Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No nevím kdo chtěl vidět sexující Boženu Němcovou, ale asi chápu režisérku že pokud má herečku která v erotických scénách vždy exceluje a v dramatické části poněkud zaostává, využije se hlavně přednost aktéra ve které je silný. Budiž, celkově roli Aňa zvládla uspokojivě a nebudu zbytečně spekulovat který filmový subžánr by ji mohl vyplavit z malého českého rybníka přímo za oceán a udělat z ní skutečnou superstar. Tady to jistil suverénní Jan Hájek. Anna Kameníková mne v roli ne zcela přesvědčila. Fádní dialogy, neinvenční režie, solidní vizuál, vše zůstalo v zajetých kolejích dnešní produkce. Znaje ze školy i nadále předpokládejme, že v Boženě Němcové bylo i něco víc než co dokázala AG zahrát a režie vyexpedovat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím. V některých prchavých momentech je to na českou kotlinu až nevídané, a navzdory všem mým vědomým výtkám ve mně seriál oslovil něco pod povrchem a dokonce mi po několik nocí vstoupil i do snů. Jako největší problém vidím to, že autorky jsou až moc citlivé na to, aby nějak "mainstreamově přijatelně" skloubily dohromady vnitřní, rodinný, společenský a politický život svojí hrdinky. Ale jak to vytáhlo do světla ramp národní misogynii, bože bože. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)

Reklama

Reklama