Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je druhá světová válka a devatenáctiletá Irena ztrácí kontakt se svou rodinou. Je nuceně odvedena na práci do německé továrny na munici. Dívkou je okouzlen major SS Rugmer a nabídne jí práci hospodyně na své usedlosti. Když Irena začne v jeho domě skrývat Židy, je postavena před ultimátum. (Kino na hranici)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3)

Polux 

všechny recenze uživatele

7/10 | Natočit to Spielberg nebo Polanski, v hlavní roli by hrála nějaká velká hollywoodská hvězda, z filmu by byla událost roku a další soška za film a režii by dotyčného pravděpodobně neminula. Bohužel ani jeden z mistrů to nenatočil, hlavní roli dostala nepříliš známá herečka a film po festivalovém kolečku a omezené distribuci v kinech urychleně poputoval na stream. A přesto jde o výborný divácký zážitek. | Výsledný dojem trochu kazí jen omezený rozpočet a tudíž formální zpracování na úrovni televizní produkce (s počty exteriérů i statistů se nepřekvapivě dost šetřilo a stejně tak kamera, hudba nebo střih ničím zvláštním nevystupují z řady), nicméně obsah stojí za to. Což je dáno jednak napínavým a emocionálně hutným příběhem, který je o to silnější, že i v tomto případě nepochází z pera hollywoodských nádeníků, ale je založen na skutečných historických událostech a jednak vydařeným castingem v čele s Nélisse, která v hlavní roli podává přímo vynikající výkon a Scottem, který se herecky taktéž překonává (kdo by to byl řekl od přehrávajícího floutka z druhé M:I:-)), přičemž i zbytek castingu odvádí i v rámci nejmenších roliček poctivou práci. Po nedávném One Life další filmový pomník nenápadnému hrdinství, který je o to důležitější, protože cesta k němu není tak všeobecně v povědomí. | PeZet ()

lubosco 

všechny recenze uživatele

Hodnotil by som to ako vcelku vydarený TV film. Trpí to nízkym rozpočtom, minimum efektov, len pár lokácií, ale snaha bola. Je tam zopár silných momentov, ale je to málo. Ten príbeh je každopádne zaujímavý, o záchrane židov počas WW2 sa už toho už ale natočilo na mraky. Čo ma ale dosť iritovalo je, že všetci hovorili po anglicky, len sem tam zaznelo poľské slovo. Ak to malo mať vyšší level, takto to proste nemôžu urobiť. Vcítiť do postáv sa mi moc nepodarilo, takže to len tak prešlo okolo. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takýto príbeh nemá na Schindlera, aj keď sa mu trocha podobá, ale zaslúžil si väčší rozpočet. Jedna z mozaiky tých, ktorí aj v dobe absolútneho temna a útlaku dokázali poslúchnuť svoje svedomie a konať dobro z ohrozením seba samého. Pekne zahrané Sophiou Nélisse, hoci ju to nevystrelí medzi top hviezdy a možno aj chvalabohu, tam sú iní gurmáni. Jeden z ďalších filmov, ktorý sa nezbesnel a neukázal históriu len ako čiernobiely formát, ale skúsil to zobraziť pravdivo, že nacistické besnenie tu bolo, ale našli sa aj takí náckovia, ktorí si síce robili "robotu", ale kdesi v hĺbke bolo aj niečo dobré a istý čas a za rôznych okolností dokázali aj máličko vzdorovať systému, ktorému slúžili. Hoci niekedy aj za prospech, tak to býva. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama