Reklama

Reklama

Eleanor (Shailene Woodley) je mladá policejní vyšetřovatelka, která se potýká s démony své minulosti, když je najata hlavním vyšetřovatelem FBI (Ben Mendelsohn), aby pomohla vytvořit profil a sledovat práci narušeného jedince. Když policie a FBI zahájí celostátní pátrání, jsou na každém kroku mařeny bezprecedentním chováním jedince. Vzhledem ke své narušené psychice je Eleanor možná jedinou osobou, která dokáže pochopit mysl jejich útočníka a přivést ho před spravedlnost. (HanzoBureshi)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (133)

borec999 

všechny recenze uživatele

"Som rád, že si rozumieme. My dvaja si vôbec nerozumieme..." Veľmi sympatický krimi triler, ktorý istými prvkami evokuje kultové Sedem (duo vyšetrovateľov: zelenáč a starý mazák, nepolapiteľný a precízny vrah ktorý sa objaví až v závere filmu a pri jeho preslove si poviete že možno nie sú niektoré jeho názory až tak od veci a prinúti človeka k zamysleniu), no nemyslím si že by sme ho mali s Fincherovou kultovkou porovnávať. Tiež je to síce vcelku upršaná, temná a drsná záležitosť, v ktorej máme dobre vykreslené postavy s nadštandardnými hereckými výkonmi ( fajn Shailene Woodley, ale najmä výborný Ben Mendelsohn), no kdežto Sedem sa viac sústredilo na hľadanie vraha a dôkazov, Catch a Killer si myslím že viac ukazuje proces vyšetrovania sériového vraha v praxi. Že policajný vyšetrovateľ pri jeho hľadaní nemá plnú moc na všetko, musí vyjednávať, robiť veľa kompromisov, často prijímať i rozhodnutia s ktorými nesúhlasí a nie sú z jeho hlavy, keďže veľký vplyv na vyšetrovanie má množstvo jeho nadriadených, politici, médiá, súdy, verejnosť a veľa ďalších ľudí, z ktorých každý má svoje osobné ciele a neváha danú situáciu a prípadný úspech/či neúspech a pochybenie vo vyšetrovaní využiť vo svoj prospech. Veľmi sa mi páčilo ako bol tento aspekt vo filme znázornený a hlavne pre neho mi Catch a Killer nezapadol po mesiaci od videnia medzi ďalšie tuctové krimi trilery. Záver a vyvrcholenie sa tiež vcelku podarilo a osobne som bol veľmi príjemne prekvapený aký fajn krimi triler som dostal od pre mňa úplne neznámeho argentínskeho režiséra Damiána Szifróna. 80% ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

V podstatě brilantně zvládnutá žánrovka, která neskrývá svou osobitost a která se svou místy bezútěšnou atmosférou lehce přibližuje poetice Davida Finchera. Nakonec zůstane někde na půli cesty k dekonstrukci kriminálního thrilleru, přičemž highlightem je silvestrovský opening a největší devízou ústřední herecké duo podpořené netriviálním scénářem v nadstandardním režijním podání. Sice to pořád nestačí na špičku žánru, ale tentokrát už moc nechybělo. [80%] ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Lehoučce nadprůměrná detektivka maskující jinak vynikají drama se sžíravým společenským přesahem a tvrdou kritikou amerického konzumerismu. Zapomeňte na tradiční klišé, tohle je fakt 'Merica pohledem někoho zvenčí, někoho, kdo má na věci určitý názor, a prostřednictvím téhle žánrovky ho docela brutálně servíruje. Upřímně jsem se víc těšil na to první, nakonec však odcházím velice spokojený s tím druhým. Szifrónův scénář je pevná vize bez jakýchkoli kompromisů, je to depresivně lidský, otravně byrokratický, nečekaně explicitní a může vás to nudit, nezajímat, klidně i vytáčet, tomu filmu je váš názor ale zjevně ukradený, protože si jde svou vlastní cestou, což na něm osobně oceňuji snad nejvíc. Woodley i Mendelsohn skvělí (Ralph Ineson asi nejlepší role kariéry...), má to prvotřídní kameru i střih, bohužel to ztrácí na nevýrazných hudebních motivech a imho stále ještě celkem nezkušené režii. Víc Temný rytíř/Heat než Se7en/Mlčení jehňátek. Zároveň ale pořád o chlup slabší než všechny zmíněné. Za ty dvě hoďky to ale stojí každopádně. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Jsem spokojený. Trailer na film se mi dost líbil a vzbudil mou pozornost. Z počátku jsem čekal temnější detektivku, ve které se bude lovit nějaký psychopat, který si libuje v zabíjení, ale tvůrci k filmu přistoupili jiným způsobem. Režisér Damián Szifrón je hodně šikovný režisér a psát taky umí. Szifrón se rozhodl pojmout samotnou detektivu z jiného úhlu a soustředit se na úplně jiné věci. Díky tomu film v mnoha částech působí netradičně a předkládá nepříjemné otázky, a ještě nepříjemnější odpovědi. Hodně silně působí linka ohledně byrokracie a postupovaní v případu, jelikož je zde krásně naznačeno, jak to chodí. Každý si jede svou agendu, a snaží získat, co nejvíce pro sebe, i za cenu špatných rozhodnutí. Szifrón se nebojí kritizovat a doslova i ukazovat, kde je problém. Shailene Woodley je šikovná herečka a tato role jí dost sedla, jelikož má mnoho vrstev a Woodley dostane prostor ukázat své herecké schopnosti. Ben Mendelsohn si to dává na pána a má charisma na rozdávání. Dynamika mezi ním a Woodley je pro film stěžejní a tvoří silné jádro filmu a příběhu. Ralph Ineson nemá tolik prostoru, přesto si několik scén ukradne pro sebe. Sedlo mi pomalejší tempo, ocenil jsem hutnou atmosféru, znepokojili mě vážné momenty, jelikož jsou natočené hodně uvěřitelně. Osobně mi konec přišel lehce uspěchaný. Prakticky jsem si říkal, že jako minisérie by tento příběh fungoval lépe, než film. To Catch a Killer napínavý a dost kvalitní thriller. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Úvod je skvělý. Silvestr. Organizovaná zábava. 29 bytostí konzumu si v centru Baltimoru náhodně vyhlédl ostrostřelec, zatímco řadová policistka Shailene Woodley řeší rutinní stížnost. Záhy se ale ocitá uprostřed výtečně nasnímané sekvence s evakuací civilistů a hledáním prvních stop. Mám rád filmové pohledy z ptačí perspektivy na ulice plné betonových kvádrových mrakodrapů, mezi kterými sledujeme záblesková světla policejních sirén. Mám rád policejní filmy s vyšetřováním temných zločinů. Mám rád zajímavé postavy kriminalistů, což Woodley s Benem Mendelsohnem dokonale splňují. Špičkový střelec, jenž se utrhl ze řetězu, masový vrah, o kterém FBI zatím neví vůbec nic. Otíráme se o kritiku několika zaoceánských společenských trendů (masové střelby, diskutabilní policejní zásahy, sociální rozdíly, liknavost k duševním problémům...) v systému, který se zrodem masových vrahů solidně „pomáhá“. Když pominu, že tu máme 29 obětí, přitom se policisté furt něčemu chichotají nebo tleskají, tak se úvod vážně zatraceně povedl. Následuje klasické vyšetřování s několika silnými scénami (vrah v obchodním centru, přestřelka ve smíšeném zboží), kdy se ale stále víc překlápíme do širších souvislostí, kdy prostě tvůrci ukazují to, co část americké společnosti nerada vidí. A určitě v tom hraje roli fakt, že za kamerou stál argentinský režisér a scenárista Damián Szifrón, který byl v Divokých historkách velmi cynický a velmi trefný. Finále jsem si přál silnější. Nejsou to kdovíjaké čtyři hvězdy, ale za mě poctivě mrazivá kriminálka s přesahem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • V máji 2019 bolo oznámené, že v tom roku sa natáčanie uskutoční v Atlante. Natáčanie prebiehalo namiesto toho v Montreale v Kanade od 27. januára do 10. marca 2021. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama