Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco vtipného, ale zasmál jsem se všehovšudy dvakrát (poprvé když Buster našel peníze před kinem a podruhé když skočil oknem skrz šaty). Musím přiznat, že je ve filmu hodně odvážně vymyšlených a náročných akrobatických i trikových scén (na svou dobu), ale jako komedie to prostě neobstojí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Být ta první polovina tak dobrá jak ta druhá a mít to promyšlenější příběh, tak ten plný počet snad i dám. Za nic bůhvíjak geniálního bych to sice neoznačil a ani nemůžu říct, že bych se u toho neustále popadal za břicho a hlasitě se smál, ale hrozně se mi na tom líbila všechna ta hravost a promyšlenost scén, navíc některé jsou fakt skvělé, třeba ta s kulečníkem nebo s plátnem (já vím, ty tady zmiňují asi všichni, ale ony jsou fakt povedené). A té hravosti a nápaditosti je v tom skutečně dost, navíc o to tady primárně šlo, takže se mi to líbilo. Na ten plný počet mi chybí výše zmíněné věci, ale i tak jsem spokojený. Rozhodně mě to oslovilo víc než Frigo na mašině. 4* ()

Reklama

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Svojej doby legendárna groteska so spústou kreativity a nápadov, ktorá sa dajú oceniť ba využiť aj dnes. Sledovať posledných 20 minút filmu mi navyše pripomínalo nejakú bondovku, čo je len a len dobre. Na svoju dobu je tu tiež séria nevídaných a parádnych trikov, ako napríklad skok cez kufrík s kravatami alebo snový vstup na plátno. Ako sa vraví, detaily tvoria obraz, v tomto Keatonovom diele je týchto detailov a režijných kryštálikov mnoho. Niet divu, že film bol na svoju dobu neobyčajným kvôli svojej invenčnosti a prístupnosti masám. Zároveň je neuveriteľne elegantný, od prvého momentu až do posledného. Z historického no aj estetického hľadiska veľmi hodnotné dielo. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Metro Pictures Corporation | Sherlock Jr. má jedno pozitívum, ktoré nejde uprieť. Počas sledovania filmu sa opakovane stane, že si budete hovoriť "ako to urobili?". Ten film je starý 99 rokov. Buster Keaton je kráľom slapsticku, využíva dobové "CGI" na obrazovú komédiu a dokáže baviť aj bez nejakej konkrétnej zápletky. Je to zábavné, je to hravé a hlavne, je to jeden zo stavebných kameňov kinematografie, čiže každý by si to mal aspoň raz v živote pozrieť. Kde sa hrabe nový Thor. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Bez nadsázky jedna z nejlepších grotesek které jsem kdy viděl. Překvapivé akční scény a kaskadérské kousky. Kulečníková scéna je vskutku mistrovská a důkazem geniality střihu je snová sekvence ve které promítač vstoupí do filmu. Sherlock Jr. posunul ve své době film o pořádný kus dál a ukazuje, že Buster Keaton rozhodně není nějaký laciný herec. Film má díky jeho neopakovatelnému hereckému výkonu a také díky velmi povedené hudbě obrovský náboj i po více než 80-ti letech. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama