Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (105)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jaký je rozdíl mezi ženou a tornádem? Žádný! Když přichazí jsou vlahé, svěží, dusné.... Když odchází berou auta, domy, majetek... Hrdina tohoto filmu by se vtipu asi jen hořce usmál, pokud vůbec. Je totiž dalším z mnoha, komu životem prošlo jedno takové tornádo zakončené rozvodem. Žena jej obrala o vše a v sázce je tak další ročník dcery na univerzitě na jehož financování prostě nemá. K tomu krach firmy na kola díky čínskému plagiátorství, propouštění lidí... zkrátka hodně blbá životní etapa, jejíž důsledky mají podobu deprese, nočních tlaků na hrudi a šílených snů. Únikem z toho všeho se zdá nabídka nového zaměstnavatele jet prodat 3D holografickou projekci do SA. Hrdina se totiž kdysi setkal s jedním z princů a šéf věří, že toto dávné setkání může být klíčem k zakázce a chechtákům ropné říše. Jenže to co platí v byznysu v USA či v Evropě neplatí u Saúdů. Čas tam běží jinak a Hanks zjišťuje, že z kšeftu na pár dní se může stát půlroční pobyt v SA. ------- Já poslední dobou nějak moc nemusím multi kulti a islám, tak nějak to vidím stále blíže naší zemi, proto ten střet kultur byl zajímavý a rád se na něj podívám ve filmu třeba jako zde v SA ale už tou exotikou nejsem nijak nadšen. A o to více jej nechci vidět v Londýně, Berlíně, Paříži... Praze. Z exotiky se zkrátka stává strach. U SA je bizarní to, že ač země tone v bohatství a zlatě, řídí se středověkým učením a zásadami dnes toliko neslučitelnými se západním civilizovaným světem. Film byl zprvu celkem vtipný, časem to přešlo do mírného drama díky hrdinovu zdraví a depresi. Taxikář bohužel co do vizáže smrděl Amerikou a měli raději vybrat nějakého Araba. Závěrečná romance byla fajn, opravdu originální byla líbačka na reefu! Bohužel MUDr. Fátima se mi nelíbila, takže závěrečné laškování nehodnotím nijak ohromeně. Uvědomil jsem si při koukání jednu šílenou věc. Člověk je z islámu a jeho praktik, fanatismu a násilí už tak zblblý, že divák celý film čeká, že hrdinu potká nějaký průsšvih. Minimálně vězení za něco co se u nás v pohodě může a tam pod přísným trestem nesmí. A že to chudák ani nebude tušit dokud na něj neskočí nějaký terorista, náboženská policie či kdokoliv jiný... Film k těmto doměnkám dá dokonce několikrát důvod, ono ale nic. Je otázkou, zda je to pro tento snímek dobře či špatně. Film tak neurazí, nenudí, Hanks hraje jako vždy na jedničku, prostředí je luxusní, exotické - pouštní.... Super byla párty u Holanďanů na ambasádě!!! :-) Opravdu Sodoma Gomora! :-))). Dávám za 3 láhve oliváče. * * * ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tom Tykwer byl vždycky svůj a ukazuje to i v tomto filmu, který je běžnému divákovi přístupnější než jeho evropská produkce, ale zároveň se jedná o jeden z jeho slabších filmů, který nijak nezachraňuje ani přítomnost hvězdného Toma Hankse. Film na mě působil tak o půl hodiny delší, což považuji za největší problém. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic, u čeho by se člověk popadal za břicho, ale to se asi od Tykwera ani nedalo čekat. Každopádně úsměv na tváři film vyloudit a udržet úplně v pohodě dokáže. Kulturní odlišnost je tu podaná lehkým nadhledem, o vyloženě komický prvek se tu stará užvaněný taxikář, přirozeně působí i rodinná linka hlavního hrdiny a dojde i na romantiku, která působí opravdově. No a i tady se ukazuje, že Číňani jsou fakt všude. Příjemné pokoukání. 75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi populární u diváků i kritiků se stal už jako mladý komik. Tom Hanks má tu výhodu, že se o něm nikdy nemluvilo jako o tom, jenž čeká na comeback. Dva Oscary, čtyři Zlaté glóby, nespočet komerčních trháků. Také tady si drží svůj standard, znovu si po svém poradil s rolí obyčejného chlapíka, který ovšem zažívá nevšední situace. Tentokrát v exotické Saudské Arábii. A to je prvním kamenem úrazu. Atraktivní prostředí za kamerou stojící Tom Tykwer dokonale zašlapává na písku. Sic se na to poměrně dobře kouká, ve výsledku tady ale máme obyčejné melodrama, kterak jeden vyčerpaný a osamělý obchodník překonává hořkou krizi středního věku a zase se tak nějak najde. Škoda, že Tykwer pracuje s tématem střetu kultur jen okrajově, případně ho využívá ke komickým situacím („Ty jsi tomu chlápkovi řekl, že pracuješ pro CIA?“). Škoda, že než se náš hrdina konečně představí králi s novým telekomunikačním systémem, uběhne hodně vody, ve které se roztočí několik linií, ale žádná pořádně. Ve finále tu tak máme poměrně dietní myšlenky a Hankse, který zhmotnil další (na první pohled) zajímavou postavu. Víc toho ale není. U pokaždé ambiciózního Tykwera je to o to smutnější. ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem našel čistě náhodně. Zaujal mě jeho název. Bude to jistě zajímavý film, pomyslel jsem si. Příběh vypráví o americkém obchodníkovi, který má přednést prezentaci samotnému králi Saudské Arábie. Pozná krásnou doktorku, která mu vyléčí.... Na zbytek se podívejte sami. Mně se film osobně líbil ale nebavil jsem se v celém filmu. Některé části mi připadali ,,suché". Celkové moje hodnocení: 76% Scénář: 7,5/10 Kamera: 10/10 Osazení: 6,9/10 Efekty: ?/10 Hudba: 7,1/10 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Produkce byla odstartována finanční sbírkou v rámci projektu Kickstarter. (Terva)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával v Saudskej Arábii, tak prevažná časť natáčania sa odohrávala v Maroku a Egypte. Filmári však pracovali aj v spomínanej Saudskej Arábii (konkrétne v Rijáde), v nemeckej metropole Berlín či americkom Bostone. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama