Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir Anthony Ross (Donald Sinden) je trochu prudší a impulzivní muž, jenže kdo by se mu divil. Jeho syn Donald Ross (David Gwillim) se před několika lety ztratil v ledových pustinách severního pólu a od té doby o něm nikdo neslyšel. Jen jeho eskymácký průvodce Oomiak (Mako) se vrátil, ale z odvážného muže se během cesty stala bojácná troska. Sir Anthony dá dohromady záchrannou výpravu složenou z polárníka a badatele profesora Johna Ivarssona (David Hartman) a francouzského kapitána Brieux (Jacques Marin) s zeppelinem vlastní výroby a konstrukce. Podle Oomiakových instrukcí míří přímo do největšího mrazu severu. Jaké je však jejich překvapení, když uprostřed ledové pouště objeví sopečnou činností ohřívaný ráj, kde žijí poslední Vikingové. Ti se ale ze strachu před prozrazením svého území pokusí všechny zabít... (monolog)

(více)

Recenze (9)

fragre 

všechny recenze uživatele

Hezký dobrodružný příběh z kategorie "Ztracená země", někde mezi Julesem Vernem a H. Riderem Haggardem. Skoro jako z dílny našeho Karla Hlouchy (Zakletá země). Dobové triky dělají z tohoto filmu pěkně nostalgickou záležitost. Zvláště záběry se vzducholodí Hyperion jsou úchvatné. Schematické postavy nejsou zde na závadu, naopak patří k tomuto obstarožnímu dobrodružnému žánru. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když Arthur Conan Doyle na přelomu devatenáctého a dvacátého století psal Ztracený svět, netušil, že vytváří úplně novou odnož vědeckofantastické literatury a následně i filmu. Ovšem jeho přínos je i částečně negativní, přestože to není jeho chyba, ale spíše jeho pokračovatelů. Proč? Protože archetypy postav, jež vytvořil ve svém románu téměř všichni pozdější tvůrci sprostě obšlehávají. A stejně tak i zde. Sir Anthony je stejný, jako byl původně profesor Challenger, jeho syn Donald je totéž co novinář Malone, Ivarsson zase lord Roxton. Kapitán Brieux je jen komická figurka do počtu, protože v tomto případě se jedná o Disneyho film a proto dětem určené dobrodružné dílo. Předvídatelný děj (ohraný) a nedostatečně rozvinuté nebo nevyvíjené charaktery postav (většinou je každý jen jedna až dvě základní vlastnosti jako impulzivnost, touha po vědění, zamilovanost a z toho plynoucí "hloupost"). Film se mi přes všechny tyto neduhy líbil. Děj celkem odsejpá, občas se člověk i zasměje, občas je i napnutej, co se děje. Natočený to je hodně profesionálně, žádný chyby ani přehrávání nebo nedostatky jako u spousty jiných filmů tohoto typu jsem neviděl. Navíc oceňuju kvalitní exteriéry a kostýmy a že Vikingové jsou hraní skutečnými Nory (nebo Švédy) a že NEMLUVÍ Anglicky, ale svou řečí (titulky nepřeloženou). A dokonce se tu dočkáme i několika neobvyklých vraždících mořských příšer. ()

Reklama

TylerD. 

všechny recenze uživatele

Opravdu pěkné, dívoká příroda, zasněžeké hory, sopky, ledové kry. Sice je to buď splácané z různých míst na zemi a nebo namalované ale celek působí jako nejkrásnější krajina na světě. A to nejen příroda ale i to fantastické město. Navíc je to zábavné a ano, dá se to použít i jako rodinný film ale na první místo bych ho nedal, spíš do kategorie dobrodružný. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Parádní dobrodružný film. Klišovité postavy (viz Monolog) mi vadily pouze ze začátku. Poté se rozjede kolotoč příhod a dobrodružství a na nějaké hloubání není moc čas:). A na nudu už vůbec ne. Ke konci byly asi 3 ne moc podařené trikové záběry (láva vybuchující ze sopky), jinak jsou ale triky bezchybné a dobře tak podporují strhující příběh. Ne jak u spousty dnešních "dobrodružných" filmů, kde jsou triky sice super a na prvním místě, ale to filmu nepomůže, když příběh stojí za prd... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Hraná disneyovka trochu v duchu verneovek, s parádní staroškolskou trikovou stránkou, na které stojí za zmínku hlavně všudypřítomné "matte" malby. Obecně je tento film považován spolu se starší disneyovkou In Search of the Castaways za jeden nejlepších příkladů této klasické techniky. Dokonalou výtvarně-technickou stránku shazuje jednoduchý příběh a špatné herecké výkony, ale kouzlo přímočarého dobrodružství z toho i přesto dělá fajn film. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama