Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem zprvu moc nemusel, ale po opakovaných shlédnutích se dostala mezi moje top. Skvělí herci (Korn je sympatický a vůbec není hloupý, je to takový Švejk 16. století, Nárožný rulez jako vždy, Konvalinková je pohledná a ajn, Kemr jako bubeník nemá chybu, smrtka Kaplanová je docela temná stránka filmu, např. scéna v hospodě + mnoho dalších fajn roliček třeba Lohniského, Kostelky ebo krále Filipovského). Soundtrack je chytlavý a svým způsobem i kultovní, kostýmy a výprava taky fajn. Je vidět, že se do toho vrhnul skvělý režisér Zeman. P.S.:Jorga Kotrbová :-****. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No vida, já se vysmívám reklamám na sušenky, brambůrky, různé nápoje atd., kde se rozjuchaní lidé díky těmto pochutinám náramně baví, a vony jsou přitom pravdivé! Třeba málokdo si v životě užil takovou báječnou bžundu jako Korn s obyčejným kulatým pecnem chleba. Jeho maminka, kterej tenhle zázrak upekla, evidentně objevila díru na trhu, neměla posílat synáčka do světa, ale hezky s ním rozjet podnikání. Jináč Kornovi to ve filmu náramně seklo, vypadal jak kdyby ho v registrovaném partnerství porodili Belmondo a Janek Kos ze Čtyř z tanku a psa. Mravní poučení z pohádky je pochybné, moc dobré věci děti neučí, Honza se válí celý život na peci a stejně je chytrý a silný. A bohužel také dost vymočený, žádnej podvůdek mu nebyl dost nízký, a omluva, že napaloval zásadně bohaté, rozhodně neobstojí. Mimochodem, řešení té jeho hádanky bylo nelogické, si pamatuju, že už v dětství mě to štvalo. To, že nikdy neviděl žádného chalupníka, co by si pořídil velbloudy, neznamená, že by je nějaký nemohl chovat, že jo. Noo a fascinující postavou byla smrtka. Její postavě se nepřibližoval ani Froome ve vrcholné formě na Tour de France, a to je co říct. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska si přebarvila vlasy na černo, Konvalinková byla pěkná baba loupežníkům řemeslo nekvete. To nevíte, že princezny se nelíbají, ale má se jim naložit, co se do nich vejde? To by si pak rozmyslely všechny ty svoje nafilmované únosy draky, staleté spánky po píchnutí trnem apod. Chudáci chlapi, jak k tomu přijdou, aby pořád zachraňovali simulantky :-) Kaplanová si aspoň pořádně zatancovala, zapařila a najedla. Snad přibrala aspoň půl deka. A o Kornově polívce se Babicovi zdá každé ráno na WC.... a za princeznu pořádnou kobylu! :-) ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Poslední dílo největšího českého filmového pohádkáře Bořivoje Zemana, o jehož kvalitách svědčí již pouhý fakt, že působí svižným a uvolňujícím dojmem i po mnoha opakovaných shlédnutích. Do své role výborně zapadl Jiří Korn, ale nepostradatelnými jsou také vynikající herci ve vedlejších úlohách. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama