Reklama

Reklama

Velká Británie, 2001, 7 h 43 min (Minutáž: 57–58 min)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Vstupte do světa podmanivé krásy a objevte nové druhy, prohlédněte si dosud nespatřená místa a buďte svědky příběhů a zápasů o přežití, jaké kamerou dosud nebyly zachyceny. Modrá planeta je první seriál, který tak obsáhle vypráví o historii světových oceánů. Neobyčejné obrazy ze skrytého podmořského života ve své hrozivé přitažlivosti odhalují jedny z nejlépe ukrytých tajemství. Vstupte do světa podmanivé krásy a objevte nové druhy mořských živočichů, prohlédněte si dosud nespatřená místa a buďte svědky příběhů a zápasů o přežití, jaké kamerou dosud nebyly zachyceny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Úžasné záběry úžasných obyvatel mořského prostředí. Těžko říct, která série BBC to odstartovala, mám na mysli využívání nejmodernější techniky při tvorbě těch divácky nejlépe a nejvýše hodnocených záběrů z těch nejhůř přístupných míst k zobrazení těch nejvzácnějších či nejzkrytějších druhů živočichů a jejich doposud nepopsaného chování. Tuto prestiž přinesla dokumentům BBC asi nejvíce 11dílná série Planet Earth (2006) nicméně již i zde jsou k vidění záběry a živočichové do té doby snad nezachycení při nově objevených druzích chování, což z ní dělá neméně luxusní dokumentární sérii. Škoda, že v té době se ještě nenatáčelo resp. nevysílalo v HD. Verdikt: 5* a 95 %. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

V čemkoli má prsty David Attenborough, to je dokumentární skvost, o tom není debat. Modrá planeta možná není toliko rozmanitá jako jeho o 17 starší Živá planeta, poněvadž zde se většinou vše točí kolem moří a vodstva obecně, nic to však nemění na tom, že se jedná o velice zajímavý, naučný a zábavný klenot tohoto žánru určený pro všechny vrstvy diváků, kteří aspoň trochu umí ocenit krásy přírody. A ještě k tomu skvělá hudba od George Fentona, který se ukázal jako zaručeně dobrá volba; stvořil pro Modrou planetu snad zatím jeho vůbec nejlepší soundtrack. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický kvalitní dokument z produkce BBC plný pečlivě vybraných záběrů, kde je ale znát a snad ještě více, jak v případě o 5 let novějšího Planet Earth, že se technologie a celkové nároky diváka posunuly. Po stránce technické kvality tahle série sem tam už docela pokulhává a dobré záběry střídají leckdy i ty poměrně nekvalitní. I v ozvučení, navzdory tomu, že jsem sledoval bluray rls, je hodně slyšitelný velice nízký bitrate a otravuje to. A někdy i mírně nudí. Pokud ovšem pominu technické věci, je to stále nadstandardně dobře odvedený dokument plný unikátních materiálů, doplněný o řadu informací a příjemně namluvený špičkou v oboru. A to taky není rozhodně málo. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Chystám se na "Planet Earth" a dost se bojím - protože pokud to je lepší, než Modrá Planeta, tak si u toho asi učůrnu. Tento seriál mi kdysi ukázal, že jsem zdaleka neviděl všechno, co kdo kdy mohl natočit o zvířátkách a zcela suverénně mne posadil na prdel. Monumentální i křehce poetické, symfonie obrazů a pohybů. Chjo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tato dokumentární série BBC je opět sérií úchvatných událostí, z nichž se mi nejvíce vryje do paměti neúprosný boj kosatek s mládětem keporkaka a pak fascinující záběry neokoukaných tvorů u hlubin oceánů. Také je zde k vidění několik příspěvků, které již byly k vidění i jinde, byť třeba i později. Osobně mi tam chyběl větší vklad Davida Attenborougha. Nejde ani tak o jeho fyzickou přítomnost ale přeci jen, je-li autorem scénáře (a na jen vypravěčem jako zde) jednotlivé příspěvky a epizody jsou lépe propojeny a logicky hladce navazují a hlavně je na jeho vlastních projektech cítit s jaký zápalem a láskou na nich pracoval. Z monumentální Modré planety toto nasazení necítím. Každopádně se i tak jedná o jednu nejlepších dokumentárních sérií všech dob. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (2)

  • V epizóde je zmienený film Votrelec (1979) a odkazuje aj na rozprávku Dumbo (1941). (ČSFD)

Související novinky

National Geographic: Symfonie našeho světa

National Geographic: Symfonie našeho světa

03.02.2019

NATIONAL GEOGRAPHIC: SYMFONIE NAŠEHO SVĚTA kombinuje úchvatné záběry divoké přírody zachycené pro National Geographic s jedinečnou symfonií a hudebními motivy skladatelů Austina Fraye a Andrewa… (více)

Cesta ke středu Země

Cesta ke středu Země

17.05.2006

\"Až dosud jsme se dotýkali jen povrchu...\" je reklamní slogan dokumentu společnosti BBC Tajemství oceánu od režiséra Alastaira Fothergilla, který si vzal slova Johna Kennedyho k srdci: Když si… (více)

Reklama

Reklama