Reklama

Reklama

Operace Eichmann

  • USA Operation Finale (více)
Trailer 2

VOD (1)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem. Klaus je v kontaktu s Carlosem Fuldnerem, bývalým nacistou, který pomáhal v útěcích pohlavárů do Argentiny. Poté co je Eichmannova totožnost potvrzena pomocí fotografií, rozhodne Mossad o zahájení akce Eichmnannova zatčení. Do Argentiny je povoláno komando Mossadu pod vedením agenta Zvi Aharoniho. Členem týmu je i agent Peter Malkin, který se v minulosti neúspěšně pokoušel Eichmanna dopadnout, a Malkinova bývalá přítelkyně Dr. Hanna Elianová. Cílem operace je unést Eichmanna a převézt ho do Izraele, kde by měl být souzen za své válečné zločiny. Po seznámení s Buenos Aires se tým vydává do akce. Eichmann je zneškodněn a unesen do tajného domu Mossadu, kde se členové mise pokoušejí z Eichmanna získat podpis k souhlasu s jeho převozem do Izraele. Aharoni zkouší svou vyjednávací taktiku, ale je s jednáním neúspěšný. Peter začíná postupně vést s Eichmannem rozhovory, ve kterých se ho snaží přemluvit k podpisu, aby v Izraeli mohl sdělit pohled na události ze své pozice. Eichmann nakonec souhlasí. Pod maskou pilotů se skupina Mossadu spolu s léky ovlivněným Eichmannem vydává na letiště v Buenos Aires. Bývalí nacisté vzburcují policii a pokusí se zastavit odlet letadla. Díky Peterovi však nakonec letadlo odletí a Eichmann je před tribunálem v Izraeli odsouzen k trestu smrti. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Já nevím, Kingsley druhého nejslavnějšího Adolfa Třetí říše zahrál výborně a místy ten film má i jakous takous atmosféru, ale nemůžu si pomoct, je to nuda, beztvárnost a hlavně to vypadá příliš sterilně a televizně, asi by to chtělo i pevnější režii. Je prostě poznat, že to točil netflix, protože to celé působí... tak nějak totálně netflixovsky. Na druhou stranu, tahle společnost přece natočila bezkonkurenční Narcos, tak nevím... holt už jsou teď produkčně asi za zenitem, netřeba si nic nalhávat. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemné obsazení, ovšem filmu škodí zejména zbytečně přestřelená stopáž a vcelku nudný děj. Takhle diváka absolutně nemá co vtáhnout do děje zbytečně natáhnutého na 2 hodiny. Eichmanna dopadnou v první půlce filmu, zbytek je už jenom o zdlouhavých dialozích, kde vítězí zejména dialogy mezi Isaacem a Kingsleym. Celkově film není zas tak špatně natočený, chybí mu ale nějaké drama a trochu větší tah na bránu. 6/10. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce akce Mosadu, kdy komando uneslo z Argentiny architekta holokaustu A. Eichmanna a předvedlo ho před soud. První třetina je pětihvězdičkové špionážní drama první ligy, které končí únosem a pak to pokračuje komorním dramatem o pár lidech v konspiračním domě, kde se čeká na letadlo z Buenos Aires. S touto částí mám problém nejen kvůli autorské fikci ( mimojiné hodinu se řeší podpis Eichmana, kva to asi není úpně reál, ne?), ale i pomalému způsobu vyprávění, který v šílené délce stopáže přechází v nudu. Přesto jako celek velmi přínosný film. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeně vyznívající vznik i průběh operace na to, o jak závažnou politicko-kriminální věc se jednalo. Zjednodušeně ve smyslu příliš žánrového, účelového vykreslení postav, aby se z námětu vyvedl divácky vděčný biják. Napínavý a mrazivý, jaký by měl být především, ale moc není. Náklonnost diváka si získává spíše formální uhlazeností a příjemným obsazením, než strhujícím dramatickým zážitkem. Highlightem filmu jsou komorní dialogy mezi Oscarem Isaacem a Benem Kingsleym, oběma dobře hrajícími, ale výraznější stopu na divákovi nezanechají ani oni. Přesto mě to sledovat bavilo, čekajíc, jestli se z toho nevyklube něco odvážnější a ráznější. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Adolf Eichmann sám sebe považoval za "pouhé kolečko ve stroji na cestě do pekla"  Tenhle film je za mě zas jen pouhým chladným popisem operace Eichmannova únosu z Argentiny do Izraele. A ani těch pár retrospektiv z doby holokaustu na tom nemohou moc změnit. Pokud ten samotný popis celé operace je alespoň v základu pravdivý, tak mě vlastně i udivuje, že Eichmann nakonec během zajetí sám podepsal svůj souhlas s celým transferem. A zdá se, že celá operace mohla velmi snadno skončit naprostým fiaskem. Fakta jsou fajn, ale kde jsou emoce? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Izraelské lietadlo, ktoré chcú vo filme použiť na prepravu A. Eichmanna je Bristol Type 175 Britannia. (MikaelSVK)
  • Film je spíše dramatizací skutečných událostí, než-li jejich dokumentárně přesným zpracováním. To by ani snad nebylo možné, neboť do dnešních dnů o průběhu událostí Eichmannova únosu existuje několik verzí. Skutečná je ovšem postava agenta Petera Malkina, který vedl s Eichmannem jako jediný psychicky náročné rozhovory. Zemřel v roce 2005. (webhomeless)
  • Adolf Eichmann je do dnešních dnů jedinou civilní osobou popravenou na území státu Izraele. Proces s Eichmannem probíhal v rozmezí 11. dubna až 15. prosince 1961, rozsudek smrti byl potvrzen 29. 5. 1962. Rozsudek smrti oběšením byl proveden 1. 6. 1962, tělo bylo spáleno a popel vysypán do moře. Proces byl přenášen přímým přenosem do celého světa a poprvé zde veřejně vystupovali přeživší z koncentračních táborů. Stal se tak přesně tím mementem, kvůli němuž byl nacista Eichmann unesen a veřejně souzen v Izraeli. (webhomeless)

Reklama

Reklama