Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 071)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Formálne vycibrený, ale technofóbiou ovplývajúci príbeh, ktorý žiaľ s narastajúcimi minútami postupne produkuje viacero logických lapsusov ústiacich do nezmyselného a premršteného finále. Ako letný blockbuster fajn, dokonca potešia aj po celom príbehu roztrúsené tak formáne ako aj voľné myšlienkové narážky na staršie, žánrovo spriaznené diela od Votrelcov, cez Terminátora, Matrix až po 2001:Vesmírna odysea. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nečekané překvapení a asi nejlepší sci-fi za posledních cca 5-6 let, možná i déle. Will Smith sice není žádný skvělý herec (i když on sám a jeho skalní příznivci se mnou jistě nebudou souhlasit), ale charizmatu má na rozdávání (o čemž přesvědčil i dříve, když zachraňoval třeba Den nezávislosti, nebo nezachránitelný Wild Wild West) a pro podobné filmy je to ten správný prototyp "cool" hrdiny. Nejlepším hercem byl ovšem robot Sonny - jeho mimika se rozhodně vyrovná té "stallonovské" (promiň, Sonny) a měl bez diskuze nejlepší dialogy ve filmu. O trikové stránce lze pět jen samé superlativy - byla excelentní, což bohužel ještě stále není v podobném typu filmů pravidlem. Děj sice není nijak komplikovaný, ale to je nakonec jen dobře, zajímavá myšlenka ve filmu i tak rozhodně je a finální scéna by každopádně měla stát divákovi za zamyšlení. Chvíli jsem nakonec váhal mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale díky tomu příjemnému překvapení se přikláním spíše nahoru. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další příklad typického Hollywoodského zpracování knihy.. Název sebereme (důvod jasně pochopitelný), hodíme nějakou cool novou postavu (důvod pochopitelný a hlavně stejný jako ten první), zahranou nějakou naší stálicí (důvod na třetí), vymyslíme si zbytek postav (které samozřejmě v knize buď nebyly úplně, nebo byly, ale ty ve filmu se od nich líší tak moc, že je za ně ani nejde považovat), vymyslíme si jiný děj, který bude samozřejmě okořeněn totálně vymakaným vizuálem, velkými akčními scénami a dostatečnými emocemi. A tak se stane to, že... já, robot stejně není vůbec špatný film. O nějaké té myšlence, genialitě a propracovanosti Asimovy předlohy sice můžeme leda snít, ale atmosféra je překvapivě hustá, Will Smith v roli, která mu padne nejlépe - frajírka, ovšem rozhodně ne takového, jací se vyskytují v jiných filmech. Je to super drsný detektiv (Bad Boys?), který má paranoiu z robotů (oprávněnou?) a vyšetřuje vraždu. to vše, jak jsem už napsal, v krásném prostředí budoucnosti, nad kterým ale visí tichá hrozba. Proyas byl rozhodně dobrou volbou, jeho talent pro stylovost je pozoruhodný. A tak celá dějová linka uběhne téměř bez problémů (na straně diváka samozřejmě, ve filmu si jich užijí dost) a na konci ještě nějaké to povinné poselství a zárověn nám dává film i varování. Na ty ale stejně všichni kašlou. Takže pěkné 4, hlavně za uvěřitelné výkony, velmi dobře zpracované roboty, všudypřítomný strach (ne tak hutný jako jinde, občas mi přišel takový povinný, ale to jen malá vada, jejíž záplatu poskytl režisér a scénař hned vzápětí..) a za to, že sem četl skutečného robota, který mně do světa budoucího uvedl a hlavně neustálě opakoval 3 zákony.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Can a robot write a symphony? Can a robot turn a… canvas into a beautiful masterpiece? - „Can you?“ Proyas je velmi schopný režisér, o tom není pochyb, ale tady tím povrchním klouzáním po zamrzlém Asimově jezeře, držíc za ruku trikově nedotažené akční scény včetně přemrštěného "supermanského" finále a s obavami důkladněji se podívat na bohatý svět skrývající se pod ledem nesoucím komerční úspěch, u mě moc bodů nezíská. Nehledě na to, že Fresh Princova cool póza s kolíbavou chůzí v kožených gaťkách a ropovodem Družba pod paží mi po chvíli začala lézt krkem, ale to je jen můj dlouhodobý osobní problém s hereckým projevem pana Smithe, který nelze brát za bernou minci. Pozor, mini spoiler! Kdo by to byl řekl, že jeho levou rukou masturbující detektive Del Spooner dá reálný základ rčení: „Udělej si to levačkou, ať to máš jak od cizího..“ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, že to snad nebude žádný bezduchý akční sci-fi, ale něco k zamyšlení. Jenom mi tam nějak nepasoval ten Will Smith. Jenže postupně se to zvrhne v obyčejnou střílečku, u který je vhodný mozek přepnout do režimu "stand by". Je to asi jak kdyby se někdo snažil kombinovat Blade runnera a Komando... Celkově mi to úplně špatný nepřišlo, ale pokud chcete vidět nějaký "inteligentní" sci-fi, pusťte si Blade runnera. Pokud chcete vidět Willa Smithe, jak střílí do robotů, klidně přeskočte první polovinu. Co se týče digitálních efektů, tak ty mi teda nepřipadaly nic moc. Sice jsem to poprvé viděl až teď v roce 2010 a za těch 6 let se úroveň triků zase hodně zlepšila, ale stejně mi to přišlo celkem slabý i na rok 2004. Slabý 3 hvězdičky... ()

Galerie (155)

Zajímavosti (39)

  • Ve scéně v restauraci si můžeme všimnout, že Spoonerovi (Will Smith) po jednom pivu přináší robot další dvě. Při odchodu však platí pouze 2. (Pavlínka9)
  • Kód garáže detektiva Spoonera (Will Smith) je 911. Stejné je v USA telefonní číslo na policii. (Pavlínka9)
  • Během natáčení havaroval Will Smith na motorce v rychlosti 97 km za hodinu. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama