Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Proudové letadlo Boeing 707 je na své cestě z Atén do Říma a New York City uneseno palestinskými teroristy. Ti požadují, aby je pilot dopravil do Iráku. Zabíjejí cestující jednoho po druhém, dokud nedosáhnou splnění svých požadavků. Mezitím je do akce povolán elitní tým členů výsadkové jednotky vedený majorem McCoyem a plukovníkem Alexanderem, aby zlikvidoval všechny teroristy v letadle včetně těch, kdo jsou do únosu zapojeni. Čeká je nelehký úkol pokusit se znovu získat kontrolu nad letadlem dříve, než teroristé zabijí všechna rukojmí… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (141)

JFL 

všechny recenze uživatele

14. června 1985 došlo k únosu letu TWA 847 členy hnutí Hizbaláh a Islámský džihád. Šéf Cannon Films Menahem Golan tváří v tvář aktuálním zprávám okamžitě inicioval projekt, který bude o probíhající události pojednávat. Přípravy na natáčení v Izraeli započaly ještě před navrácením posledních rukojmích domů, k němuž došlo 30. června. Výsledný film na jednu stranu zohledňuje jednotlivé peripetie únosu jako segregaci pasažérů s židovsky znějícími jmény, hrdinství německé letušky, propuštění žen a dětí, rozmístění části rukojmích po Bejrútu i ikonické momenty, jež obletěly světová média jako zastřelení jednoho z pasažérů a rozhovor pilota z kokpitu s novináři, během něhož mu terorista drží pistoli u hlavy. V polovině se ale vyprávění zlomí do žánrové fantazie, která namísto vyjednávání, jež ve skutečnosti vedla k úspěšnému osvobození rukojmích, situaci řeší bombastickým zásahem speciálních jednotek v souladu s tím, jak část veřejnosti tehdy čekala, že bude situace eskalovat. Výsledek tak představuje blouznivý mix křiklavě apelativního dramatu a nabubřelého akčňáku, který sálá nesmlouvavostí, patriotismem a sionismem. Vyprávění nejprve v divácích, prostřednictvím aluzí na holocaust či prvoplánového vyobrazení teroristů jako hysterických bestií, vypěstuje hněv, který následně nechá vyventilovat ve finále, které oplývá až zvrhle požitkářskými záběry likvidace několika teroristických buněk v Bejrútu. Roli bílého rytíře na kulomety a raketami osazeném mechanickém oři přijal nikdo menší než Chuck Norris, který svého času představoval jednu z nejvýdělečnějších hvězd Cannon Films. Právě snímky z produkce Menahema Golana jako Invaze do U. S. A. (Invaze U. S. A., 1985) či série Nezvěstní v boji (Missing in Action, 1984 - 1988) jej z původně řadového představitele bojových filmů pasovaly na vousaté beranidlo konzervativních hodnot Ameriky. [psáno pro LFŠ 2015] ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

V 80., respektive 90. letech mohl někdo tento film vnímat jako bombu a dodnes ho tak považovat za kultovní. Ale když ho člověk poprvé vidí až v roce 2019 (můj případ), tak z něj tak odvařený není. Dneska totiž člověk u filmu s Chuckem Norrisem čeká stupidní cheesy zábavu, tedy zábavně špatný film. Jenže tady tomu tak není. Film se bere moc vážně, na což v žádném případě nemá právo. Právo nemá ani na dvouhodinovou stopáž. Je to ukrutně dlouhé a místy sakra nudné - po úvodní scéně s Chuckem totiž až do přestřelky na letišti chybí jakákoliv akce a sám Chuck v té první polovině filmu moc nevystupuje. Musím však uznat, že první půlka snímku, kde největší prostor dostávají teroristé a rukojmí v letadle, je asi tou nejzajímavější části celé Delta Force. Po dosednutí letadla na zem tu máme sice jednu akční scénu za druhou, ale ty jsou trapné (např. automobilová honička) nebo sakra dlouhé a postrádající koule (noční osvobozování rukojmích). Střílí se tu, věci vybuchují ve velkém, mrtví padají k zemi po desítkách, ale pro mě to bylo jednoduše sterilní, ta akce mě nedokázala pohltit. Tři hvězdičky dávám za solidní herecké obsazení vedlejších rolí, Silvestriho hudbu a těch několik působivých scén z letadla. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Podle mě snad první film, kdy někdo bojuje proti islámskému terorismu a s tímto nadčasovým tématem. Toto béčko je rozděleno na dvě poloviny, kdy v té první je to spíše drama, odehrávající se na palubě letadla a překvapivě je to ta lepší část. Od půlky. co naběhne Delta Force je to bohužel horší a akční stránka úplně nefunguje. Film nepůsobí hloupě, ale naopak realisticky, než dojde na akci a prostor pro Chucka. Ježdění motorkou jako z Bondovky a akční ceny spíš film potápějí.......5/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Překvapivě "né až tak moc" akční film s poměrně působivou první polovinou příprav na akci. Samotná akce je pak velmi klasická pro polovinu 80-ých let (tím myslím filmařskou rutinu) a dnes už notně zastaralá. Ale jestli máte rádi filmy, kde Chuck Norris s charismatem ocelové trubky na bondovské motorce (rakety všude možně) likviduje teroristy a kde akce na záchranu rukojmích začíná raketovým útokem na budovu, kde jsou vězněni, tak jste našli svůj svatý grál :) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce,tenhle film je kultovní záležitost.Je to sice plný nesmyslů a ikdyž je to založený na skutečných událostech tak je to místy až moc přitažený za vlasy,hlavně pokud jde o Chucka.V roce 1985 opravdu unesli teroristé americké letadlo a opravdu je osvobozovali členové Delty,ale nebyli sami.Dobrou polovinu práce na sebe vzali Navy Seals.Ale to je jedno.Každopádně hudba Alana Silvestriho se zaryje hodně pod kůži. Osobně se mi moc líbila vozítka Delťáků,ale komu asi ne,když nám bylo těch náct. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Scenár bol napísaný na základe skutočných udalostí, ktoré sa stali 14. júna 1985. (m.a.t.o.)
  • Filmaři původně chtěli Delta Force natočit ve spolupráci se skutečným zakladatelem jednotky Delta Force, plukovníkem Charlesem Beckwithem. Plánem tehdy bylo natočit fiktivní verzi záchrany rukojmí z Íránu během krize v roce 1979, ale tak, aby se operace na konci namísto neslavného selhání podařila. Beckwith se následně projektu zřekl s tím, že pošlapává památku padlých. (ČSFD)
  • Jde o jeden z prvních filmů, v nichž se objevil Liam Neeson. Zahrál si však maličkou roli na úrovni komparzu, takže v závěrečných titulcích napsaný není. (ČSFD)

Reklama

Reklama