Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Jino 

všechny recenze uživatele

Siegelovi se podařil natočit na tehdejší dobu docela odvážný, erotickým dusnem nabitý snímek, který naštěstí nabízí i něco víc. Je to v první řadě atmosféra dívčí školy nacházející se blízko válečného území. Když pak do ústavu přijmou nového "učitele" sexuální výchovy, nabízí se divákovi otázka. Jestli se chce snímek vůbec někam posunout? Ano chce. Scénář a kvalitní herecké výkony pak rozehrávají drama, které zabíjejí většinu divákových jistot tak, že konec je už jen jakousi třešničkou na dortu, u které si nejeden muž řekne, že ve společnosti žen se nemusí mít až zase tak dobře. Film svoje kvality rozhodně má a neocenit je (už jen kvůli hlavní myšlence) by byla škoda, ale myslím si, že podruhé už se oklamat dlouho nenechám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak mám dojem, že (ačkoliv je z čeho vybírat) McB je nejlepší role Clinta Eastwooda. Dramatická role tedy rozhodně.Předvedl totiž ohromný výkon, díky němuž divák od začátku do konce naprosto neví, co si o jeho postavě myslet. Je to prolhaný manipulátor? Nebo šarmantní zraněný voják rozdávající vděčné úsměvy a sužovaný jakýmsi válečným traumatem? Nebo je to úplně jinak? I zásluhou všech podobně nevypočitatelných žen atmosféra v tom odříznutém domě neustále houstne a houstne a stát se může doopravdy cokoliv. Nechtějte o ději vědět víc než je nutné a nechte se překvapit. Je čím. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem si říkala, že Trier s Dogvillem vlastně nepřišel na nic nového. Úžasně soustředěný a přesný výkon ode všech, přes herce, kameramany (!!!), střihače, skladatele hudby až po režiséra. Koncentrované a zakonzervované dusno, frustrace, hloupost, žárlivost. Poprvé i po sto padesáté, bude to tam. Tam a jenom tam. Co za mnou vyzařovalo ven, to byl strach, že tohle patří k lidem. ♥♥♥ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavý vidět Eastwooda taky v jiný roli, než jako neohroženýho detektiva, kterej bojuje za správnou věc. Tady měl Eastwood roli poněkud schizofrenní a já jsem ani pořádně nevěděl, jestli ho mám chápat jako klaďase, nebo záporáka. Jinak se mi film ale moc nelíbil. Nerad to řikám, ale remake z roku 2017 mi přišel o trochu lepší. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Producent/režisér Don Siegel vo svojom životopise uvádza, že zakázal herečkám na pľaci používať mejkap, no niektoré ignorovali príkaz a dali si maskaru, rúž a lak na nechty. (Arsenal83)
  • Keď McBurney (Clint Eastwood) hrá karty, tie v rohu majú na sebe farbu (srdce, piky atď.), ale aj číslo. Čísla však boli na karty umiestnené prvýkrát až v roku 1864 a dokonca aj 20-30 rokov po občianskej vojne boli mimoriadne vzácnym javom. (Arsenal83)
  • Clint Eastwood považoval film za „príležitosť hrať skutočné emócie a nie hrať úplne teatrálne a zapaľovať delá cigarami“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama