Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tento "brokovnicový" film Davida Cronenberga se stejně jako jeho další filmy dost výrazně liší od tehdejších obvyklých snímků. Příběh o telepatických schopnostech je hodně zajímavé a málo používané téma a Cronenberg s tímto naložil velmi dobře, avšak film trochu nudí celou první hodinu a pořádně se to rozjede až tu finální půlhodinu. Je to takový nízkorozpočtový inteligentní horor, který je velmi dobře zvládnutý a zajímavý, ale nedosahuje kvalit Mouchy nebo Mrtvé zony. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, skvělé efekty, perfektní herci a hlavně, opět velký prognostik Cronenberg, který zde předpovídá a představuje řadu fenoménů, o kterých se běžně nemluví nebo které v době vzniku filmu byly teprve v plenkách. Tím myslím například internet - scéna napojování se přes telefon v telefonní budce na software počítačů ve fabrice na léky apod. Bohužel film dosti pokulhává ve scénáři, což mi trochu vadilo, konec a samotný smysl a význam děje byl příliš rychle useknut. Cronenberg si v mých hodnoceních vždy tradičně sáhne bez problémů na 4 * a nebude tomu jinak ani tentokrát. "Scaneři" jsou velmi dobrý film, ale ne natolik vyjímečný, aby si vysloužil plný počet. Chybělo mi v něm něco, co mne bude šokovat, co mne opravdu překvapí, nějaká vyloženě výrazná myšlenka nebo nápad, ale opět se nekonalo. Přitom se tak celý film tváří, svojí tajemností a atmosférou, že za tím vším je něco velkého, že to diváka posadí na zadek. K ničemu takovému však nedošlo... ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Highlander medzi hororovymi filmami. "Nadludia" s obrovskymi moznostami, zuzujuci sa kruh, finalna konfrontacia dvoh najsilnejsich...zaujimava podobnost. Cronerberg patri medzi tych tvorcov, ktory vzdy vedeli prist s niecim originalnym a spolu so svojim nezamenitelnym stylom vytvoril mnoho klasik, medzi ktore samozrejme patri aj Scanners. Ci uz je to slusny pribeh, sceny "scanovania" pri ktorych beha po chrbte mraz, ci uzasny finalny stret dvoch najsilnejsich scannerov...jednoducho film, ktory ma co ponuknut po kazdej stranke a kazdy fanusik hororov si ho nalezite vychutna. (8.5/10) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Až dosud jsem netušil, že první verzí X-Menů natočil už v jednaosmdesátém Cronenberg! A nutno zdůraznit, že jeho destruktivní scannerský guru Revok je nejen mnohem lepší figura, než pravdoláskařský, vyměklý a sentimentální plešatec Professor X, ale ve své zápornosti si vytře zadek i se "záporákem" Magnetem. No copak snad Magneto někdy někomu vybouchl hlavu? (Mch. nezapomenutelná scéna, hned jsem si ji hodil do deníčku!). Dále mě nechtěně pobavily třeba scény s osmdesátkovými počítači, na takových krabicích jsem se kdysi na střední učil programovat, ty jo... Výborný je i finálový souboj dvou scannerů, docela hlína, zase jsem se musel chechtat, jak se ti chlápci srandovně ksichtili. Zajímavá je i filmová hudba, trochu jako Glass, trochu jako něco k nějakému Kubrickovi... Prostě zábavný a zajímavý film s dobrým námětem, jen s malinko slabším scénářem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je režisér, který mě zaujal už hodně dávno. Jeho naopak zajímá lidská psychika, mutace, nemoci, úchylky, sexuální excesy a to vše v co nejtemnější rovině. Scanneři-pátrači jsou telepaty, kteří dokážou pronikat do lidské mysli. Nic nového ve filmu ani v literatuře. Tihle však dokážou silou vůle zabíjet, čehož režisér mistrně využil k předvedení působivých efektů. Explodující hlava je jen jedním z nich, zato ve své době skutečně šokovala. Souboj dvou protikladných telepatů má za následek napínání kůže, praskání žil i škvíření masa. Možná se to nezdá, ale krvavé efekty jsou pro Cronenberga jen prostředkem, jak vyjádřit složitost lidského nitra a možnosti zmutovaného jedince. Scanners jsou v první řadě psychologickým dramatem o důsledcích pokusů a touze po moci. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Vo februári 2007 bol Darren Lynn Bousman ohlásený ako režisér remaku filmu, ktorý mal vydať The Weinstein Company a Dimension Films. Film sa však nerealizoval a Bousman v roku 2013 uviedol, že film by nikdy nenatočil bez Cronenbergovho súhlasu, lenže ten nikdy nedostal. (Arsenal83)
  • Podle režiséra to bylo jedno z nejobtížnějších natáčení, co zažil. Byly problémy s financováním, herci Patrick McGoohan a Jennifer O'Nealová se navzájem nesnášeli, scénář nebyl před začátkem natáčení dokončen a točilo se v nevytápěných prostorech během velmi studené zimy. (BoredSeal)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama