Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 3

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (129)

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele

5/10. - Zasazení suprový s dobrou choreografií, ale scénář dostal neschopnej člověk, který film neuměl dobře prodat a celkově to byla nuda až na půdu, výjma tedy suprového úvodu do dějě a zžití s postavami, zbytek filmu škoda mluvit. Film jedno velké zklamání, který nesplnil mé očekávání. Nejhorší na tom všem je, že sám film vám není schopen říct o jaké postavě film je. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Emočně dosti působivé vyprávění inspirované jedním z již poměrně zapomenutých střípků afrických dějin, které nás zavádí přímo do středu jedinečné komunity bojovnic a jejich světa plného vnitřní bolesti, ale zároveň i naděje a vzájemného respektu, a které zdobí především vynikající zpracování obdařené velkou dávkou citu pro umocnění dopadu jednotlivých pasáží a skvělým hereckým představením. Jistě, lze poznamenat, že samy dahomejské amazonky se většinu doby existence na otroctví přímo podílely a k obratu začalo v tomto ohledu docházet vlastně asi až právě v období, v němž se příběh odehrává, nicméně film se této stinné stránce úplně nevyhýbá, i když by mohl onu změnu akcentovat podstatně více, stejně jako bylo možné v dovětku zmínit třeba následnou roli válečnic v bitvách proti kolonistům a osud jejich kultury po ztrátě nezávislosti. 80 % ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Když při prvním víkendu je v kině na nový film jen 5 lidí v sále, tak to nevěstí nic dobrého. Na Woman King jsem se celkem těšil, ale z kina jsem odcházel znuděný a zklamaný. Na rottenech jsou z filmu kritici unešení, normální diváci už tak moc ne. Jedni si stěžují na woke propagandu, druzí na nepřesnou a převrácenou historii- tohle mě osobně nezajímá a šel jsem si užít film, který však bohužel nedokáže moc strhnout. Rozhodně potěší netradiční prostředí Africké kultury, kde se podíváme do 19. století, kde ženy bránily Dahomejské království v Africe. Zlá doba, kde ženy měly jen dvě možnosti. Provdat se, pracovat a být něčí služkou, nebo zůstat pannou a bojovat za svou zem. Oscarová Viola Davis je skvělá a překvapí i mladá Thuso Mbedu a John Boyega v roli krále taktéž fajn. Vizuálně film působí průměrně, rozpočet byl nejspíš štědrý a děj není natolik strhující, aby se divák do něj mohl ponořit. Je tu pár zajímavých informací i dialogů, ale při té stopáži jsem ke konci byl z toho už celkem otráven. Akce je tu hodně málo, vlastně jen na začátku a na konci. Finále je rozhodně světlým momentem, hromadná bitva se povedla, byŤ pg-13 rating ji to lehce kazil, být to pořádné eRko a lítaly by tam hlavy i končetiny, tak bych možná začal být spokojen. Ještě bych vypichl scénu s tréningem mladých rekrutů, kde se pro napětí nešlo daleko a došlo i na jeden docela slušný a nečekaný zvrat, ale i tak jsem se většinu stopáže nudil a ty 2 hodiny mi přišly jak 3. Kino nedoporučuji, jen pro velké obdivovatele historie. 5/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejprve oslavné ohlasy ze zámoří, pak poměrně studená sprcha. Ostatně i hodnocení tady je nakonec „překvapivé“. Tvůrci rozhodně pracují se zajímavým prostředím, a to jest jedním královstvím v 19. století v západní Africe. A zároveň pracují s hrdinkami, ženskými válečnicemi, i když tady bych už přídavné jméno zajímavé úplně nepoužil. Nerad bych, aby to vyznělo šovinisticky, ale prostě řezat se mají chlapi. Nicméně zmiňované království bojuje o svou existenci, zálusk si na něj dělají okolní říše i obchodníci s otroky, zabrat tak musí hlavně jednotka válečnic. Akce je natočená solidně, ale rozhodně ne tak, abych si některé scény hned chtěl zopakovat. Viola Davis je coby zadumaná drsňačka s traumatem fajn, ale nějaké oscarové řeči bych krotil. Upoutá především neokoukané prostředí, ale jinak (pro příště) méně sesterství, banálních frází a taky minut, naopak to chtělo víc syrovosti, špinavosti a rozhodně i emocí. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Už sme mali vo filme veľa krát aj brutálnejším spôsobom zprznenú históriu a nebránilo mi to užit si ho, takže s prevracaním faktov nemám najmenší problém. Akcia je uchádzajúca. Nijak extra nápaditá, ale aspoň to nie je neprehľadný bordel. No zvyšok je proste scenáristický podvýživená a predvídateľná tuctovka. Nejaká feministická angažovanosť a propaganda je absolutne irelevantná, na to je ten film príliš naivný a jednoduchý, aby som tam riešil takéto vrstvy. A rovnako tak nejde brať vážne ako neohrozené divoké africké amazonky ani tie prehrávajúce ženské. Snažil som sa, ale vyvolávalo to skôr pobavený úsmev, než rešpekt pri tej tanečnej spartakiáde, čo tam nacvičujú dokonale vyčesané, upravené , nastajlované a jačiace v naškrobených, vypratých a nažehlených rovnošatách. Ten film si zúfalo žiadal ušpiniť, nech nevyzerá tak televízne lacno. A vyšší rating by tiež nič nepokazil, lebo takto bezkrvé čistky boli naposledy k videniu asi vo Winnetouovi pred 60 rokmi... ledva ** a ten hype fakt nejak nechápem. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Dahomejské amazonky bojovaly i v druhé francouzsko-dahomejské válce v letech 1892–1894, která skončila podmaněním Dahomeje Francouzi. Na této válce je zajímavý především obří nepoměr ztrát na životech. Zatímco Dahomejců zemřelo v boji 2000-4000, Francouzů zemřelo v boji jen 85 (a dalších 205 podlehlo místním nemocem). A to navzdory tomu, že Dahomejci měli k dispozici relativně moderní palné zbraně a dokonce i několik kulometů či kanónů. (vojtaruzek)
  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Žena jménem Nawi, identickým jako má jedna z hlavních hrdinek ztvárněná Thuso Mbedu, zemřela v roce 1979 a byla zřejmě poslední známou Agojie, která bojovala s Francouzi ještě v roce 1892. (Jirka_Šč)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama