Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1980

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obávaný Rozparovač není na severu jediný predátor v revíru... Píše se rok 1980 a v Yorkshiru řádí sériový vrah přezdívaný Yorkshirský Rozparovač. Za poslední čtyři roky zemřelo dvanáct žen a právě byla objevena patrně třináctá oběť šíleného zabijáka. Vedení policie dochází s neschopností Západoyorkshirské policie dopadnout pachatele trpělivost a rozhodne se vyslat na místo někoho zvenčí. Nevděčným úkolem je pověřen Peter Hunter, zástupce náčelníka policejního sboru v Manchesteru, který v Yorkshiru povede tajné vyšetřování Ministerstva vnitra, zaměřené na Rozparovače a také na korupci uvnitř tamní policie. Hunterovi je od začátku jasné, že se bude pohybovat ve velmi kalných vodách a bude se muset spolehnout především sám na sebe... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1980 představuje druhou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Pokračování ságy z britského severu, kde slunce nezasvítí a naděje neožije. Staré známé prostředí se musí vypořádat s novým detektivem a masovým vrahem najednou. Scénář je o ždibec lepší než první díl a Marsh se nebojí vyprávět vyšším tempem. Vizuál drží nastavenou laťku, takže ruční kamera a hrátky s ostřením jsou na pořadu dne. Doba příliš nepokročila a ten místní popelník ani zdaleka nikdo nevysypal, naopak si do něj pár místních ještě odplivlo. Jmen známých mnoho v titulcích nenajdeme, ale staří známí nezklamou a Paddy má nejen herecké schopnosti, ale i povědomý obličej. Ještě stále poznáte, že se točilo pro televizi - spíš dle vyprávění a scénáře, nežli realizace, ale věřte chybí tomu do kinoprodukce málo. V Yorkshireu řádí místní Rozparovač a přijíždí ho chytit inspektor z Manchesteru, postupně zjišťujě, že je toho v tomto kraji víc, co je třeba postavit před slepé váhy spravedlnosti... 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se dodívala na druhou část trilogie a konstatuji, že je určitě o třídu lepší než první část. Možná je to i jiným režisérem, nevím. Jak po vizuální stránce, tak i lepší propracovaností a v neposlední řadě pro mě osobně daleko líp stravitelnější. Svatý hajzl Peter Hunter v podání Paddyho Considineho je nejen sympaťák, ale i výborný herec. A opět hlavní námět totožný s minulým, takže už jsem byla svým způsobem v obraze a jsem moc zvědavá na 1983. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

O máličko horšie, ako prvý diel. Ale rovnako zaujímavé, možno temnejšie, s oveľa rýchlejším tempom a konečne sa oveľa viac rieši hlavný prípad. A rieši sa fakt zaujímavo, s novými hercami a postavami (po tejto stránke je tento diel lepší) a zmena režiséra je na tom dosť poznať a rozhodne bola k lepšiemu. Atmosféra absolútne strhujúca, finále parádne a kurevsky šokujúce, konečne poriadny a poctivý britský krimi nárez. Iste, vo výsledku je to stále pomerne komorné, ale zároveň je to aj oveľa živšie, než rok 1974 a deje sa tam toho fakt dosť. Paddy Considine je vynikajúci, Warrena Clarka bolo veľmi málo. Na záver trilógie som sa nesmierne tešil. Výpoveď doby, systému a pokračujúce vražedné série v mojich očiach za jasných 80%, ale je potrebné hľadieť na trilógiu ako na celok. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvojka lepšia než jednotka, ale stále to nemá ten parádny detektívny šmrnc. A to sa bavíme o sériových multivraždách. Také pomalšie to je stále, vždy s lepším koncom. Napriek násilnej téme je to skôr dráma než thriller. Ale tak stále s poučením, že prostitútka je fajn brigádka, pokiaľ neostaneš zmrzačená. A v Yorkshire je to zvyčajne ten lepší prípad. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Noční můra o třech dějstvích pokračuje po 6 letech. Špičkový policista Hunter přijíždí do Yorkshiru na pomoc s hrůzným případem "rozparovače" - a stejně jako novinář Eddie v předchozím filmu zabrousí, kam neměl. Peter je ovšem jiné kafe, osoba "shora", v jeho případě policejní komandos s psychoušem Cravenem v čele nemohou použít obvyklé zmučení k nepříčetnosti. Najdou tedy jiné řešení... Napětí graduje až k nevolnosti a smutná tvář Paddyho Considina odráží jak vztek na moloch, se kterým se střetl, tak únavu z neutěšeného osobního života. V rámci trilogje film působí trochu "navíc" - odbočuje z linie vyprávění, i dějové je "nejuzavřenější". Doplňuje však nezbytné prvky mozaiky: bližší charakteristiky Jezevce, Cravena a Sovy, zákulisí masakru v klubu Karáčí a ještě hlubší vhled do temnoty srdce Yorkshiru... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama