Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Universal Channel)

(více)

Recenze (407)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedá sa povedať, že by sa švihnutý detektív Monk stal mojim priateľom, ako tvrdí názov tejto americkej, kriminálnej série. No priznám sa, že som si časom na neho zvykol. Spočiatku som cítil silnú antipatiu ku tomuto podivínovi, tá však pominula a dnes si celkom rád pozrem niektorý z jeho prípadov, keď mi to zrovna čas dovolí. Herec Tony Shalhoub stvárnil charakterovo náročnú titulnú postavu naozaj veľmi dobre. *** ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je to vtipné, je to neobvyklé, je to skvěle zahrané (casting dopadl na jedničku), příběhy jsou zajímavé..., ale časem se to omrzí. Kdyby měl Monk dohromady nějakých padesát případů, tak bych o plném hodnocení nepochyboval, ale s takovou náloží dílů už scenáristé (logicky) upadli do stereotypu, který postupně začal nudit. 80% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Originální případy řešené občas pořádně haluzovým způsobem, aneb podivný seriál o podivném "detektivovi". Nelze mu upřít vtip, pokud vám zrovna hlavní hrdina svými nablblými výmysly, tedy pardon, neurózami, neleze na nervy. Ale žádný vyšetřovatel závažných zločinů by neměl být divnější než Columbo:) Tony Shalhoub hraje možná výborně, ale obsedantní neurotičku hrála i Lucy Liu a v jejím případě se mi to zdálo roztomilé;) Nebo Hercule Poirot, to je klasa. Prostě ne, nemůžu jít přes 60%. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak si odmyslím samotného Monka, tak je tento seriál strašne moc prachobyčajným a neoriginálnym detektívnym počinom. Ale na to sa nehrá, raz tam ten Monk je a vďaka tomu sa jedná o nadpriemernú a príjemnú oddychovku. Je jedno, ktorú sériu, ktorú časť práve v TV zachytíte, bez znalostí súvislostí z minula si pri diele odfrknete. Musím sa priznať, že mi dosť dlho trvalo, než som si uvedomil, že kapitán Leland Stottlemeyer je zároveň Buffalo Bill z Mlčení jehňátek. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejzábavnějších a nejzajímavějších detektivních seriálů první dekády 21. století. Rozhodně zajímavější podívaná, poměrně i klasická, kde se případy řeší dedukcí a nikoliv hypertechnickými udělátky, jako tomu je u různých Kriminálek. Vždy když série zabředává do stereotypu, objeví se epizoda, která experimentuje se zaběhlými zvyky (což by se asi Monkovi nelíbilo) a koho omrzí Sharona, tak ta je také obměněna podezřele podobnou náhradnicí. Dobrá znělka, dobří herci, dobré scénáře (ve většině případů) a velice elegantní a hlavně důstojné zakončení série, dále mě utvrzující v tom, že nejlépe se série/seriály končí pomocí písně. ()

Galerie (566)

Zajímavosti (81)

  • Díky úspěchu seriálu se na DVD objevily čtyři oficiální speciály – Pan Monk a Dr. Kroeger, Pan Monk a počítač, Pan Monk na odběru krve a Pan Monk v tělocvičně. Mimoto také vznikl i amatérský webový seriál Little Monk mapující dětství Adriana Monka a jeho bratra Ambrose. (Katka189)
  • Díl, který je rozdělen na dvě 44 minutové části, byl ve Francii sestříhán a vysílán jako jediný 44 minutový díl. Materiál, který byl vystřižen, zde nebyl nikdy odvysílán. (HappySmile)
  • Postavy a základní struktura seriálu byly inspirovány příběhy o Sherlocku Holmesovi. Jméno hlavní postavy "Adrian Monk" tvůrci vymysleli se záměrem, aby bylo stejně neobvyklé jako "Sherlock Holmes". Ostatní postavy odpovídají postavám z Holmese: Sharona Flemingová a dr. Watson, kapitán Stottlemeyer a inspektor Lestrade a Monkův bratr Ambrose a Holmesův bratr Mycroft. (HappySmile)

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama