat. Zároveň ovšem ruce pryč, pokud čekáte jakoukoliv historičnost nebo historickou atmosféru carského Ruska. Seriál je naprostou fikcí, která nemá s historií společného nic na žádné úrovni. Je to spíš postmoderní multikulturní přisprostlá pohádka pro dospělé, kde na patře ucítíte víc suchý britský humor než jemné tóny ruské vodky. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama