Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (125)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Fajn svět s fajn příběhem, problém ale nastává v tempu, protože když se za 5 dílů nic nestane a divák může doslova přeskakovat po 10 sekundách a výsledek bude stejný, jak kdyby koukal poctivě, tak je něco špatně. Dialogy či interakce jsou průměrné, a tak jde ve výsledku jen o základní kostru příběhu. Akce je málo, něčeho většího a epičtějšícho se nedočkáme a svět je sice dostačující, ale ve fantasy žánru by se dalo vyřádit i lépe. Postavy mi k srdci nepřirostly a zítra už si na ně nevzpomenu, což je v osmidílné sérii taky chyba. Zkrátit o 2 díly a přidat na tempu, udělali by tvůrci lépe, takhle je to hodně sterilní, zdlouhavé a pomalé a ke konci už divák ztrácí zájem seriál dokoukávat. Za mě celkem ztráta času, ale mladší publikum či nováčky seriál zabaví a potěší i český dabing. ()

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je jako by rozkrojený na dvě rozdílné části. Ta horší je děj se světlonoškou, podaný jako pouťová atrakce, navíc nezáživně zahraná. Ta o dost lepší s partou darebáků (vedených Kazem), odkojených podsvětím, kde se soustředila i nejlepší akce, s dobře napasovaným humorem. Pak tu je něco jako romantika, jelen, národy, generálové, palác a s tím spojených scén, které mnohdy působí naroubovaně. Celkově to je mírně nadprůměrná podívaná jen díky skvělé linii s partou desperádů, kteří mají za úkol ukrást cennou věc a po cestě je pár překvapení potká. Navíc herecký ansámbl, ztvárňující podsvětí a týpky, kteří rádi podřezávají hrdla, patří k tomu nejlepšímu, co lze v seriálu vidět. ()

Reklama

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh se odehrává v těžkém fantasy světě, kde proti sobě válčí národy oddělené neprostoupitelnou temnotou zvanou the Fold. Proslýchá se, že pouze bojovník zvaný grisha, který dokáže vyvolat světlo, může temnotu porazit. O nikom takovém se dlouhou dobu nevědělo... až do teď. Je to hodně tlačené přes romanci, ale mě to vlastně nevadí. Ben Barnes? Yes, please. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Fantasy opera a důstojný nástupce Into The Badlands okořeněná magií a romantikou. Od čtvrté epizody se slušně rozjede i napětí a akce. Děj je někdy dost zkratkovitý. Na béčkový young-adult scénář sériál disponuje poměrně obstojnými herci. Tedy až na výjimky (některým postavám skoro věříte, že čarují, jiní jenom máchají ručičkami). A nešetřilo se ani na speciální efekty. Grishaversum v TV podání od Netflixu je lehce přeplácané (je tam toho opravdu hodně). Jeho zasazení do carského Ruska zase může na někoho působit prvoplánově "exotickým" dojmem. Knižní předlohu neznám, takže nemohu srovnávat. Každopádně oceňuji, když pro jednou nějaká fantasy nekopíruje Pána Prstenů, Harryho Pottera, nebo Zaklínače a jde si jinou cestou. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Tenhle Netflixovský počin měl hrozný potenciál. Skvělé herecké obsazení, na výpravě a kostýmech se taky nešetřilo, triky byly v rámci možností uvěřitelné a nijak zvlášť umělé... jenže - kdybych nečetla knižní předlohy, vůbec bych nevěděla kdo, proč, jak, s kým, kde...? Tvůrci diváka prostě hodí do sledu událostí bez toho, aby vysvětlili nějakou historii, prostředí... prostě se buď chytíte v dalších dílech, nebo vám musí být ta šílená nepřehlednost jedno. Ke škodě je rozhodně i to, že si Bardugo protlačila do Griši její šestici krkavců z další dualogie, která se původně odehrává až nějaké dva nebo tři roky po událostech Griši. Vymyslela jim narychlo děj, který by pasoval do scénáře a to napojení zkrátka není takové, jaké by mělo být a působí dost neuměle. Ve výsledku tak nemůže být úplně spokojená ani jedna část diváků - ti, co četli předlohu, budou vědět, o co jde, ale budou je rozčilovat nepřesnosti a úpravy, které se scénaristé udělali. Ti, co knihy nečetli, tohle řešit nebudou, ale zase jim budou chybět souvislosti a kupa údajů. Takže - jako jo - koukatelný seriál je, ale je to prostě guláš, který šlo uvařit podstatně lépe... ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Leigh Bardugo (autorka knih) musí kvůli ortopedické vadě využívat při chůzi hůl. To ji inspirovalo pro napsání hlavní postavy, která by měla podobné postižení jako ona. Touto postavou se stal Kaz Brekker (Freddy Carter). (Hanna)
  • Královský zámek ve Východní Ravce je Palác Festetics ve městě Keszthely v Maďarsku. (FoxMulder)
  • Jedno z miest v Budapešti, v ktorom prebiehalo natáčanie niektorých scén zo šiestej epizódy, sa volá Szentendre. (priness)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama