Reklama

Reklama

Audrey

  • Velká Británie Audrey
Trailer
Velká Británie / Spojené arabské emiráty, 2020, 100 min (Alternativní 97 min)

Režie:

Helena Coan

Kamera:

Simona Susnea

Hudba:

Alex Somers

Hrají:

Audrey Hepburn (a.z.), Erin Gavin
(další profese)

Obsahy(1)

Úchvatná herečka, nesporná módní ikona a obětavá velvyslankyně dobré vůle, která po celý svůj život toužila jen po jediném – rozdávat lásku... Hollywoodská herečka Audrey Hepburnová (1929–1993) se narodila v Bruselu jako dcera anglického bankéře a holandské baronky. Válečná léta strávila v okupovaném Arnhemu a od roku 1945 žila v Amsterdamu a později v Londýně, kde studovala balet u Marie Rambertové. Začínala na přelomu padesátých let jako modelka a představitelka epizodních filmových rolí. Klíčovou událostí pro ni bylo v roce 1952 obsazení do titulní úlohy broadwayské inscenace muzikálu Gigi, k němuž došlo na popud autorky jeho francouzské předlohy Colette. Celosvětovou popularitu získala rolí princezny Anny ve Wylerově romantické komedii Prázdniny v Římě, jež jí kromě mnoha dalších cen vynesla také sošku Oscara. Zařadila se k nejoblíbenějším hvězdám stříbrného plátna a jako celoživotní múza proslulého módního návrháře Huberta de Givenchyho se stala ztělesněním křehké krásy a elegance. Objevila se v hlavních úlohách řady populárních hollywoodských snímků, např. jako titulní hrdinka romantické komedie Sabrina, Nataša Rostovová ve dvoudílné adaptaci Tolstého románu Vojna a mír, profesionální pánská společnice Holly Golightlyová v romantické komedii Snídaně u Tiffanyho nebo květinářka Líza Doolittleová ve výpravné verzi broadwayského muzikálu My Fair Lady. V roce 1988 začala pracovat jako velvyslankyně dobré vůle pro UNICEF a za svoji dobročinnou práci dostala od Americké akademie těsně před smrtí Humanitární cenu Jeana Hersholta. Zemřela na rakovinu na své usedlosti ve švýcarském městečku Tolochenaz. O jejím životě vypráví např. hraný televizní film Příběh Audrey Hepburnové (1999), v němž ji ztělesnila Jennifer Love Hewittová. Z celé řady dokumentů je nejnovější celovečerní snímek Audrey (2020) britské režisérky Heleny Coanové, který se obšírně věnuje jejímu soukromému životu i humanitární práci, ale především jejím nejznámějším filmovým postavám, jež tu s námi zůstávají a nacházejí si stále nové a nové diváky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

kamigava13 

všechny recenze uživatele

Audrey je mé zlatíčko, láska, spřízněná duše a tento dokument mě naprosto dojal a místy jsem i brečel. Jak trefně poznamenala se slzami v očích její vnučka Emma: "Jak je možné, že někdo, koho miluje celý svět, nedostává lásku od těch nejbližších?" Tím měla na mysli její obě nepovedená manželství. Taky je trochu škoda, že kromě staršího syna Seana se nepodílel na dokumentu i mladší Luca, prřijde mi to takové neúplné, když jen jeden se zapojil na takovéto poctě své mamince. Nikdo o Audrey nemohl říct nic špatného, protože byla dokonalý anděl strážný. Budeš navždy v mém srdci a vzpomínkách Audrey. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Je smutné, že žena, ktorú miloval celý svet, trpela nedostatkom lásky."     Je nad slnko jasné, že dokument o svojej milovanej herečke som si jednoducho nemohol nechať ujsť. Audrey bola proste v histórii kinematografie úplne jedinečným zjavom - herečkou s najčarovnejším úsmevom na svete, u ktorej sa vzácnym spôsobom snúbila žiarivá krása, silná charizma a inteligencia. Dokument vo vyváženom pomere rozpráva o jej súkromnom živote (ktorý ju výrazne formoval), tanečnej, módnej (ktorá ma zaujíma najmenej) a hereckej kariére, či o jej činnosti v charitatívnej oblasti v posledných rokoch života. Z informatívnej stránky je film pomerne obsažný, má však aj svoje neduhy. V prvom rade tá baletka, čo sa tam neustále zjavovala, je len taká nič nehovoriaca vata a rovnako zbytočne (a nevierohodne) pôsobia i tie hrané scénky dokumentačného charakteru (odchod otca). A tiež ma trochu rušilo to chaotické poskakovanie hore-dolu v čase (čo je vec, ktorú v dokumentoch vyčítam takmer pravidelne).     "Bola to bytosť schopná lásky. Veľmi milovala Roberta a samozrejme svoje deti. A ku koncu života mala rada i seba." ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Audrey je pro mě hyper ikona ještě té zlaté éry Hollywoodu, takže nemůžu jinak než za 5, to dá rozum. Chtěla být primabalerínou, ale válka ji neumožnila trénink, takže se dostala rovnou na prkna, co znamenají svět od malých roliček přes Londýn až na Broadway. Tenhle dokument se víc věnuje jejímu soukromému životu a jejím 3 mužům, než jejím filmovým rolím. I když místy je to takové trochu natahované, takže 9/10 ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Pro všechny fanoušky, kteří o ní zatím nic neviděli, je to skvělé. Já už jsem toho o ní něco za tu dobu nakoukala a mnoho nových informací to nepřináší. Také - dobrý dokument poznáte podle toho, že se neorientuje jen na úspěchy. Tady mi chyběl záběr i na ty strašné věci, kterými si prošla. To bych ocenila. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Pekne natocene... az na jeden zadrhel. Byla dcerou kolonizatoru... a konec dokumentu vyzdvihuje jeji uzasne mise v UNICEF. Tato pretvarka mi nesedi. Melo se o tom hovorit. Pochopila bych, že napravuje, co jeji predci nicili. A co dnes vime o UNICEF... ktery dodnes "eliminuje" africke narody... no... kdyby lide jen tusili, kolik UNICEF narval vakcin do tech deti. 😔 Konecne.. Leky proti malarii byly i zmineny. Dnes vse prasklo. Chudak Audry, kdyby vedela, k cemu byla zneuzita. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama