Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pardon, absurdní humor sice mám hodně rád, ale v tomhle podání mi vůbec nesedl. Asi třikrát jsem se pousmál, hodně se mi líbil herecký výkon Ivy Janžurové a ani ostatní herci nezaostávají, ale jinak mě ten film nudil, nebavil, děj mi přišel úplně zbytečně překombinovaný, vtipných scén je zde míň než jsem čekal a i u těch, co tu jsou, se mi koutky úst pohnuly skutečně minimálně. A ačkoli riskuji, že budu obřadně nabodnut na kůl, mě nepřijdou vtipné ani ty hlášky, co zde každý druhý až otrocky opakuje v každém komentáři. Nikomu to neberu, nikomu nebudu nic vymlouvat, když se mu to líbí, ale mě Pane, vy jste vdova prostě nezaujalo. Horší z těch českých crazy komedií bylo snad jen Zabil jsem Einsteina, pánové... Lepší 2* ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Moja asi najmilovanejšia česká komédia. Dokážem sa na ňu dívať znova a znova. Skvelý humor, sci-fi základ (na ktorom česká kinematografia dokázala stavať nevídané komédie), vtipné repliky smiešnych postavičiek, prekladané bláznivým situačným humorom, výborné výkony všetkých hercov, neprekonateľný Jiří Hrzán, sexi Olga Schoberová (a vôbec - všetci totálne hviezdia) ...no proste špica! Do klenotnice hlášok pridám aj jednu z mojich obľúbených: "Somnambule! ...Abych z vás neudělal nezaměstnaného..." ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní dílo československé fimové vlny šedesátých let září přes 40 let, která uplynula od jeho vytvoření, i dnes. Plebejský úsměvný tón (modrá krev vytékající z nešťastně uťaté ruky krále Oskara XV.) vede k celé řadě zajímavých převlékacích scén, jež daly zhruba stejně velký prostor nejen Ivě Janžurové, ale i neméně dobrému Jiřímu Hrzánovi. Budoucí doktor Štrosmajer Miloš Kopecký září svým skvostným výrokem "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!" Jako černý výsměch duté oficióznosti tehdy již znatelně kornatějících armád a politických nul je film naprosto jedinečný. Za zmínku stojí i jen zdánlivě malá úloha Heleny Růžičkové uvedená skvostným výrokem ´lásky´: "Ukaž krk, brouku. Šmik!", který z úst Janžurové zní ještě o něco černěji a rafinovaněji. Podobnými gagy Macourkův a Vorlíčkův scénář jen hýří. VDOVA je nepochybně zaslouženě součástí zlatého nadčasového fondu naší národní kinematografie. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V roce 1970 to s českou komedií nevypadalo dobře. Nové vlně definitivně odzvonilo, Martin Frič byl stále mrtvý, Zdeněk Podskalský definitivně rezignoval na vlastní vkus a točil čím dál loajálnější komunální satiru. Za vraty Barrandova netrpělivě uslintávali uvědomělí komouši Trapl, Sequens a Kachlík, připraveni točit ty nejpodřadnější ódy na Veřejnou neBezpečnost, budování paneláků a bodré soudruhy v odpovědných funkcích. Ale pánové Macourek a Vorlíček se nedali rozhodit a přišli s něčím úplně jiným. Crazy komedie o koktavém astrologovi, transplantacích mozků a vražedném potenciálu telecího masa dala řadě herců a dalších spolupracovníků ukázat, co skutečně umějí. A přišel film, který ucpal huby malověrným. Film TAK NEUVĚŘITELNĚ skvělý, že nad precizností všech jeho složek by poklesla čelist i Billymu Wilderovi. Nejlepší český film v historii si víc než kterýkoli jiný zaslouží 100 % ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • V titulcích není uvedena Helena Růžičková (Fanny Stubová). Tvůrci na ni prý zapomněli, což se herečky zprvu dotklo. "Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali ,zavři očka, brouku!' a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená," uvedla Růžičková. (carott)
  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)
  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama