Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že vidět tento film na velkém plátně a možná speciálně v datu vydání, by byla docela pecka. Ale ono se to neděje. Je to jinak a složitější. Staromódní, jak se asi i na Poe sluší. A není to špatně, naopak film asi nejlépe reflektuje předlohu, ale i jako milovník autora, tak vidím, že v dnešní době už je to jinde. Staromódní, slušné, ale dnes už neoslnitelné. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tahle Cormanova série adaptací se pro mě stále více stává esencí filmového hororu šedesátých let a navíc mi jednou provždy do hlavy vpálila vizuál, ve kterém si mi při čtení promítají všechny Poeovy povídky. Hlavními klady jsou tu výtvarně dokonalá podívaná, která je základem pro působivě ponurou atmosféru a charismatického Vincenta v další z jeho excelentních rolí. Společně jsou hlavními strunami rozehrávajícími komorní, neuspěchané drama, zvolna budující intenzivní pocit zmaru, který nelze zastavit. Prostě malý a nenápadný žánrový klenot. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Série filmů inspirovaných dílem E.A.Poa ( a také H.P.Lovecrafta) patří mezi Cormanovy nejlepší filmy. A Zánik domu Usherů stojí na špičce po všech stránkách. Atmosféra černých ( gotických) románů prolíná celým filmem. Člověku se ani nechce věřit, že Corman se narodil v USA a ne v Británii, zemi mýtů a pověr, kde každý druhý dům hrdě vlastní ducha či strašidlo. Mlha, močál, starý dům, vše prostupující hniloba a postupná zkáza. Pochmurnosti přidávají temné barvy v kontrastu s rudou. Interiér domu připomíná starý hrad s pustými chodbami, tajnými dveřmi, pavučinami, sklepeními. Obří třešní na dortu je brilantní herectví Vincenta Price, který se pro horror zřejmě narodil. A budu se opakovat, ale musím připomenout, že poslední roli mu nabídl T.Burton ve svém Střihorukém Edwardovi jako poctu horrorovému mistrovi. Celý film je plný fantazie, přeludů, snů, šílených obrazů ( i na zdech domu) a stejně jako literární předloha nekončí dobře. Tedy pro prokletý rod Usherů....hladina močálu se navždy uzavře.... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Z nudy jsem se podíval na tento film na MGM a přesto, že bylo po půlnoci, ani jednou jsem při sledování nepocítil strach, napětí a hrůzu. Dům opravdu vypadal ponurý, ale to bylo asi tak všechno. Možná v roce 1960 to byl trhák, dnes to bohužel působí jako divadlo. Velké plus dávám však za barvy. Bohužel i horrory v 60-tých letech se dali točit napínavě - jako např. Night Of The Living Dead 1968 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po několika prachlaciných béčkách dostal Roger Corman nápad zfilmovat Poeovu povídku Zánik domu Usherů, kterou četl ještě za studentských let. S malým rozpočtem, v interiérových kulisách a křiklavých barvách natočil působivý film s dokonalou atmosférou (v dnešní době umocněnou staromilským kouzlem). Vincent Price v hlavní roli šíleného Roderica Ushera je naprosto strhující. Klenot filmové hrůzy, který dnes již tolik neděsí, ovšem díky nádherné vizuální stránce, přesvědčivým výkonům a strašidelné atmosféře má pořád co říct. 80%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)
  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)
  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama