Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (287)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vládce temnot zůstal trochu přehlédnut v repertoáru Johna Carpentera, což je velká škoda. Je na něm krásně vidět pozvolný evoluční vývoj tohoto tvůrce, kdy se známá dějová linka z Věci (skupina lidí někde něco zkoumá, načež se situace začne pro ně vyvíjet nedobře) kloubí s jakýmsi duchovnem, čímž zápletka dostává hlubší rozměr, který potom Carpenter plně napálil ve Spárech šílenství. Celkově se Vládce temnot rodí velmi pomalu, ale o to víc působivě a nečitelně, takže v závěru je gradace doslova napumpovaná napětím (víceméně z neznámého). Celá stopáž snímku je podložená oldschoolovou hororovou hudbou, které je na můj vkus, hlavně ze začátku, až příliš, což mi i místy vadilo, ale k vypjatým scénám padne jako ulitá. Tohle je určitě pro horor fans povinnost. 85% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak po letech musím jednu hvězdu přihodit. Tenhle horror je lepší, než jsem si pamatoval. Napětí drží po celou dobu Carpenterova úžasná hudba (byť je podobná Halloweenu, Věci i Mlze), obraz snímá kamera s výtvarným citem pro kompozici. Masky a efekty jsou na velmi dobré úrovni, i když špičkových efektů z Věci nedosahují. Očekával jsem nějaké to chapadélko, kusadla a mlhu, ale někdy méně znamená více. Nakonec příchod pana Temného je v náznaku a ponechán na fantazii diváka. Rozhodně lepší než rohatý bubák, že... ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Carpenter zde svým nezaměnitelným rukopisem opisuje docela solidní oblouky, a tak je Vládce temnot další skvělou porcí toho, co horor může nabídnout. Dusivá atmosféra vytvářená jednoduchými maskami, umnou prací s neznámým zlem sestupujícím na zemi a v maximální možné míře také geniální hororovou hudbou, je zde cítit po celou dobu. K tomu navíc více než solidní scénář zajímavě pracující s „klišé“ satanova kultu přihrává do jeho noty, čímž se hodnocení šplhá téměř na nejvyšší metu. Jenže na druhé straně je to přece jenom trochu standardní Carpenter, bez řádnější inovace ve formálních postupech a pocit občasného sebevykrádání znalejšího diváka uhodí do oka a některé věci se dají odhadnout dopředu (jako například pořadník kill listu). Přesto to nejdůležitější (divákovy emoce) zůstává, takže čtyři hvězdičky s klidným svědomím. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Carpenter dokáže prekvapiť. v 80tych rokoch si ma získal filmamy ako The Fog, Christine, alebo They Live a na The Thing a In The Mounth Of Madness nadám ani v najmenšom dopustiť. Prince Of Darkness však bol natočený viditeľne bez nejakého scenára a preto mu na to asi ani nikto nedal peniaze. Ak to tak naozaj bolo, tak priznávam, že to je za tých 5 alebo 4 *. Mňa však už dávno nebaví sledovať niečo a pritom nevedieť o čo ide, aby som sa po hodine dozvedel že to tak má byť (niečo sa deje, ale nevieme čo). A tak to pokračuje až do konca. A keď sa objavili záverečné titulky, od sklamania som zahrešil. Iba Carpenter vďaka svojej šikovnosti tu z ničoho vybudoval niečo - atmosféru tajomna, ktorú dokáže udržať až do konca filmu. No sledovať asi 30 ročných (?) vystrašených vedcov a teológov ("vy ste najlepší vo svojom obore") ako sa ohurujú svojimi teóriami, lacné smiešne triky a Alice Cooper, tak to boli veci, pri ktorých som sa škodoradostne uškŕňal. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

John Carpenter je majster v navodeni temnej atmosfery, ktora je spolu z jeho hudbou nezamenitelna. Temna predtucha, zlovestna zahada, ktora sa pomaly dostava napovrch, podobnym sposobom, ako vo fantastickom Thing. Snimok ktory po celu svoju stopaz nepolavi vo svojej temnote a pochmurnosti a skvelo vyvrcholi v zavere, ktory vo vas zanecha neprijemny mrazivy pocit. Skoda malicko viaznuceho deja v strednej casti filmu, ktory je rozvijany casto len pomocou doslovnych dialogov. Inak vsak bezchybny horor, s naozaj hustou atmosferou. (8.8/10) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)

Reklama

Reklama