Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Boženo, Boženo ... kdysi mě učili, že jsi byla ještě dítě, když Tě provdali - jak napsal František Halas: "Barunka ještě s panenkou si šeptá ...". Nicméně zdá se, že v reálu tomu bylo trochu jinak, že Tvé rodině prakticky nic jiného nezbývalo. Neuhlídala by Tě, Boženo. Nemám Ti to za zlé, jenom jsem si Tě představovala trochu jinak. Ráda sis hrála na dámu ... ráda jsi byla středem pozornosti ... ráda jsi flirtovala - a kdyby jenom flirtovala ! Neuměla jsi hospodařit ... rozhazovala jsi plnými hrstmi - a nebrala jsi ohled ani na své děti, Boženo. Dělalo Ti problémy dodržovat jakýkoli řád. Chtěla jsi žít svobodně a po svém - a bylo Ti jedno, komu přitom ubližuješ a čí vztahy rozvracíš. Vůbec sis nepřipouštěla, že pravá svoboda znamená i zodpovědnost. Koho jsi měla vlastně ráda - kromě sebe, milá Boženo ? Pokud si některé z Tvých dětí chtělo koupit byť jen kousíček Tvého srdce, muselo projevit nějaké umělecké vlohy. Jinak nebylo hodno Tvé pozornosti ... pokud jsi ho ovšem nepotřebovala, aby Ti posluhovalo. A jen tak mezi námi: Nebylo Tvé probuzené vlastenectví jen jednou z příležitostí, jak se zviditelnit ... a pohybovat se v "lepší" vlastenecké společnosti ? Abych nezapomněla - taky jsi cosi napsala, Boženo ... v pauzách mezi Tvými milostnými avantýrami, ale patrně to nebylo nic důležitého. ----- Popravdě ... nemůžu říct, že by se mi líbil obrázek Boženy, jaký mi naservírovala Česká televize. Netvrdím, že byla jiná, jenom mi vadí, že ji autoři ve svém uměleckém rozletu pojali jaksi jednostranně - víceméně z ní udělali s prominutím kurvu ... a přitom téměř pominuli její dílo - jakoby ani nestálo za řeč. Dosti bídné 3* ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřdílná televizní minisérie se místy poněkud vleče. Jinak je ale režírována slušně, reálie až na drobné přehmaty sedí, psychologie postav relativně také. Samozřejmě místy dobové mluvě nesedí dialogy, ale to je jen drobnost. Také herecké výkony jsou velmi slušné. Zvlášť výkon Jana Hájka je velmi slušný... Moje základní výtka se týká toho, že v seriálu o suverénně nejznámější a nejslavnější české spisovatelce 19. století (a dost možná nejznámější české spisovatelce vůbec) je neuvěřitelně málo literatury. Božena tráví život po večírcích, milováním se s manželem i četnými milenci, handrkováním se o peníze... Nějaké to spisování a tím méně publikování a společenský ohlas jejího díla ve filmu téměř není, což považuju za zásadní problém a chybu... Velmi dobře a podobně je to mimochodem popsáno tady: https://a2larm.cz/2021/02/nemcova-je-nase-austenova-v-pocatcich-evropskeho-romanu-stoji-casto-zeny/ ... Celkový dojem: 70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jahůůů a mám to za sebou! Sám sebe obdivuju za to že sem ani jednou a ani u jednoho dílu neusnul... To sem vůbec nečekal. Co se týče mé spokojenosti, tak téměř vůbec žádná, bohužel. Dost lidí mi říkalo, ať se na to mrknem, že je to super seriál a že na naše pětistovková Božena byla prima člověk. Asi to byla rebelka, to sme se v literárce neučili, že obtáhla půlku Prahy. Taky sme se neučili, že ji její těměř šílenej manžel třískal. Mrzelo mě, že se skoro celej seriál točil okolo toho, že nemaj prachy atd... Napětí žádný. Mihlo se tam celkem dost jmen, který mi něco říkali. No, já sem moc rád, že to mám za sebou a až tahle režisérka natočí remejk F.L.Věka, tak se určitě mrknu :o). Gaislerka mi lezla na nervy a ta její předchůdkyně taky nic moc... ()

Galerie (128)

Zajímavosti (16)

  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)
  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)

Reklama

Reklama