Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

easaque 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámějších filmů na světě a já z něj znal jen krátký záběr, kdy Marillyn Monroe povlává necudně sukně nad klimatizací před kinem. Teď už jsem svůj nedostatek odstranil a s tímto lehkým dílkem jsem byl vcelku spokojen. Moje slabší 4-hvězdičková známka není malá, ale docela zasloužená – zejména v rámci komediálního žánru. Wilder i výtvarně stylově vystihl pocity zrovna osamoceného manžela s bujnou fantazií a navíc, když se mu do rány dostává krásná sousedka. Nijak zvláštní herecký výkon Monroe nepředvádí, ale jde tu přece jen o její vnady. Tentokrát mě ta sexistická forma nevadila a bavil jsem se. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná komédia o manželstve, vernosti a hlavne o predstavivosti. V tej predstavivosti hlavného hrdinu vznikajú dramatické príbehy, ktoré predčia aj skutočnosť, že v posteli má Marilyn. Spústa dobrých fórov, pobavil som sa. –––– Oblečení je náš nepřítel. Bez oblečení by nebylo nemocí a válek. –––– Všechno je senzační: ženatý muž, klimatizace, šampaňský, brambůrky. –––– Blondýnka v kuchyni... Možná je to Marilyn Monroe. ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Toto dílo těží nejvíce z krásné tvářičky a postavy hlavní představitelky. Studio předpokládalo, že mužská část diváků zvlhne opojením a o film jako takový se zajímat nebude. Vzhledem k tomu, že Marilyn Monroe není můj typ a o jejím hereckém umění si myslím své, v hodnocením jsem nebyl podujatý. Dvě hvězdičky jen za poměrně kvalitní scénář. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Excelentni letni komedie, ktera se snazila o utok na maximalni hodnoceni. To se sice ve finale nepovedlo, ale i tak je to v ramci Wildergrafie o uroven lepsi, nez Some Like it Hot. Blondyny moc nemusim, ale Marilyn Monroe je zde absolutne uchvatna, ta tu priblblou blond hraje tak dokonale, ze podle me vubec nehrala a stacilo ji chovat se prirozene. Jinak clovek, ktery prelozil nazev The Seven Year Itch jako Slamneny vdovec musel byt nejak seriozne mentalne naruseny. "Hey, did you ever try dunking a potato chip in champagne? It's real crazy!" 8/10 ()

swed 

všechny recenze uživatele

Další Wilder, další příjemně strávený čas. MM hraje sama sebe a doslova táhne celý film, který by bez její účasti skončil pravděpodobně jako zaprášená adaptace divadelní komedie. Tom Ewell je jako sváděný manžel také dobrý, ale přece jen bych na jeho místě uvítal někoho známějšího (napadá mě Jack Lemmon). Kromě již zmíněného sex-symbolu v roli sousedky pokušitelky stojí za zmínku i několik parodických prostřihů do alternativní reality (asi nejlepší je scéna bez lidí a bez kočího ;). 7/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Marilyn Monroe často zapomínala text a kazila natáčení, takže se některý záběr muel zopakovat až 40krát. To u ní opětovně vyvolávalo myšlenky na sebevraždu. (Kulmon)
  • Ve filmu je ikonická scéna, kdy Marilyn Monroe stojí nad výdechy ventilace a proud vzduchu jí nadzvedává sukni. Málokdo ale ví, že tato scéna se objevila v mnohem starším filmu z doby počátků kinematografie. Je to krátký minutový film z roku 1901 nazvaný What happened on Twenty-third Streetball, New York City. Herečkou se vzdouvající se sukní byla Florence Georgie. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama